Voor het weekend

Broodje Gezond van Heston Blumenthal

Simpel ‘broodje gezond’ van de Britse topchef Heston Blumenthal. Niet met ham, kaas en tomaten. Maar met doperwten, munt en crème fraîche. Hij noemt dit een ‘broodje erwtensoep’. Ik zeg:  ‘culinaire eenvoud’.

Ken je Heston Blumenthal? Deze Britse topchef werkte voor verschillende Michelinsterren restaurants en schreef diverse kookboeken. Dit eenvoudige broodje gezond komt uit zijn laatste kookboek met de bizarre titel ‘Is dit een kookboek’. In dit boek wil hij laten zien dat koken heel eenvoudig is. Met ultieme tips en diverse variaties moedigt hij jou aan om je keuken skills naar een geheel ander niveau te tillen door meer plezier, het stimuleren van de zintuigen en het onderzoeken en experimenteren zonder angst voor fouten.

Verse doperwten pexels-r-khalil-768090
Verse doperwten zorgen voor bite

Gerookte ham in plaats van varkenspoot

In het intro van dit recept vertelt hij het volgende:

Portret Heston Blumenthal
Portret Heston Blumenthal

Er zijn mensen die verse erwten superieur vinden aan diepvrieserwten. Mijn vraag is: wat is verser? Een peul die er een paar dagen over heeft gedaan om de markt te bereiken of een erwten die vlak na het plukken is ingevroren?

Hier stelen erwten de show, en niet alleen vanwege hun smaak. De stevige groene bolletjes zijn een ideaal voorbeeld van wat ik ‘smaak-inkapseling’ noem. Ze barsten open tussen je tanden, waarbij er een zoete smaak vrijkomt. Dat contrast maakt dit broodje interessanter en voegt een fijne textuur toe.’

Hij gebruikt in zijn recept alleen gerookte varkenspoot. Maar dat is in Nederland niet verkrijgbaar. (of je moet het zelf maken) Ik heb het vervangen door gerookte ham, en dat beviel uitstekend.

Broodje erwtensoep of Broodje gezond van Heston Blumenthal uit het kookboek 'Is dit een kookboek'

Broodje gezond van Heston Blumenthal

Bereiding: 10 minuten
Totaal: 10 minuten
Geen ham, kaas en tomaat, maar doperwten, munt en crème fraîche. Heston noemt die ‘broodje erwtensoep’. Lekker snel gemaakt.
Aantal 2 personen

Ingredienten
 

  • 170 gram diepvrieserwten ontdooid
  • 50 gram crème fraîche
  • 1 eetlepel grove mosterd
  • 10 blaadjes verse munt
  • Zout versgemalen zwarte peper
  • 4 sneden volkorenbrood
  • 4 plakjes gerookte ham in reepjes

Bereiding
 

  • Kook de erwten niet, zodat je volop kunt genieten van de verse smaak. Laat ze gewoon ontdooien op een met keukenpapier bedekte bakplaat.
  • Doe de ontdooide erwten in een kom. Roer de crème fraîche en de mosterd erdoor. Hak de munt fijn en roer door het mengsel. Breng op smaak met zout en peper.
  • Verdeel het erwtenmengsel over 2 sneden brood. Leg de gerookte ham erop. Dek af met de andere sneetjes brood.

Het kookboek: Is dit een kookboek?

Mooi geillustreerd kookboek dat leest als een dagboek. Boordevol eenvoudige recepten. Elk recept is steeds omgeven door allerlei tips en aanvullende variaties.

Smaakt dit recept naar meer? Bestel het kookboek hieronder:

Titel : Is dit een kookboek?
Auteur : Heston Blumenthal
Uitgever : Uitgeverij Fontaine
ISBN : 978 94 6404 186 6
Prijs : € 32,99

 

 

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

Een exemplaar van het kookboek is ter beschikking gesteld door de uitgever. Lees hier ook mijn disclaimer.