Wine & Dine

Welke wijn bij mosselen?

Welke wijn bij mosselen? Welke factoren zijn van invloed? Mosselen zijn er van pakweg half juli tot half april. De smaak en kwaliteit zijn tijdens het mosselseizoen nagenoeg constant. En vroege of late mossel hoeft de keus van de wijn dus niet te beïnvloeden. De grootte van de mossel doet er een beetje toe, maar het is vooral de BEREIDINGSWIJZE waarop je het wijnadvies baseert. Mosselen nemen namelijk makkelijk het aroma van de andere ingrediënten over. Dus…, welke wijn drink je bij mosselen? We zetten de mogelijkheden op een rijtje…

Welke wijn bij gekookte mosselen?

Bij de Zeeuwse, Vlaamse en Franse manier van mosselen koken – op een bedje van ui, wortel, prei en bladselderij, flinke scheut wijn en een paar slagen van de pepermolen – neemt de mossel de lichtzoete smaak van de ui en wortel op. Hij komt daardoor fris en zacht over. Een droge, witte wijn met frisfruitige smaak past daarbij, bijvoorbeeld Muscadet, Sauvignon de Touraine, Soave of Vinho Verde.
In Zuid-Frankrijk en Italië bestaat het bedje uit ui, knoflook en tijm en smaken de mosselen mediterraner. Daarbij past een strakkere wijn met kruidige tonen als Vermentino, Gavi of een stevige Pinot Grigio. Droge rosé kan ook.

Mosselen met spekjes
Gekookte mosselen met spekjes

Welke wijn bij ‘Moules frites’?

Bij een onderzoek in het noorden van Frankrijk scoorde moules frites, mosselen met patat, een tweede plaats op de ranglijst van populaire Franse gerechten. Over de wijn werd niet gerept, maar met Pinot Blanc zit je zeker goed. Bij het zilte van de schelpdieren en het krokante vetje van de frites past deze soepele witte wijn met fris fruit namelijk perfect. Ook een rose wijn is een prima keus.

In België is Moules-frites een echte klassieker. Daar drinken ze er graag bier bij. Welke? Kies dan voor hoppig pils. Bijvoorbeeld bier van het merk Cristal past perfect bij de zachte zilte toets van mosselen.

Nieuwe mosseltijd
Vroeger at je mosselen als de ‘r’ in de maand zat. Dat had niets te maken met de rijpheid van de mossel, maar met de beschikbaarheid. Toen er nog geen gekoeld transport was, werden de levende mosselen ‘s zomers niet vervoerd. Tegenwoordig kan transport altijd en is er een nieuwe mosseltijd, namelijk als de ‘r’ in het seizoen zit. Van half april tot eind juni planten mosselen zich voort. Dat kost kracht en energie waardoor de mossel vermagert en minder smaak heeft. Vanaf ongeveer half juli zijn ze weer aangesterkt. Dus in de zomer, herfst en winter zijn er mosselen. In de lente laten we hen met rust.

Welke wijn bij mosselen met saus?

Gekookte mosselen kun je in een sausje dippen, maar je kunt de saus ook over de mosselen schenken. De saus kruipt dan in de schelp en omhult de zilte mossel die daardoor nog meer van de saus-smaak aanneemt. De wijn kies je op basis van de saus, rekening houdend met dat zilte mosselaccent. Bij mosselen in roquefortsaus kun je aan een rijke Chenin Blanc of een witte Bordeaux van Semillon-Sauvignon Blanc denken. Maak je mosselen in pikante tomatensaus, neem dan een krachtige rosé.

Mosselen in kerrieroom
Mosselen in kerrieroom: schenk er pinot blanc bij!

Welke wijn bij mosselen uit de wok?

Vooral kleine mosselen zijn geschikt om te wokken. Door de warmte tijdens het roerbakken, gaan de schelpen open en garen de mosseltjes. Er komt minder kookvocht aan te pas waardoor gewokte mosselen intenser smaken. De wijn mag dus ook extra smaak hebben. Wok je de mosselen alleen met een sjalot, knoflook en olie, pak dan een droge, smaakvolle witte wijn als sherry fino, Rueda Verdejo of Pecorino. Voeg je er, op z’n Portugees, paprika en piri-piri-pepers aan toe, probeer dan een volle Portugese of Spaanse rosé. Geef je de mosselen een Thais tintje met Spaanse peper en verse koriander, ga dan voor een Grüner Veltliner, Viognier, Furmint of droge Muscat.

Pasta met mosselen
Gewokte mosselen op z’n Italiaans

Welke wijn bij gebakken mosselen?

Van bakken in olie of boter, al dan niet in een deegjasje, smaakt de mossel vetter en voller, maar minder vissig. De wijn die erbij past, mag lekker rond en redelijk krachtig zijn, maar moet tegelijkertijd wel fris genoeg blijven om het geheel niet te log te maken. Cava, Mâcon, Sauvignon Blanc uit Nieuw-Zeeland of Chili, Chablis Premier Cru en Chenin Blanc uit Zuid-Afrika zijn mogelijkheden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *