Ontdek Sherry!

Wijn en Spijs met Sherry

Het is weer tijd voor een nieuwe dosis Sherry inspiratie! In mijn vorige artikel ‘Culinair combineren met sherry’ heb ik (Sherry-ambassadeur India Donisi) jullie hopelijk de vele gezichten van Sherry laten zien. Sherry in cocktails, bij de borrel, aan tafel en in gerechten. Er valt zoveel culinairs te beleven met Sherry, dat we dit thema nog een keer aansnijden met vernieuwde ideeën die voor de komende feestdagen van pas kunnen komen!

Portret India Donisi alias winespicegirl
Portret India Donisi alias @winespicegirl

Sherry cocktails

Wist je dat je heerlijke cocktails kunt maken op basis van Sherry? Heel feestelijk en natuurlijk lekker! Het recept voor een Sherry Spritz vind je hier, maar er is meer! Wat dacht je van een Cream Mojito? Deze cocktail is een variant op de Mojito, gebruik Pale cream in plaats van rietsuiker voor een lekkere zoete smaak.

Hoe maak je een Cream Mojito?

Plet vier schijfjes limoen om het sap vrij te laten komen. Vul je mooiste glas met crushed ijs, giet hier 25 ml Pale cream bij en top af met Ginger Ale. Versier het met blaadjes munt en nog een schijfje limoen.

Welke sherry soorten zijn er
Negen soorten sherry; van licht naar donker

Sherry bij de kaasplank

PX Sherry en blauwe kaas: gouden combi!
PX Sherry en blauwe kaas: gouden combi!

Een passende wijn vinden die bij een verscheidenheid aan kazen past, kan een uitdaging vormen. Doen we klassiek rood? Stevige Bordeaux of juist een glaasje Port? Gaan we met de tijd mee en geven we witte wijn een kans? Een witte Bourgogne misschien, of Sauvignon blanc bij geitenkaas.

Het zal je misschien verrassen maar wijn en spijs met Sherry is een uitstekende compagnon voor een heleboel kazen, en dan heb ik het niet alleen over de gebaande paden. Fino met manchego, PX met blauwe kaas. Durf te experimenteren met verschillende soorten kazen. Een mooie richtlijn om je aan te houden; hoe harder en scherper de kazen, hoe donkerder de Sherry.

De meest geschikte Sherry voor een kaasplank met gerijpte kazen, vind ik Oloroso. Oloroso past bij gerijpte Parmezaan, Cheddar en Manchego maar ook bij milde blauwe kazen als gorgonzola. Zet een Amontillado naast brie en romige geitenkazen, en wat dacht je van een kaas met truffel? Ook een gerookte kaas past hier goed bij.

 

Sherry in een gerecht

Hoe meer Sherry we drinken, hoe meer restjes we overhouden in de fles die we kunnen gebruiken om mee te koken. Er zijn talloze gerechten die net een extra kick krijgen van een glas Sherry.

Logo Sherry Enjoy it's from EuropeDat bodempje Fino uit de fles gebruik je om je paddenstoelen risotto mee op te fleuren. Ook heerlijk voor het maken van een Sherry/Hoisin plum saus over bijvoorbeeld een crispy eendenbout.

Een pastasaus op basis van vis kun je opleuken door een half glas Manzanilla toe te voegen. De zoutige smaak van Manzanilla lift het hele gerecht op. Wil je helemaal uitpakken met Sherry? Stoof je ossenstaart dan in drie glazen Oloroso. Je weet niet wat je proeft! Nog een glaasje Oloroso over? Schenk deze dan in je romige tomatensaus. De nootachtige smaak geeft de saus meer diepgang.

 

manzanilla en vis
Manzanilla met nieuwe haring is een klassieke combinatie

Sherry bij het kerstmenu

Hoe leuk is het om je gasten te verrassen met mooie combinaties wijn en spijs met Sherry die minder voor de hand liggen. Denk bij het samenstellen van je menu dit jaar eens aan verschillende soorten op tafel. Er zijn Sherries die heel goed passen bij voorgerechten, hoofgerechten op basis van vlees, vis of vegetarisch en natuurlijk ook bij desserts. Laat je prikkelen door deze suggesties!

Sherry bij vis

Begin je je diner met een tartaar van zalm of tonijn? Zet daar dan een ijskoud glas Manzanilla bij. De Manzanilla haalt de zoutigheid van de vis op en breekt door de vette componenten, zelfs als er een lekkere avocado saus bij zit. Dezelfde tip geldt voor een ceviche.

Ga je voor eenden pannenkoekjes? Probeer dan Oloroso. De umami smaak van de Hoisin saus gaat hand in hand met deze Sherry.

Sherry en kalkoen

Een fameus hoofdgerecht tijdens de kerstdagen is natuurlijk kalkoen. Een gebraden kalkoen kun je heel goed combineren met een Amontillado sherry. Ga je voor een zoetige saus? Probeer dan Palo cortado. Dit jaar toch een lamsbout? Denk dan aan Oloroso.

Voor vegetarische gerechten met moeilijke groentes als artisjok kun je trouwens altijd teruggrijpen op Amontillado. Goed om te weten!

Sherry en dessert

Eindig je menu met een klassieke crème brûlée en zet daar een glas Cream bij, Cream is ook niet te versmaden bij een chocolade ganache, sticky toffee pudding of koffieparfait. Frissere smaken als key lime pie en apple crumble passen uitstekend bij Moscatel. Toch liever kaas om mee af te sluiten? Tips genoeg in dit artikel! Of kijk anders nog eens op Ontdek Sherry – website.

Over de Consejo Regulador
Logo Sherry Consejo ReguladorDe Raad van Toezicht van de D.O. Vinos de Jerez (Sherry Wijnen), bekend als de Consejo Regulador, heeft in 1935 als eerste het reglement voor een oorsprongsbenaming gepubliceerd. Daarom spreken we over “Jerez-Xérès-Sherry” en “Manzanilla-Sanlúcar de Barrameda” als de oudste oorsprongsbenamingen (D.O.) in Spanje. Binnen het gebied van de Sherry is er nog een ander product, namelijk “Sherry-azijn”. Ook deze wordt sinds 1994 beschermd door een oorsprongsbenaming (P.D.O.). De Consejo Regulador die deze drie benamingen beschermt, verenigt 1.750 wijnbouwers en ongeveer 100 wijnmakerijen, gevestigd in de zogenaamde “Marco de Jerez” in de provincie Cádiz. Zij zijn allen verantwoordelijk voor het beheer, de controle en de kwaliteit van alle wijnen. Dit garandeert de kwaliteit van de respectieve regionale producten voor de consumentenmarkt. Het werk van de Consejo Regulador heeft deze D.O.P.’s internationale erkenning gebracht. Het gaat om wijnen met een buitengewone variëteit en een echt karakter, met een zeer lange exporttraditie en merken die in de hele wereld echte Spaanse iconen vertegenwoordigen. Deze campagne wordt gefinancierd met steun van de Europese Unie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *