Poëtisch met structuur

8,0 pnt rosé uit Piëmonte

Een beroemde wijnquote van Robert Louis Stevenson luidt: ‘Wine is bottled poetry’. Als er één wijnmaker is die deze mooie uitspraak op bijzondere wijze eer aandoet, dan is het wel Beppe Pescaja van het gelijknamige wijnhuis in de Italiaanse regio Piëmonte. Vraag je Beppe om meer informatie over zijn wijnen, dan krijg je namelijk geen sheet met technische informatie. Nee, bij Beppe krijg je een gedicht!

Zo ook bij Pescaja’s rosé ‘Flëury’ die het proefpanel van I Love Food & Wine onlangs proefde. Beppes poëtische beschrijving van deze wijn luidt als volgt:

 ‘In de morgen aan de eerste straal van licht die elke ochtend verse dauw op jonge bloemblaadjes filtert, loopt het plezier van het leven… Van de versheid en dikte. Vangst van nectarine, wilde bosaardbeien. Fruit, plezier, elegantie.’

Je zou er zo bij wegdromen…

Wijn met een ziel

Maar het blijft niet bij dichten over de wijn alleen: ook Beppes bedrijfsfilosofie is haast poëtisch te noemen. De kern van deze filosofie wordt (letterlijk) gevormd door de kern van de naam Pescaja: de letters s-c-a. Deze letters staan wat Beppe betreft namelijk voor de Italiaanse woorden sole, cuore en anima; in het Nederlands zon, hart en ziel. De zon vormt het symbool voor het unieke terroir, het microklimaat in de wijngaard, de natuur en het land. Het hart staat voor passie, drive, energie, creativiteit en innovatie. Deze beide elementen zijn vereist om wijnen te kunnen maken met een ziel: uniek, met een duidelijk eigen stijl en persoonlijkheid.

Mondvullend en verfrissend

Wat hebben we na die poëzie en filosofie nu in het glas? De wijn is bleekroze van kleur. In de geur is hij licht floraal en verder komen we vooral fruitaroma’s tegen: perzik, bosaardbei en wat frambozen. In de mond wordt datzelfde fruit aangevuld met het kruidige van witte peper, een mooie mineraliteit en een aangenaam bittertje. Deze rosato is steviger en heeft meer structuur dan zijn geur doet vermoeden. Zijn zachte aanzet en goede zuren maken hem mondvullend en verfrissend tegelijkertijd en hij heeft een aangenaam lange afdronk.

Eetrosé

Deze wijn heeft veel smaak en structuur, een echte eetrosé dus. Lekker om te combineren met visgerechten met een wat steviger smaak, zoals een gegrilde tonijnsteak, bruschetta niçoise (salade niçoise kan natuurlijk ook) of gegrilde dorade met gekonfijte cherrytomaat. Ook gerechten met een Aziatische insteek zijn een aanrader, bijvoorbeeld zeewolf met gember-tomatensalsa of zeeduivel met sesamkorst en spinazie. Liever geen vis? Probeer hem dan eens bij de tortilla met kip en granaatappel.

 

Op 9 mei 2017 geproefd en beoordeeld door ILFW-proefpanel.

 

Op de hoogte blijven van goed beoordeelde wijn? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

 

 

Cover e-book wijn en spijs

GRATIS E-BOOK

Welke wijn past bij welk gerecht?

Ben je liefhebber van wijn én lekker eten? Maar je weet niet precies hoe je een wijn kiest die bij jet gerecht past? Dan is dit dé perfecte gids die je helpt om de juiste wijn-spijs combinatieste vinden. Hoe?

  • Door mijn stapsgewijze methode toe te passen
  • Met inspirerende voorbeelden om meteen uit te proberen
Download het gratis e-book