Culinaire hotspots

5x ‘True Italian Taste’ restaurants in Amsterdam

Zin in een authentiek Italiaans etentje? In Amsterdam zitten 5 Italiaanse restaurants met het kwaliteits-keurmerk ‘Ospitalita Italiana’. Dus ben je op zoek naar Italiaanse restaurants in Amsterdam centrum, en wil je weten waar je naar toe moet? Lees dan verder…

Op uitnodiging van Italian Chamber of Commerce wandelde I Love Food & Wine door zonnig Amsterdam. We deden mee aan een wandelproeverij als onderdeel van een Authentiek Italiaans Tafel project.  Met veel plezier liepen we door het centrum van Amsterdam langs vijf geselecteerde lokale restaurants, allemaal in het bezit van het kwaliteitskeurmerk ‘Ospitalita’ Italiana’ dat door de Italiaanse regering is afgegeven.

1.Restaurant Segugio

Restaurant Segugio
Restaurant Segugio in de Utrechtsestraat

Op zoek naar de ‘True Italian Taste’ van Amsterdam was onze eerst culinaire stop bij restaurant Segugio in de Utrechtse straat, een van de favoriete eetadresjes van mijn Italiaanse vrienden. Daar proefden we Romeinse supplì en organische courgettelasagne (met drie verschillende soorten Italiaanse kaas – Parmegiano, Caciocavallo en Ricotto). Uiteraard gecomplimenteerd door een glas Italiaanse witte wijn: Castelli de Jesi Verdicchio Riserva.

2. Restaurant Al Bàcaro

Als Venetianen een hapje willen, gaan ze naar hun favoriete bacaro voor een zogenaamde ‘cicchetti’.  Cicchetti, dat wordt uitgesproken als chi-KET-tee, is de Venetiaanse versie van tapas. Wij liepen naar Al Bàcaro in de Vijzelstraat voor twee cicchetti gemaakt van kabeljauw en baby-octopus, én, Bacaro’s interpretatie van een aardappel, rijst, mossel-hapje uit het zuidelijke Puglia. Erbij een glas lichtrode wijn van Piccola Nera druiven. Dit speciale druivenras wordt geteeld langs de Adriatische kust, maar is vooral te vinden in de zeer kleine wijnregio ‘Carso DOC’ op de grens van Italië en Slovenië.

Jolande en Yvonne op het terrasje bij Al Bàcaro
Jolande en Yvonne op het terrasje bij Al Bàcaro

3. Restaurant Eatmosfera

We vervolgden onze Italiaanse reis naar het intieme terras van restaurant Eatmosfera tegenover de bekende Van Dobben kroketten eetsalon aan de Korte Reguliersdwarsstraat. Daar werden we verblijd met 2 kleine, maar perfecte gemaakte, pizzas. De wijn & spijs begeleider was hier een glas ‘col fondo’.

Casa Belfi Dit is een licht bubbelende natuurwijn van Casa Belfi. Hij smaakt lekker fris, met veel fruitige citrustonen.  Col Fondo laat zich in het Italiaans vertalen als ‘vanaf de bodem’, hetgeen betekent dat de wijn niet gefilterd is waardoor er nog wat bezinksel (gistcellen) in de fles te vinden zijn. Hierdoor is de wijn niet helemaal helder.

4. Pianeta Terra

Ik weet wel waar ik het liefst heen ga. Start op het Koningsplein in Amsterdam en sla rechtsaf. Loop vervolgens langs de Sint Franciscus Xaveriuskerk met zijn twee spitsen via de Singel naar de Beulingsstraat. Op nummer 7 vind je een zeer charmant Italiaans restaurant Pianeta Terra.

Sfeervol interieur van Pianeta Terra
Sfeervol interieur van Pianeta Terra

‘Wij koken met lokale, duurzame ingrediënten, van zoveel mogelijk regionale gewassen en rassen verbouwd door kleine producenten,’ vertelt chef Fabio Antonini. Hij is mede-eigenaar van het restaurant Pianeta Terra, dat hij al ruim twintig jaar runt met zijn vrouw en sommelier Laura Martini.  We eten solina tarwe- en rode raap tortellini gevuld met buffelricotta, biologische 24 maanden oude parmezaan en pistachenoten. Het gerecht wordt omlijst door een 100% Catarratto wijn, Longarico Nostrale 2019 uit Alcamo, Sicilië. Hier komen we beslist nog eens terug!

5. Quattro Gatti

We sluiten de Authentic Italian Table wandelproeverij af met dolce, oftewel zoet. Dit doen we bij Quattro Gatti met maar liefst drie dolci en een zoete wijn Piasa Raschei 2017. Het was allemaal iets te zoet voor mijn persoonlijke smaak, maar anderen genoten duidelijk.

Restaurant Quattro Gatti
Restaurant Quattro Gatti, gespecialiseerd in Italiaanse zoetigheden

 

Conclusie

Alle restaurants zijn stuk voor stuk een bezoek waard als je in Amsterdam op zoek bent naar de authentieke Italiaanse keuken.  Wij zeggen volmondig – A tavola!

De vijf geselecteerde Italiaanse restaurants in Amsterdam centrum zijn:

Segugio

Al Bacaro

Eatmosfera

Pianeta Terra

Quattro Gatti

Deze tekst is geschreven door Jolande Vos & Yvonne Zohar!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *