Het is weer tijd voor verse asperges! Wij nemen ons elk jaar voor éénmaal per week het witte goud op tafel te zetten, elke keer anders. Toch komt het niet altijd van. Maar op dit moment ligt er al een bosje klaar in de koelkast. Meegenomen door mijn zwager, rechtstreeks van het platte land in Brabant. Ik ga deze heerlijke asperge salade maken, met verse zalm en kwarteleitjes. Serveer hem als lunch- of voorgerecht. Maar ook als maaltijdsalade met stokbrood niet te versmaden. Mmmm…. Ben je fan van mijn aspergerecepten? Ik heb er heel wat staan op de site.
En ook dit recept past bij de slogan van het Aspergecentrum:
‘Zó klaar, Zó lekker!’
Welke wijn bij asperge salade met zalm en kwarteleitjes?
Uiteraard kiezen we als eerste natuurlijk voor de aspergewijn van het jaar; de Müller-Thurgau van Tirebouchon. Maar combineer witte asperge salade ook eens met sauvignon blanc uit de Loire. Als je goed ruikt kun je in deze wijn de aroma’s van asperges ontdekken: dus dat sluit goed aan. Knapperige sla en kersverse kruiden accentueren het knisperende karakter van deze wijn. Verse zalm en kwarteleitjes zorgen voor verrassing. Maar ook een Duitse riesling, de Spaanse Verdejo of de witte Gaillac passen uitstekend.
Asperge salade met zalm en kwarteleitjes
Ingredienten
- 250 g verse zalmfilet
- 2 el olie
- 750 g witte asperges geschild
- zout
- 12 kwarteleitjes
- 1 zakje biologische veldsla-melange met rucola à 100 g
- 2 el platte peterselie grof gehakt
- 2 el bieslook grof gehakt
- 3 el olijfolie
- 1 el witte wijnazijn
- 1 tl mosterd
- versgemalen peper
- ½ bakje tuinkers
Bereiding
- Snijd de zalm in mooie reepjes. Breng de geschilde asperges aan de kook in koud water en wat zout. Kook ze beetgaar in ca. 7 minuten. Spoel af onder koud stromend water. Dep droog met keukenpapier en snijd in stukken van ca. 4 cm. Kook intussen de kwarteleitjes in ca. 4 à 5 minuten hard. Laat schrikken onder koud stromend water. Pel de eitjes en halveer ze overlangs.
- Meng de sla met peterselie en bieslook. Klop een dressing van olie, azijn, mosterd, zout en peper. Schep de dressing door de sla en verdeel dit over 4 diepe borden. Verdeel zalm, asperges en kwarteleitjes erover. Garneer met tuinkers.
Maar er is meer keus in aspergerecepten op I Love Food & Wine. Probeer ook eens; gegrilde asperges met Hollandaisesaus, omelet met asperges en dragon of de quiche asperges en zalm. Allemaal even lekker! Nog meer ideeën nodig? Gebruik de zoekbalk.
Fotografie Rob van de Vet, Styling Hanna van den Bos en Jan-Willem van Riel, Foodstyling Sander de Ponti
GRATIS E-BOOK
Welke wijn past bij welk gerecht?
Ben je liefhebber van wijn én lekker eten? Maar je weet niet precies hoe je een wijn kiest die bij jet gerecht past? Dan is dit dé perfecte gids die je helpt om de juiste wijn-spijs combinatieste vinden. Hoe?
- Door mijn stapsgewijze methode toe te passen
- Met inspirerende voorbeelden om meteen uit te proberen