Voor het weekend

Kruidige linzensalade met makreel

Deze heerlijke linzensalade met gerookte makreel komt uit het kookboek ‘Slow’ van Georgina Hayden. De titel ‘Slow’ geeft de suggestie dat de inhoud van het boek bestaat uit recepten waarbij je lang in de keuken moet staan, maar niets is minder waar. ‘Slow’ staat voor ‘Liefdevolle gerechten om het leven te vieren’, waarbij het vooral draait om aandacht voor het koken en met liefde een gerecht bereiden. Dat proef je terug zeker terug in haar receptuur. Een vorm van koken waar ik ook heel erg van houd!

Welke wijn bij linzensalade met makreel?

Deze maaltijdsalade heeft veel verschillende texturen: knapperige venkel en spinazie, zachte romige avocado en aardse linzen. Maar de gerookte makreel is de hoofd-smaakmaker. Welke wijn erbij? Je kunt verschillende kanten op. Een stevige rosé met body (fleüry uit Piemonte) blijft goed overeind tegen dit smaakgeweld. Maar ook een lichte rode wijn past uitstekend, zoals een jonge Rioja met frisse fruitaroma’s die mooi de makreel de baas blijven. Bijvoorbeeld de Vinã Ilusión van Vinoblesse.

2 personen35 minuten

Ingrediënten

  • 100 gram gedroogde puy-linzen
  • zeezout en versgemalen zwarte peper
  • 1 citroen, uitgeperst
  • 1 theelepel mosterd
  • 2 eetlepels extra vierge olijfolie
  • 2 bosuitjes, in ringetjes
  • enkele takjes verse groene kruiden, fijngehakt (bijv. dragon, basilicum, peterselie, munt)
  • 1 kleine venkelknol
  • 1 rijpe avocado
  • 70 gram jonge spinazieblaadjes*
  • 150 gram gerookte makreel(filet)
  • 1 theelepel sumak
  • ½ theelepel zwart of geroosterd gewoon sesamzaad

stap 1

Kook de linzen in ruim water met zout in ca. 30 minuten gaar. Giet ze af en laat ze een paar minuten droogstomen.

stap 2

Klop intussen een dressing van citroensap, mosterd, olijfolie, zout en peper. Schep de bosui en fijngehakte kruiden erdoor. Verwijder de onder- en bovenkant van de venkel en snijd of schaaf hem (met een mandoline) in zo dun mogelijke plakjes. Doe ze in een kom met ijswater zodat ze lekker knapperig worden. Halveer de avocado, haal de pit eruit en schep het vruchtvlees uit de schil. Snijd het in blokjes.

stap 3

Giet de venkel af en maak hem evt. droog met de slacentrifuge. Schep in een flinke schaal de linzen, avocado en dressing door elkaar. Schep dan de spinazie en venkel erdoor. Verdeel de makreel in stukken over de salade. Bestrooi met sumak en sesamzaad.

* Of koop bij AH een zakje babyspinazie à 80 gram

 

Kookboek Slow

Cover SlowIn dit kookboek laat Georgina Hayden zien dat het niet alleen gaat om hoe een gerecht smaakt en hoe het eruit ziet. Maar dat het vooral belangrijk is om liefde en tijd in het bereiden van je maaltijd te stoppen. Mooi boek met prachtige foto’s, boordevol creatieve gerechten.

 

Bestellen? Dat kan hier:

TitelSlow
Auteur: Georgina Hayden
Uitgever: J.H. Gottmer/H.J. W. Becht
ISBN: 978 09 230 1533 8
Prijs
: € 24,99

 

Meer ideeën nodig voor een maaltijdsalade met vis? Kijk dan nog even hier!

Ga je dit recept maken? Laat mij weten wat je ervan vindt. Dat kan op Facebook.

Meer recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

Bewaar nu op Pinterest en maak het recept later

Recept makkelijke maaltijdsalade met vis: linzensalade met gerookte makreel. Met o.a. venkel spinazie, avocado en linzen. Lees snel hoe je deze lekkere salade maakt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *