Aspergewijn 2018

Tirebouchon wint met Ziegler

Afgelopen zondag (18 februari 2018) vond de jurering plaats van de wedstrijd ‘Aspergewijn 2018’, georganiseerd door de Vereniging van Vinologen (VVN). Ca 25 vinologen en wijnliefhebbers proefden blind de 30 ingestuurde witte wijnen van diverse wijnimporteurs. Maar hoe gaat zo’n jurering  in z’n werk? Een verslag uit de eerste hand…

Op deze winterse zondag in februari  rijd ik met 3 mede-juryleden vol verwachting in 2 uur naar Limburg. Plaats van bestemming: het sfeervolle restaurant Hostellerie De Hamert in Wellerlooi, hét aspergerestaurant van Nederland. Hier vindt de verkiezing plaats. Na een eerder plaatsgevonden selectieronde met 57 wijnen zijn 30 wijnen genomineerd voor deze 3e verkiezing ‘Aspergewijn 2018’. De focus ligt op de ultieme wijn-spijscombinatie, waarbij er een interactie plaatsvindt tussen de beide smaakprofielen, dus bij zowel de wijn als bij het gerecht.

Hostellerie De Hamert
Aspergewijn verkiezing vindt plaats bij De Hamert

We worden gastvrij verwelkomd met een glas alcoholvrije wijn. En daarna begint het inschenken van de wijn en kunnen alle enthousiaste wijnliefhebbers beginnen met proeven en jureren.

Hoe wordt er geproefd?

De proefformulieren liggen al klaar op tafel. In 3 flights van elke keer 10 wijnen wordt de wijn beoordeeld op kleur, geur en smaak. Daarna mag je een eindcijfer geven tussen de 1 en 10. Meteen worden alle uitslagen in de computer verwerkt, zodat na 2 uur intensief proeven de eerste uitslag bekend kan worden gemaakt. Zes wijnen met de hoogste notering komen in aanmerking voor de 2e ronde.

Deze zogenaamde finalewijnen verschijnen opnieuw in het glas en dan proeven we deze zes wijnen nogmaals in combinatie met 3 verschillende aspergegerechten die oplopen in smaakintentie. We proeven:

 

  1. Terrine van zalm en kreeft met Bresse kip en zilte asperges
  2. Heilbot gelardeerd met gerookte paling en gestoomde asperges met saus van zuring en yuzu
  3. Gebakken aspergepuntjes met kalfshaas en morieljes saus en gegrilde asperges

Dit is het meeste interessante deel van de jurering. Alle drie de gerechtjes zijn ondanks de mate van smaakintensiteit toch redelijk complex. Het zijn plaatjes om te zien, maar bestaan uit verschillende onderdelen. Het is dus van belang om te zorgen dat je alle ingrediënten een beetje verdeeld, zodat je de combinatie kunt beoordelen in combinatie met de wijn.

Terrine van zalm en kreeft en zilte asperges
Terrine van zalm en kreeft en zilte asperges

Frappant om te merken is dat je al meteen opmerkt dat  een paar van deze wijnen niet goed matchen, en een paar die het met alle drie de gerechtjes heel goed doen. Ja, en wat is dan je cijfer?

En de winnaar is…

Ook deze keer worden alle punten meteen in de computer gezet. En op de uitslag hoeven we niet lang te wachten! De wijn met de hoogste score is:

Müller Thurgau van August Ziegler 2017 (Phalz)

Ingestuurd door Antoine van Esch van Tirebouchon in Gouda.

Hoe smaakt ie? Prachtige neus die meteen opvalt. In de smaak goede frisse zuren, bloemig en kruidig. Rijpe fruitaroma’s en een rond mondgevoel. Met alle drie de gerechtjes heeft deze wijn een match.

 

Binnenkort komt de winnaar ook op de proeftafel van I Love Food & Wine. De uitslag volgt, zodra het asperge-seizoen begint…

 

Op de hoogte blijven van het laatste Wijn&Spijs nieuws? Meld je aan voor mijn nieuwsbrief.