Courgette salade met limoen-ricotta

Meatless Monday
Gegrilde courgette salade met limoen-ricotta

Salades met gegrilde courgette: I love it! Er staan er al twee op mijn website: gegrilde zomergroenten salade en de courgette salade van Ottolenghi. Want door de courgette te grillen wordt ie wat droger en de smaak (van deze wat neutrale groente) wordt opgetild en versterkt. Deze versie is helemaal spannend door de romige saus van ricotta (oftewel hüttenkäse) en limoen, plus knapperige hazelnoten.

portretfoto Marjolijn Rosendaalen Anya van de Wetering
Portret van Marjolijn en Anya

Dit recept komt uit het zomerse kookboek Gegrild & Geroosterd van de dames Marjolijn Rosendaal en Anya van de Wetering. Zij propageren om te barbecueën op een lichtere manier; met veel groenten en vis, met een feminine touch. Maar ook het vlees ontbreekt niet, het zijn alleen wat meer bedeesde stukjes uitgewerkt tot een mooi recept (kalkoenspiesjes met Chinese pannenkoekjes, sosaties met abrikoos, saltimbocca). Elk recept in het boek is voorzien van verschillende opties om het betreffende ingrediënt te roosteren: van oven en grillpan tot BBQ of Kamado.
Enfin, met dit kookboek kun je dus grillen en roosteren het hele jaar door.

Welke wijn bij gegrilde courgette salade met limoen-ricotta?

Combineer deze salade met bijvoorbeeld Verdicchio. De frisse zuren passen bij de courgette, ricotta en limoen, de stevigheid heb je nodig om tegenwicht te bieden aan de hazelnoten. Mooie combi! Maar ook een andere frisse witte wijn combineert goed. Denk aan Sauvignon Blanc, Soave of Vermentino.

Muziek: Gegrild & geroosterd is het eerste kookboek met een zomerse, relaxte Spotify-playlist met maar liefst 82 nummers voor bij het grillen en roosteren: SUPERVET TOCH! Ter begeleiding van dit recept heb ik het volgende nummer uitgekozen van Snoh Aalegra

 

Ingrediënten

  • 2 courgettes (700 gram)
  • 1 – 2 theelepels zout
  • 50 gram witte hazelnoten
  • 1 bakje ricotta (of hüttenkäse) à 200 gram
  • 1 bekertje crème fraîche à 125 ml
  • geraspte schil van 1 limoen
  • sap van ½ limoen
  • versgemalen zwarte peper
  • 2 theelepels rozemarijnnaaldjes, fijngehakt
  • dressing
  • 4 eetlepels olijfolie
  • 1 teentje knoflook, uitgeperst
  • 2 theelepels witte wijnazijn
  • 1 theelepel honing
  • ½ theelepel chiliflakes

Stap 1

Snijd de courgettes in kleine blokjes van 2×2 cm. Doe de courgetteblokjes in een vergiet en bestrooi met zout. (Zout geeft smaak, onttrekt vocht en het vruchtvlees wordt steviger) Laat ca. 30 minuten staan, spoel af en dep droog in een (schone) theedoek. Rooster de hazelnoten in een droge koekenpan goudbruin. Laten afkoelen en hak daarna in grove stukjes.

Stap 2

Doe in een kom: ricotta, crème fraîche, limoenschil en limoensap. Roer door elkaar. Breng op smaak met zwarte peper. Maak in een ander kommetje een dressing van: olie, knoflook, azijn, honing en chiliflakes.

Stap 3

Het grillen of roosteren van de courgetteblokjes kan op 2 verschillende manieren:

GRILLPAN  Verhit een grillpan (of koekenpan) op hoog vuur en gril de courgette in 2 gedeeltes in ca. 5 tot 8 minuten, waarbij je de pan regelmatig schudt. Zo worden de blokjes courgette aan alle kanten gegrild. (Mocht je 2 pannen hebben, dan is het sneller en makkelijker om dit met 2 pannen tegelijkertijd te doen!)

BBQ Gril 5 – 8 minuten op de groentekorf boven direct vuur en schud regelmatig. Zo worden de blokjes courgette aan alle kanten gegrild.

Stap 4

Doe de gegrilde courgetteblokjes in een kom en giet de dressing erover, schep om en laat verder afkoelen. Verdeel de courgette en ricottasaus over vier bordjes (of op een schaal). Bestrooi met de hazelnoten en rozemarijn. Druppel er nog wat olijfolie over. Lekker met gebakken krieltjes en een gebakken karbonade.

 

Bestellen kun je hier:

Cover Gegrild en geroosterdTitel : Gegrild & Geroosterd
Auteurs : Marjolijn Rosendaal (recepten), Anya van de Wetering (art-direction)
Fotografie: Bella Thewes
Uitgever : Uitgeverij Terra
ISBN : 978 90 8989 8979 09
Prijs : € 26,99

 

 

 

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

Muffins met spinazie en forel eruit

Healthy Monday
Muffins met spinazie en gerookte forel

Vandaag geen Meatless Monday, maar een Healthy Monday. Regelmatig probeer ik mijn gewicht weer op peil te krijgen en kan kies ik voor koolhydraatarme oplossingen. Dus geen suiker (doe ik sowieso niet!),  pasta, rijst, brood en aardappelen staan dan niet op het menu. Het moeilijkst vind ik vaak de lunch. Koolhydraatarme lunchen is niet makkelijk. Zeker niet als je ook nog naar de werk moet. Deze muffins zijn een uitstekende oplossing. Je kunt ze van tevoren maken, en passen perfect in je lunchbox. Maar smaken ook heerlijk als tussendoortje.

Het recept is afkomstig uit het kookboek Eat Happy van Melissa Hemsley. Zij eet deze muffins als ontbijt. “Ze zijn heel snel klaar en heel gemakkelijk in te pakken en mee te nemen. Deze muffins met gerookte forel zijn een heerlijk manier om meer vette vis te eten die rijk is aan omega 30vetzuren. Je kunt in plaats van forel ook gerookte zalm of makreel gebruiken. De muffins zijn zowel warm als koud heerlijk”, zegt Melissa in het intro bij het recept.

VOEDINGSWAARDE per muffin.: 60 Kcal, 5 gram Vet,  8 gram Eiwit, 1 gram Koolhydraat

12 stuks25 minuten

Ingrediënten

  • 8 eieren
  • 100 gram gerookte forel, in grove stukjes
  • 150 gram fijne spinazie, fijngehakt
  • 4 bosuitjes, in dunne ringetjes
  • 1 kleine handvol basilicum, fijngesneden
  • ½ theelepel zout
  • ¼ theelepel versgemalen zwarte peper
  • Extra: muffinbakplaat met 12 holten, papieren bakvormpjes

Stap 1

Verhit de oven tot 190 °C en zet de papieren vormpjes in elke holte van een muffinbakplaat.

Stap 2

Breek de eieren in een grote kom. Klop ze los en meng met de overige ingrediënten. Verdeel het beslag over de 12 papieren vormpjes en bak ze 10 – 12 minuten in de oven tot ze in het midden gaar zijn (een in het midden in het gebak gestoken spies moet er schoon uitkomen).

Stap 3

Laat de muffins een paar minuten in de vorm afkoelen voor je ze op een taartrooster zet. Je kunt ze ca. 3 dagen in de koelkast bewaren.

Muffins met spinazie en forel

 

Het Kookboek

Snel, lekker en gezond eten: dat laat de Melissa Hemsley zien met dit kookboek. Alle recepten zijn simpel om te maken en staan in 30 minuten op tafel. Melissa is de helft van het beroemde zussenduo Hemsley & Hemsley, auteurs van de bestsellers De kunst om goed te eten en Lekker en snel voor elke dag. Daarnaast hebben ze een eigen café in het Londense Selfridges en een primetime televisieshow.

 

Bestellen? Dat kan hier:

Cover Eat HappyTitel: Eat Happy
Auteur: Melissa Hemsley
Uitgever: Fontaine Uitgevers
Prijs: € 29,95

 

 

 

 

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties ontvangen? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

 

Meatless Monday
Muffins van waterkers & pijnboompitten

Vegetarisch, én koolhydraatarm; dat zijn deze muffins gemaakt van waterkers en hüttenkäse. Met name als lunchgerecht zijn ze IDEAAL. Net als een boterham met kaas zijn deze muffins heel gemakkelijk mee te nemen in je lunchbox! Heerlijke eenhappers die ook heel goed passen op een buffet, of als borrelhap.

Schrijfster Celia Brooks

Het recept is afkomstig uit het kookboek SuperVeg van Cilia Brooks. Zij adviseert: “Serveer ze warm als ontbijt, of met een salade voor de lunch. Koud smaken ze ook goed en dankzij de compacte vorm zijn ze ook handig om mee te nemen voor lunch of een picknick.”

 

 

VOEDINGSWAARDE P.P.: 255 Kcal, 16 gram Vet,  23 gram Eiwit, 7 gram Koolhydraat

Welke wijn bij Muffins van waterkers?

Deze luchtige omelet-taartjes zijn zeer goed gevuld met waterkers en bedekt met knapperige pijnboompitten. Lekker maar wel vrij neutraal van smaak. Je proeft ei, waterkers en pijnboompitten. De frisse yoghurt geeft het wel wat extra’s. Drink hier een frisse witte wijn bij, zoals een Sauvignon Blanc, Gaillac Blanc of Verdejo. Deze frisse zuren in de wijn combineren goed met de yoghurt en waterkers.

 

Muziek: even terugblikken op het Eurovisie Songfestival met de winnende song van onze Duncan Lawrence. (Een melodie die in je hoofd blijft hangen!)

4 personen (12 stuks)40 minuten

Ingrediënten

  • olijfolie
  • 6 eieren
  • 1 eetlepel (rijste)bloem
  • ½ theelepel bakpoeder
  • 100 gram waterkers, grof gehakt
  • 2 lente-uien, gehakt
  • 150 gram hüttenkäse
  • zeezout en versgemalen zwarte peper
  • 60 gram pijnboompitten
  • 6 eetlepels Griekse yoghurt
  • extra: muffinvorm (12 vormpjes)

Stap 1

Verwarm de oven voor op 200℃. Bestrijk de vormpjes met olie. Klop in een kom of schenkkan de eieren los met de bloem en bakpoeder. Schep de waterkers, lente-ui en hüttenkäse erdoor en voeg zout en peper toe,

Stap 2

Verdeel het mengsel met een lepel over de vormpjes. Giet daarna wat nog over is erbij. Verdeel de pijnboompitten erover.

Stap 3

Zet de vorm op een bakplaat en bak de muffins in het midden van de oven in 20 minuten gaar en goudbruin. Neem de vorm uit de oven en laat de muffins enkele minuten afkoelen. Maak ze zonodig met een mes los van de randen en neem ze uit de vorm. Serveer ze warm of op kamertemperatuur met Griekse yoghurt. Lekker met een tomatensalade en een balsamicovinaigrette.

 

Het kookboek

Mooi kookboek met groenten in de hoofdrol. De Amerikaanse kookboekschrijfster Celia Brooks heeft de 25 meest gezonde groenten uitgekozen waarmee ze 100 vegetarische gerechten heeft bedacht. Elke groente wordt eerst uitgebreid besproken; ze legt uit waarom de groente zo gezond is en wat je ermee kunt doen. Daarna volgen de recepten.

Bestellen kun je hier:

Cover kookboek SupervegTitel : Superveg
Auteur : Celia Brooks
Uitgever : Uitgeverij Good Cook
ISBN : 978 94 6143 189 9
Prijs : € 24,95

Probeer ook eens de Griekse plaattaart van courgette of Romige omelet met doperwten uit dit kookboek. Allebei supermakkelijk om te maken.

 

INTERESSE GEWEKT?

Volg mij dan op Instagram, Facebook of Pinterest en blijf op de hoogte van mijn laatste culinaire avonturen.

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor mijn nieuwsbrief.

BEWAAR DIT RECEPT OP PINTEREST:

Recept: hartige muffins voor de koolhydraat-arme lunch. Gemaakt van waterkers, eieren, hüttekäse en pijnboompitten. Ideaal voor de lunchbox! #picknick #superveg

 

Voor het weekend
Zó wordt je Paasbrunch een succes!

Op zoek naar likkebaardend lekkere recepten voor jouw fantastische Lente-Paasbrunch? Dan ben je hier aan het goede adres. Nodig je vrienden, familie of kinderen uit, en geniet van deze 10 lekkere lenteideetjes. Om van te watertanden toch? Vul aan met versgebakken broodjes, mooie boerenboter, verschillende soorten thee en natuurlijk een glas bubbels.

Recept voor een simpele bouillon gemaakt van aspergeschillen. De roergebakken groene en witte asperges zorgen voor een heerlijk bite. Dragon geeft een apart tintje. #asperges #buillon #aspergesbouillonAspergebouillon met dragon

Heerlijk licht soepje dat iedereen lekker vindt. In 30 minuten klaar.

 

Feestelijk quiche met broccoli, gele paprika en Parmaham. Ideaal voor het paasdiner of brunch. Maar ook heerlijk als borrelhapje of voorgerecht. #quiche #broccoli #parmaham #brunchQuiche met broccoli

Op de Paastafel hoort een lente quiche, gemaakt van broccoli en Parma ham. En Prosciutto di Parma is de koning van alle hammen, dan wordt het gegarandeerd een succes. Gemakkelijk om te maken. Heerlijk fleurig om te zien.

 

Aardbeientaart voor moederdagAardbeientaart

Het succesnummer van je Paastafel wordt deze taart met aardbeien en slagroom. Een absolute eye-catcher. Bovendien onwaarschijnlijk lekker.

 

3x tapas op basis van groenteGroente tapas maaltijd

Speciaal voor de vegetariërs onder ons drie verschillende tapas op basis van groeten: geroosterde worteltjes, hummus en een gerookte paprikadip.

 

Mini-frittata's met geitenkaasMini-frittata’s met geitenkaas

Kleine mini-taartjes gemaakt van ei, geitenkaas en groene groenten. Vooral die eetbare bloemetjes maken het helemaal af. Nu te koop bij de Lidl, voor maar € 1,99 per doosje.

 

Banaan-kokos pannenkoekjesBanaan-pannenkoekjes met blauwe bessen

Hier zijn kinderen dol op. Mooie kleine pannenkoekjes, gemaakt zonder bloem met banaan als basis. Heel gemakkelijk om te maken!

 

Tomaat-garnalensalade met dragonTomatensalade met garnalen

Zo’n salade in kleine glaasjes doet het altijd goed op een buffet. Aantrekkelijk om te zien, maar overheerlijk en verfrissend door de tomaatjes en de dragon. Doen dus!

 

Aspergesalade met kwartelei en zalmSalade met asperges en zalm

Hier komen lente en Pasen elkaar tegen. Verse asperges, veldsla en tuinkers gecombineerd met van die kleine schattige kwarteleitjes. Een aanwinst voor je Paasbuffet.

 

Heerlijke Madeleines

Uitgegeten? Tot slot nog een overheerlijk Madeleine bij de thee of koffie. Helemaal Homemade. Lekkerder dan deze dat kan haast niet.

 

Verse kruidenboterHomemade kruidenboter

Dit is de allerlekkerste kruidenboter die er is. Net dat beetje sojasaus geeft de boter een speciale touch. Altijd lekker erbij, voor op dat versgebakken broodje.

 

 RosbiefrolletjesSimpele rosbiefrolletjes

Deze gevulde rosbiefrolletjes zijn heel gemakkelijk om te maken. De veldsla zorgt voor een lentegevoel. Bovendien staat het heel uitnodigend op een buffettafel.

 

Pizza met zalmMini-pizza met zalm en mozzarella

Kleine pizzarondjes gevuld met zalm, broccoli en zalm uit blik. Zo gepiept. Je kunt de zalm ook vervangen door tonijn. Wil je meer pit, leg er dan nog een ansjovisje bij.

 

 

KLIK OP DE LINKJES (de titel van het recept) VOOR HET BIJBEHORENDE RECEPT!

Weekmenu kip of ei
Weekmenu kip of ei

Nog ideeën nodig voor een Paasdiner. Hier vind je 5 heerlijke suggesties.

 

 

 

INTERESSE GEWEKT?

Volg mij dan op Instagram, Facebook of Pinterest en blijf op de hoogte van mijn laatste culinaire avonturen.

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor mijn nieuwsbrief.

 

Snijboon à la carbonara van chef-kok Niven Kunz & Gavi

Niven Kunz is hot! Behalve in de Extra Lekker staat hij momenteel ook tien weken lang in de Volkskrant in de serie ‘Lessen in Lekkers: Dutch Cuisine’. Voor Extra Lekker heb ik hem telefonisch geïnterviewd, maar afgelopen week heb ik hem in levende lijve ontmoet tijdens een kookworkshop in Noordwijkerhout. Zijn keuken is licht en duurzaam. En groenten zijn voor hem de basis van elk recept. Hij vindt groenten het allerleukst om mee te koken en bovendien is minder vlees eten beter voor ons allemaal, vertelt hij ons. We koken onder zijn bezielende leiding: snijboon à la carbonara, peentartaar en coquille, bloemkool, truffel en stoofvlees, Haagse hopjes en gezouten mascarpone. Het valt in de smaak! Volgende keer laten we ons verwennen in zijn restaurant NIVEN in Rijswijk. Voor vandaag het recept van de snijboon à la carbonara. Serveer er een glas Gavi bij van Cossetti, adviseert Niven.

Muziek: My Love van Kovacs. Sharon Kovacs is de leadzangeres. Een week geleden is haar debuutalbum uitgekomen Shades of Black. Hierop staat dit nummer, maar ook haar nieuwe single ‘Diggin’.

4 personenca. 30 minuten

Ingrediënten

  • 16 snijbonen
  • 100 gram ontbijtspek, in plakjes
  • 100 gram bundelzwammen
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 1 sjalot, gesnipperd
  • 2 takjes tijm, gerist
  • mespunt kerriepoeder
  • zout en peper, naar smaak
  • wittewijnazijn
  • 4 kwarteleieren
  • klontje boter
  • Parmezaanse kaas, fijngeraspt
  • KEUKENGEREEDSCHAP
  • dunschiller
  • rasp

Stap 1

Snij met de dunschiller lange repen van de snijbonen. Blancheer 30 seconden in gezouten water en dompel daarna even onder in ijswater. Laat uitlekken en hou apart.

Stap 2

Vries het spek even in. Snij het in zo klein mogelijke stukjes en bak het in een paar minuten krokant. Hou apart.

Stap 3

Bak de bundelzwammen in wat olijfolie met sjalotje, tijm, kerriepoeder, zout en peper.

Stap 4

Verwarm water met wat azijn tot tegen de kook aan. Breek de kwarteleieren voorzichtig, stuk voor stuk in het water. Pocheer ze ca. 3/4 minuut. Dompel ze daarna even onder in koud water.

PRESENTATIE

Verwarm de snijboon in een pannetje met wat boter en breng op smaak met zout en peper. Warm de bundelzwammen nog even door. Als eerst leg je het kwartelei in het bord. Hierop of naast de snijboon en de zwammetjes. Als laatste het ‘spekzout’ en wat Parmezaanse kaas.

WIJNTIP

Een klassiek gerecht in een modern jasje vraagt om een wijn met fijne zuren, een licht bittertje en zachte fruittonen. Een goed voorbeeld is de Gavi van Cossetti.

credit fotografie: Renée Frinking

Citrussalade van Bridges Bobby Rust (3)

Bobby Rust
Citrussalade met oranjebloesemkwark

Sinds eind vorig jaar is chef-kok Bobby Rust werkzaam bij het Sofitel Legend The Grand in Amsterdam. Deze chef-kok heeft, ondanks zijn jonge leeftijd (33 jaar),  al een hele staat van dienst. Gewerkt bij o.a. Robert Kranenborg, Jonnie Boer, Sergio Herman en Ron Blaauw. Wow, dat schept verwachtingen… Deze laatste overstap is groots, want behalve chef-kok van Bridges, is hij nu ineens ook verantwoordelijk voor het ontbijt, en de Le Petit Bistro  van The Grand. Hij ziet het als een uitdaging. Ik ontmoet hem in de lobby van dit mooie vijf-sterrenhotel onder toeziend oog van marketingmanager Sophie. Bobby: ‘Voor het eerst mag ik zelf alles bepalen. Dat is cool!’
Deze citrussalade maakt onderdeel uit van het ontbijtmenu dat hij speciaal voor Extra Lekker heeft ontwikkeld. Echt een gerechtje voor de Paasdagen en absoluut de moeite waard. Het smaakt verrukkelijk!  Vooral de oranjebloesemkwark zorgt voor een verrassend effect.

Wat drinken we bij citrussalade? 

Bij een feestelijk ontbijt hoort champagne, of kies voor cava! Maar wil je toch liever iets zonder alcohol, dan is deze theesuggestie van Bobby ook een aanrader. Zet een pot thee (breakfast) met veel extra muntblaadjes. Meng 2 eetlepels sinaasappelmarmelade en 6 dashes Peychaud’s bitter (of Agostura bitter, te koop bij de slijter) goed door elkaar. Roer door de thee. Serveer deze thee warm, garneer eventueel met een eetbaar bloemetje.

Muziek: Norah Jones met het nummer She! 

4 personenca. 40 minuten

Ingrediënten

  • amandelcrunch
  • 55 gram amandelschaafsel
  • 40 gram eiwit (=1 XL ei)
  • 60 gram suiker
  • 1 theelepel kaneel
  • oranjebloesemkwark
  • 2 blaadjes witte gelatine
  • 100 ml melk
  • 100 ml slagroom
  • 200 gram suiker
  • 500 gram volle kwark
  • 4 eetlepels oranjebloesemwater
  • citrussalade
  • 1 sinaasappel
  • 2 bloedsinaasappels
  • 2 mandarijnen
  • 1 grapefruit
  • 5 partjes pomelo
  • presentatie
  • kaneel
  • eetbare bloemetjes*
  • KEUKENGEREEDSCHAP
  • bakpapier
  • slagroomkidde (1/2 liter) met patronen

Stap 1

Verwarm de oven voor op 140 °C. Meng in een kom amandelschaafsel met het eiwit, suiker en de kaneel. Spreid het mengsel uit op een met bakpapier belegde bakplaat. Bak de amandelen in ca. 24 minuten lichtbruin. Schep het mengsel elke 8 minuten een keer om. Laat afkoelen.

Stap 2

Week de gelatine ca. 10 minuten in ruim koud water. Breng in een pannetje de melk met de room aan de kook. Haal de pan van het vuur. Knijp de gelatine goed uit en roer erdoor tot alles oplost. Breng in een ander pannetje 200 ml water met 200 gram suiker aan de kook en laat de suiker oplossen. Meng in een kom: kwark, 200 ml suikerwater en oranjebloesemwater. Roer het melkmengsel erdoor. Schenk in de slagroomkidde (tot max.) Doe 2 patronen in de slagroomkidde. Bewaar tot gebruik in de koelkast.

Stap 3

Schil de citrusvruchten zo dik dat de witte velletjes meekomen. Snijd boven een kom de partjes vruchtvlees tussen de vliesjes uit.

PRESENTATIE

Verdeel het citrusfruit over 4 coupes. Schud de slagroomkidde goed door en spuit de kwark erbovenop. Bestrooi met wat kaneel. Garneer met de amandelcrunch en eetbare bloemen.

Credit: fotografie Renée Frinking