Importeur Tire Bouchon

Aspergewijn 2021 komt uit Rheinhessen

Aspergewijn van het jaar 2021; ondanks Covid19 is er dit jaar toch een aspergewijn gekozen door het Brabants Asperge Genootschap. En wie was de winnaar? Tot z’n eigen verbazing Antoine van Esch van Tire Bouchon in Gouda met de blend Silvaner & Riesling van Weingut H. Bernard uit Rheinhessen. Je kunt hem nog bestellen!

Voorgaande jaren waren er altijd twee grote proeverijen waarbij de Aspergewijn van het Jaar gekozen werd. Ik nam altijd deel aan de blindproeverij van de Vereniging voor Vinologen. Helaas ging dit, net als vorig jaar, niet door. Maar het Brabants Asperge Genootschap liet zich niet van de wijs brengen en selecteerden geheel Corona-proof toch hun favoriete wijn, met als winnaar de ingestuurde wijn van Antoine van Esch; de blend van Silvaner & Riesling. Twee jaar geleden won Tire Bouchon ook het predicaat Aspergewijn van het Jaar met een Müller Thurgau van Ziegler. En laat nou die Müller Thurgau-druif (oftewel Rivaner) een kruising zijn van Silvaner en Riesling. Hoe grappig is dat!

Aspergewijn 2021 van Antoine van Esch van Tirebouchon
Aspergewijn 2021 van Antoine van Esch van Tirebouchon

Op weg naar biologisch

Weingut H. Bernard behoort tot de beste producenten van Rheinhessen. Sinds enkele jaren verbouwen ze ook enkele percelen geheel op natuurlijke wijze, maar zonder het certificaat BIO na te streven. Dit doen ze door gebruik te maken van natuurlijke bemesting  o.a. door het uitstrooien van de vaste bestanddelen die overblijven tijdens het vinificatieproces. Dat zorgt voor een natuurlijk balans in de bodem.

Hoe smaakt de Aspergewijn van 2021?

Deze witte wijn uit Rheinhessen is helder bleekgeel van kleur. De geur is aantrekkelijk met iets van appel en witte perzik. In de smaak heeft ie van alles wat: lekker sappig, mooie frisse zuren afkomstig van de Riesling maar ook soepel en rond in de mond. In de afdronk een klein bittertje wat altijd goed doet in de combinatie met de verse witte asperge.

Wat eten bij Silvaner & Riesling van Bernard?

Uiteraard combineer je deze witte wijn bij asperges in welke vorm dan ook; dat is geen verrassing. Voor meer inspiratie kijk naar mijn weekmenu met allerlekkerste asperge gerechten van I Love Food & Wine. Verder smaakt hij ook goed bij kip met mango en gember,  schelp- en schaaldieren zoals coquilles met lychee en passievrucht  en heilbot en papillotte.

Meer weten over welke wijn bij asperges? Lees hier mijn verhaal.

Welke wijn bij asperges?
Welke wijn bij asperges?

Klik op de linkjes voor het bijbehorende recept.

 

Take Away Box bij Akkeroord

Asperge Take Away Box AkkeroordGeen zin om zelf asperges te koken? Meld je dan aan voor de Asperge Take Away-box van restaurant Akkeroord in Waddinxveen. Zij leveren voor € 49,- een box met twee asperge-gerechten (aspergesoep en asperges met gerookte zalm, gekookte ham, ei, krieltjes en botersaus), voldoende voor 2 personen. De box kun je zelf aanvullen met een fles Aspergewijn 2021 van Antoine van Esch voor € 7,95.

 

Op de hoogte blijven van het laatste culinaire nieuws? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *