Aspergesalade met kwartelei en zalm

Voor het weekend
Salade met asperges, zalm en kwartelei

Het is weer tijd voor verse asperges! Wij nemen ons elk jaar voor éénmaal per week het witte goud op tafel te zetten, elke keer anders. Toch komt het niet altijd van. Maar op dit moment ligt er al een bosje klaar in de koelkast. Meegenomen door mijn zwager, rechtstreeks van het platte land in Brabant. Ik ga deze heerlijke salade maken, met verse zalm en kwarteleitjes. Serveer hem als lunch- of voorgerecht. Maar ook als maaltijdsalade met stokbrood niet te versmaden. Mmmm…. Ben je fan van mijn aspergerecepten? Dan kun je op mij stemmen op de site van Het Asperge Centrum. Doe je mee?

En ook dit recept past bij de nieuwste slogan van het Aspergecentrum:

Zó klaar, Zó lekker!’

Welke wijn bij aspergesalade met zalm en kwarteleitjes?

Uiteraard kiezen we als eerste natuurlijk voor de aspergewijn van het jaar; de Müller-Thurgau van Tirebouchon. Maar combineer witte asperges ook eens met  sauvignon blanc uit de Loire. Als  je goed ruikt kun je in deze wijn de aroma’s van asperges ontdekken: dus dat sluit goed aan. Knapperige sla en kersverse kruiden accentueren het knisperende karakter van deze wijn. Verse zalm en kwarteleitjes zorgen voor verrassing. Maar ook de Spaanse Verdejo of de witte Gaillac passen uitstekend.

4 personen20 minuten

Ingrediënten

  • 250 g verse zalmfilet
  • 2 el olie
  • 750 g witte asperges, geschild
  • zout
  • 12 kwarteleitjes
  • 1 zakje biologische veldsla-melange met rucola à 100 g
  • 2 el platte peterselie, grof gehakt
  • 2 el bieslook, grof gehakt
  • 3 el olijfolie
  • 1 el witte wijnazijn
  • 1 tl mosterd
  • versgemalen peper
  • ½ bakje tuinkers

Stap 1

Snijd de zalm in mooie reepjes. Breng de geschilde asperges aan de kook in koud water en wat zout. Kook ze beetgaar in ca. 7 minuten. Spoel af onder koud stromend water. Dep droog met keukenpapier en snijd in stukken van ca. 4 cm. Kook intussen de kwarteleitjes in ca. 4 à 5 minuten hard. Laat schrikken onder koud stromend water. Pel de eitjes en halveer ze overlangs.

Stap 2

Meng de sla met peterselie en bieslook. Klop een dressing van olie, azijn, mosterd, zout en peper. Schep de dressing door de sla en verdeel dit over 4 diepe borden. Verdeel zalm, asperges en kwarteleitjes erover. Garneer met tuinkers.

Maar er is meer keus in aspergerecepten op I Love Food & Wine. Probeer ook eens; gegrilde asperges met Hollandaisesaus, omelet met asperges en dragon of de quiche asperges en zalm. Allemaal even lekker! Nog meer ideeën nodig? Gebruik de zoekbalk.

Asperges met amandelsaus
Asperges met amandelsaus

 

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

 

Dit recept heb ik geschreven voor Gall&Gall en is geplaatst in Proef& 4 2012
Fotografie Rob van de Vet, Styling Hanna van den Bos en Jan-Willem van Riel, Foodstyling Sander de Ponti

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *