Kies de juiste wijn!

Wijn & Spijs voor beginners

“Iedereen vraagt mij altijd welke wijnen ze moeten schenken, wat mijn favoriete wijnen zijn en hoe je wijn met gerechten kunt combineren.”  Dat is de eerste zin van het wijnboek ‘De Juiste Wijn voor elke gelegenheid’ van de Britse wijnexpert Jane Parkinson. Maar wie is Jane Parkinson eigenlijk en waarom zou je haar boek in je kast willen hebben? Als Wijn & Spijs -expert van deze site bespreek ik met liefde de inhoud.

Tot nu toe had ik nog nooit gehoord van de redelijk jonge Britse Jane Parkinson (niet te verwarren met Master of Wine Jancis Robinson ;-)). Maar hoe meer ik over haar lees, hoe meer het mij opvalt hoeveel we op elkaar lijken. Ook zij is, net als ik, een freelance wijnjournalist en -expert met de focus op Wijn&Spijs, oftewel foodpairing. In 2014 bekroond als Communicator of the Year. Maar daarnaast is zij presentatrice bij Saturday Kitchen Live en internationaal wijnjurylid van het gerenommeerde wijnmagazine Decanter.

Harmonie van Wijn & Spijs

Dit wijnboek ‘De Juiste Wijn’ heet oorspronkelijk in het Engels ‘Food and Wine’. Het is Jane’s debuut en kwam uit in 2014. Ze richt zich dan al jaren op foodpairing en is van mening dat Wijn & Spijs elkaar naar een hoger plan kunnen tillen.

Portret Jane Parkinson
Auteur, tv presentatrice en jurylid Jane Parkinson

Haar motto klinkt als volgt: “Food will bring things out in a wine that you will never get even if it is the most incredible glass of wine in the world. They work in harmony together and it’s about enhancing the enjoyment of food and wine, and who doesn’t like to enhance every thing in life.” (Voedsel brengt dingen naar boven in een wijn die je nooit zult krijgen, ook al is het het meest ongelooflijke glas wijn ter wereld. Ze werken in harmonie samen om zowel eten als wijn te verbeteren, zoals alles in het leven.) Ik zou het zelf gezegd kunnen hebben!

Van Bar, naar Kelder tot Tafel

Maar dit boek gaat veel verder dan alleen foodpairing. Pas in de laatste 40 pagina’s (De Tafel) van het boek gaat het over wijn&spijscombinaties. Het boek bestaat eigenlijk uit drie delen: De Bar, De Kelder en De Tafel. Na een korte inleiding geeft ze een beknopte uitleg over wijnetiketten. In het eerste deel van het boek (De Bar) draait het om de temperatuur van de wijn, hoe je fles wijn openmaakt en het belang van goede wijnglazen. Daarna stapt ze over naar De Kelder. Dit behelst het grootste deel. Hierin behandelt ze de belangrijkste druivenrassen met informatie over hoe ze ruiken en smaken, belangrijkste herkomstgebieden met de onderlinge verschillen. Alles beknopt en overzichtelijk. Tussendoor achtergrondinformatie over bijvoorbeeld tannine, wat is dat precies, het verschil tussen biologische wijn en natuurwijn, of welke wijn schenk je op een feest. Eindigend met De Tafel. Hier legt ze uit welke logische paden je moet volgen op basis van de kenmerken van bepaalde wijnen en ingrediënten om zo tot de beste combinatie te komen.

Conclusie: smakelijk wijnboek voor starters!

Wil je wat meer van wijn weten, en van foodpairing in het bijzonder, dan is dit wijnboek zeker een aanrader. Toegankelijk geschreven, niet te diepgravend met gemakkelijk op te zoeken informatie. Bovendien gelardeerd met aanlokkelijke fotografie die het perfecte Wijn & Spijs-gevoel prettig onderstrepen.

Binnenwerk uit het boek De Juiste Wijn

Voor mij betekent dit boek aanleiding om te zorgen dat ik Jane een keer mag ontmoeten. Uiteraard met een heerlijk glas wijn en de juiste appitizer erbij. Krijg nu al zin.

 

Bestellen kun je hier:

Cover De Juiste WijnTitel : De Juiste Wijn voor elke gelegenheid
Auteur : Jane Parkinson
Uitgever : Uitgeverij Deltas
ISBN : 978 90 447 506 21
Prijs : € 24,95

 

 

 

 

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.