Biodynamisch wit

Pinot blanc uit de Elzas: 8,2 ptn

Wijnhuis Marc Tempé is een bijzonder wijnhuis in Zellenberg in de Elzas. Ze werken sinds 1996 volledig biologisch-dynamisch. Zellenberg mag je met recht een berg noemen. Met zijn kalkhoudende grond is het een ideaal terrein voor de soms iets wat saaie pinot blanc druif. Maar met geduld, de juiste plek én een wijnmaker die weet wat hij doet, stijgt dit soort wijn tot grote hoogte.  En dat is precies wat Marc Tempé kan. We proeven hun Pinot Blanc.

In het proefpanel van I Love Food & Wine werd deze wijn enthousiast ontvangen en beoordeeld. Te koop bij Vinoblesse, maar de 2012 is uitverkocht! Nu: 2015!

Met uiterste precisie en vol passie werkt Marc aan zijn wijn. Dat houdt in: zwaar snoeien, met de hand oogsten, voorzichtig persen, niet chaptaliseren, niet aanzuren en gebruik maken van eigen gisten. En tot slot door weinig tot geen sulfiet toe te voegen blijft de wijn in evenwicht en smaakt hij net wat ronder dan je verwacht. Hou je van temperamentvolle wijnen? Dan kan je met deze witte rakker een avondje spelen.   

Eigenzinnig maar niet arrogant

Net als zijn maker is deze wijn eigenzinnig. Vol van smaak, aanwezig maar niet arrogant. Het is een wijn met karakter die puur het druivenras en ondergrond weergeeft zonder overdreven over te komen. De geur is meteen aanwezig met afwisselende aroma’s van kweepeer, noten en honing. Je ruikt veel rijp fruit, maar ook in de smaak komt dat terug. Daarnaast kruidigheid met soms notige en soms mineralige elementen. Al met al een spannende wijn.

Wat eten we hierbij?

Veel gerechten gaan over tafel wanneer deze wijn wordt nabesproken in het proefpanel: curry’s, gegrilde kip of iets Aziatisch. Kies bijvoorbeeld de Aziatische zalm curry,  mosselen in kerrieroom of de Citroenkip gevuld met mediterrane kaas. De honingtonen in de wijn vragen namelijks om iets pittigs. Door de frisse zuren  met het kleine zoetje van rijp fruit is het ook de ideale wijn om bij asperges te serveren: Quiche met asperges en zalm of Gegrilde asperges met Hollandaisesaus. Ook lekker klassiek met ham en ei. Of kreeft met groene asperges en een citroensausje. Maar ook met kaas, romige brie of een Epoisse zal hij het goed doen.

Deze tekst is geschreven door José Smit.

 

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Geef je hier op.