Importeur Heisterkamp

Aspergewijn 2022 komt uit Frankrijk

Aspergewijn van het jaar 2022; ondanks Covid19 is er ook in 2022 een aspergewijn gekozen door het Brabants Asperge Genootschap. En wie was de winnaar? Een Sauvignon Blanc uit de Languedoc.

Voorgaande jaren waren er altijd twee grote proeverijen waarbij de Aspergewijn van het Jaar gekozen werd. Ik nam altijd deel aan de blindproeverij van de Vereniging voor Vinologen. Helaas ging dit, net als de voorgaande twee jaar, niet door vanwege de dreiging van Covid19. Maar het Brabants Asperge Genootschap liet zich, net als vorig jaar, opnieuw niet van de wijs brengen en selecteerden geheel Corona-proof toch hun favoriete wijn, met als winnaar de ingestuurde wijn van wijnimporteur Heisterkamp Wijnkopers uit Ootmarsum: Domaine la Colombette 2021.

Aspergewijn 2022 houten ondergrond
Aspergewijn 2022: Domaine la Colombette

Creatief en vernieuwend

Domaine La Combette is een echt familiebedrijf. Gesitueerd vlak boven de stad Béziers in de Languedoc met de Middelandse Zee in de nabijheid. Francois en zijn zoon Vincent Pugibet zijn pure innovators. Al jarenlang doen zij onderzoek naar het maken van wijn met minder alcohol. En na 10 jaar hard werken is in 2009 de serie La Plume gelanceerd. Dit zijn drie wijnen (rood, rosé en wit) met maximaal 9 % alcohol. Daarnaast maken ze ook geheel alcoholvrije wijn.
Maar niet alleen alcoholvrij heeft hun permanente aandacht, ook hebben ze een label met geheel biologisch én een drietal wijnen gemaakt van hybride druivenrassen. Hun onderzoek naar minder alcohol, ziekteresistente druivenstokken, irrigatietechnieken, alternatieve groeiwijzen voor druivenstokken en vernieuwingen op gebied van verpakkingen houdt hun constant bezig. De Sauvignon Blanc (aspergewijn 2022) valt onder de serie Tradition. En is in wezen een van hun instappers. Hij bevat ook minder alcohol dan gemiddeld (11,5 %)!

Hoe smaakt de Aspergewijn van 2022?

Deze witte wijn uit de Côtes de Languedoc is bleekgeel van kleur. Je verwacht, vanwege het druivenras sauvignon blanc, dat de wijn heel stuivend en kruidig zou zijn in de geur. Maar dat is niet het geval. Hij is fruitig en je ruikt wat peer en citrus. In de smaak zachte aandronk, en ook hier opnieuw rijpe fruittonen en een rond mond gevoel. Duidelijke bitters in de afdronk.

Aardappelsalade met asperges en vanille-mayonaise uit het kookboek Eat This van de Blendbrothers
Aardappelsalade met asperges

Wat eten bij aspergewijn 2022?

Uiteraard combineer je deze witte wijn bij asperges in welke vorm dan ook; dat is geen verrassing. Voor meer inspiratie kijk naar mijn weekmenu met allerlekkerste asperge gerechten van I Love Food & Wine. Verder smaakt hij ook goed bij schelp- en schaaldieren zoals coquilles met lychee en passievrucht, Griekse spinazietaart (Spanakopita) en heilbot en papillotte.

Klik op de linkjes voor het bijbehorende recept.

Welke wijn bij asperges?
Welke wijn bij asperges?

Deze wijn is te koop bij de aspergetelers en wordt geschonken bij de restaurants die zijn aangesloten bij het Brabants Asperge Genootschap.