Wine & Dine

Welke wijn bij zalm?

Welke wijn bij zalm? Zalm is een vis met relatief veel vet. Behalve dat die vetten positief zijn voor de gezondheid,  zorgt de vettigheid voor een comfortabel romig en zacht mondgevoel. Droge en milddroge wijnen met vriendelijke zuren, gaan daar goed bij. De beste combinaties maak je met witte wijn of rosé. Welke dat precies wordt, hangt met name af van de bereidingswijze.

Welke wijn bij zalm die nog rauw is?

Rauwe zalm eet je bijvoorbeeld in de vorm van zalmtartaar, sashimi, sushi of carpaccio. De verse vis komt licht en mals over, maar geeft in je mond net iets meer weerstand dan bereide zalm. Daarom mag de structuur van de wijn ook wat strakheid tonen. Denk bijvoorbeeld aan een droge mousserende wijn als Champagne of Cava Brut. Milddroge Riesling en een zachte Sauvignon Blanc met subtiele exotische aroma’s uit onder andere Chili of Zuid-Afrika zijn ook aanraders. Kijk maar eens naar deze voorgerechten: zalmtartaar met mierikswortelroom of zalmcarpaccio met ansjovissalade!

Zalmcarpaccio
Zalmcarpaccio met ansjovissalade en kappertjes

 

Gestoomd & gepocheerd: welke wijn bij zalm kies je dan?

Gestoomde en gepocheerde zalm, waarbij het visvlees van binnen enigszins rosé blijft, heeft een verfijnde smaak en een boterzachte textuur. Met een ronde, goed gevulde wijn zonder uitgesproken aroma’s creëer je hier een evenwichtige combinatie. Denk aan witte wijnen van de variëteiten grenache blanc, roussanne en/of marsanne, bijvoorbeeld witte Rhône en ook witte Beaujolais. Ook witte wijnen uit Italië als Gavi en Soave en een delicate, droge rosé uit de Provence sluiten geruisloos aan bij gestoomde en gepocheerde zalm.

 

Gebakken zalm past bij Chardonnay

Zodra je de zalm gaat bakken of roosteren, veranderen smaak en structuur. Het visvlees wordt wat vaster, iets droger en het knapperige korstje zorgt voor extra hartigheid en bite. Dat mag de wijn dan ook hebben, bijvoorbeeld in de vorm van toasty tonen van een korte lagering in vaten van eikenhout. Chardonnay met een beetje houtrijping én gebakken of geroosterde zalm houden elkaar lekker in balans. Ook hier past een rosé over het algemeen heel goed. Heerlijke ideeën nodig? Wat dacht je van zalm in bladerdeeg, zalm met smoky chorizo, gegrilde zalm met bagnetto verde of de gegrilde zalmspies van de barbecue.

zalm met bagnetto verde liggend LR_
Zalm met bagnetto verde

 

Welke wijn bij gerookte zalm?

Welke wijn past bij zalm die lekker gerookt is? Bij zo’n rokerige smaakje, passen houtgerijpte witte wijnen en rosés met ronde, zachte zuren die rond en tamelijk vol overkomen. Kijk uit voor wijnen met een hoog gehalte aan frisse zuren. Die botsen met zaken uit de rookoven en kunnen zelfs een onaangenaam ijzerachtig gevoel in je mond veroorzaken. Probeer eens de carpaccio van gerookte zalm of avocado met zalm uit de oven.

Egglicious Avocado met zalm
Avocado met zalm en een zacht ei

 

Zalm & iets erbij; Welke wijn past er bij?

Welke wijn bij zalm als er een dominant ander gerecht is?  BijvoorbeeldL eet je gebakken zalm een romige pasta, dan wordt het gerecht in zijn geheel ronder. In zo’n geval kun je kiezen voor een wijn met dezelfde kenmerken als het gerecht, dus rond en zacht zoals bijvoorbeeld menig Chardonnay en Pinot Blanc die heeft.  Liever minder weelderig? Ga dan voor een licht contrast en kies een wijn met een strakkere structuur als een Spaanse Godello, Italiaanse Pecorino of Griekse Assyrtiko.

 

Perfecte Paren met zalm

 • Carpaccio van rauwe zalm & Spaanse Verdejo
 • Gebakken zalm met tuinkruidenboter & Sancerre (Sauvignon Blanc)
 • Gepocheerde zalm met sauce Hollandaise & Bourgogne blanc
 • Gerookte zalm & houtgerijpte Chardonnay
 • Gravad Lax & Riesling (Feinherb)
 • Pasta met zalm & Mâcon Villages
 • Roerbak met zalm en groenten & Silvaner
 • Sashimi & Champagne Blanc de Blancs
 • Sushi bowl & Sherry Fino
 • Sushi met sojadip & Sake of droge rosé
 • Zalmmousse & Bordeaux blanc sec
 • Zalmsalade & Weissburgunder (Pinot Blanc)
 • Zalmtartaar & Sauvignon Blanc
 • Zalmteriyaki & Pinot Gris d’Alsace

 

Zalm met tamarindesaus
Zalm met sticky tamarindesaus

 

KLIK OP DE LINKJES VOOR HET BIJBEHORENDE RECEPT!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *