Voor het weekend

Zalm met dille voor op de barbecue

Gaat de barbecue aan dit weekend? Zo ja, dan is deze gegrilde zalm echt een aanrader. Afkomstig uit de koker van tv-kok Julius Jaspers, uit zijn allernieuwste kookboek ‘Het Complete BBQ-boek’. Zo simpel, zo heerlijk. Makkelijker kan haast niet!

Welke wijn bij gegrilde zalm met dille?

De zalm krijgt een lekker roostersmaakje, maar de friszure dille-kappertjesdressing maakt hem helemaal af. De anijsachtige dille en friszure dressing vragen om een witte wijn die zichzelf staande weet te houden. Aanraders zijn hier de verfrissende Vermentino uit Sardinië of een Oostenrijkse Grüner Veltliner. Maar ook een Sauvignon Blanc of een witte Bordeaux past uitstekend. Het kruidige in de wijn accentueert de kruidige aroma’s in de dressing. Of kijk nog even naar het artikel ‘Welke wijn bij zalm’.

6 personen10 minuten + 1 uur marineren

Ingrediënten

  • 100 ml olijfolie
  • 50 gram kappertjes
  • 1 citroen, sap + rasp
  • 12 takjes dille, geplukt
  • zout, versgemalen peper
  • 750 gram zalmfilet

Stap 1

Meng de olijfolie met kappertjes, citroensap, -rasp en dille. Laat de smaken ca. 1 uur intrekken. Breng op smaak met zout en peper

Stap 2

Steek de barbecue aan (of verhit een grillpan). Bestrooi de zalm met zout, gril een mooie grillruit aan beide kanten en gril hem in ca. 5 minuten bijna gaar (hij moet nog wat rosé zijn van binnen). Als je een thermometer gebruikt, zorg dan dat de kerntemperatuur niet boven de 40 °C komt. Serveer de zalm met de dille-kappertjes dressing.

Meer inspiratie?

Tip: Lees dit artikel met de beste tips voor een perfecte barbecue!

Het kookboek

Het complete BBQ boek is een vuistdik standaardwerk geschreven door RTL’s ‘Topchef’ Julius Jaspers. Hij stond aan de basis van diverse restaurants, maar schrijft nu kookboeken, waaronder drie barbecuekookboeken. Het Complete BBQ boek bevat ruim 300 van Julius Jaspers’ beste BBQ-recepten en is een verzameling van alles wat hij al eerder heeft gepubliceerd. Niet alleen vlees, vis, schaal-en schelpdieren, maar ook groente, salades, desserts, marinades, rubs, sauzen en smaakmakers (van chimichurri, chilimayonaise tot 1000 islanddressing). Julius gaat wel uit van een BBQ met een deksel, bijvoorbeeld een kamado (Big Green Egg) of een Weber. Liefst eentje waarbij je de temperatuur kunt regelen.

Bestellen kun je hier:

Cover complete bbq boek van Julius JaspersTitel : Het Complete BBQ-boek
Auteur : Julius Jaspers
Uitgever : Uitgeverij Carrera Culinair
ISBN : 978 90 48 855 12 4
Prijs : € 25,-

 

 

Nog wat extra barbecue-tips nodig? Dit zijn de 10 belangrijkste aanwijzingen van Julius.

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

Een exemplaar van het kookboek is ter beschikking gesteld door de uitgever. Lees hier ook mijn disclaimer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *