Bijzondere broodjes

Engelse scones voor je paasontbijt

Staat er bij jou ook een uitgebreide paasbrunch op het programma komend weekend? Bij ons wel. Wij denken aan egg benedict, romige aspergesoep en een heerlijk gele quiche met broccoli. Maar deze Engelse scones passen daar zeker bij. Weleens eerder gegeten zo’n knapperig broodje? Ze worden traditioneel belegd met clotted cream (soort dikke Engelse slagroom) en aardbeienjam. Makkelijk om te maken. In 40 minuten klaar.

Wat zijn scones?

Scones zijn lichte luchtige Engelse broodjes met een  lekker knapperig korstje aan de bovenzijde. In Engeland is dit een standaard onderdeel van de perfecte Afternoon tea. Je belegt ze met een dot clotted cream (dikke room), gevolgd door een klein beetje jam. Liefst huisgemaakt van frambozen of aardbeien. Een scone mag niet te zoet zijn. In dit recept voeg je nog wat extra rozemarijn en lavendel toe, dat maakt hem extra speciaal. Maar je kunt de lavendel ook weglaten, zeker als je hiervoor extra op pad zou moeten.

Engelse scones eet je bij een kopje thee, als ontbijt of bij de paasbrunch. Makkelijk recept aangevuld met rozemarijn. Heerlijk met slagroom en jam.

Scones met rozemarijn en lavendel

Voorbereiding: 25 minuten
Bereiding: 15 minuten
Totaal: 40 minuten
Engelse scones passen perfect bij een paasontbijt of paasbrunch. In Engeland serveren ze deze broodjes bij de middag thee. Liefst met een wolkje melk erin.
Aantal 8 stuks

Ingredienten
 

  • 250 gram patentbloem plus extra om te bestuiven
  • 60 gram lichte basterdsuiker
  • snufje zout
  • 1 theelepel bakpoeder
  • 1 theelepel baking soda
  • 1 eetlepel verse rozemarijn alleen de naaldjes, grof gehakt
  • 1 theelepel gedroogde lavendel fijngemalen (zie tips)
  • 60 gram koude boter in kleine blokjes
  • 125 ml karnemelk plus een beetje extra om de scones mee te bestrijken

Extra nodig

  • eventueel keukenmachine, uitsteekring ø 6 cm (of glas), bakpapier

Bereiding
 

  • Meng alle ingrediënten, behalve de karnemelk in een keukenmachine tot fijne kruimels. Voeg de karnemelk terwijl de machine draait in een dunne straal toe tot er een samenhangend deeg ontstaat. Let op: misschien heb je iets meer of minder karnemelk nodig, dus voeg niet alles in een keer toe. Het deeg moet net samenkomen maar niet plakkerig zijn.
  • Geen keukenmachine? Wrijf de boterblokjes dan met je vingers door de droge ingrediënten tot kruimels. Roer de karnemelk er met een vork door tot het geheel samenklontert.
  • Bestuif het werkblad met wat patentbloem en leg het deeg erop. Vorm een platte plak van ongeveer 2,5 centimeter dik. Gebruik een uitsteekring van circa 6 centimeter doorsnede om rondjes uit te steken. Druk de uitsteekring tussendoor steeds in de bloem, zodat het deeg niet blijft vastplakken. Verzamel na de eerste uitsteeksessie het overgebleven deeg en vorm het opnieuw tot een plak van 2,5 (tot 3 ) centimeter dik.
  • Steek opnieuw scones uit dit stuk. Je kunt van deze hoeveelheid deeg in totaal 6 tot 8 scones maken. Geen uitsteekring? Gebruik dan het randje van een glas of kop met een doorsnede van ca. 6 centimeter.
  • Oven voorverwarmen op 220 graden (200 hetelucht-oven).
  • Bekleed een bakplaat met bakpapier en leg de scones hierop met een paar centimeter ertussen. Bestrijk de bovenkant van elke scone met een beetje karnemelk. Bak de scones in 12 tot 15 minuten goudbruin. De onderkant van de scones zal donkerder bruin zijn. Laat de scones een beetje afkoelen voor je ze doorsnijdt.
  • Serveer de scones – nog een beetje warm zijn ze het lekkerst – met boter, of met opgeklopte slagroom (met of zonder suiker, naar wens), aardbeien en jam zoals op de foto.

Notities

TIP
Gebruik een vijzel om de lavendel fijn te malen. Mocht je die niet hebben, wrijf de lavendel dan zo fijn mogelijk tussen je vingertoppen, of hak het fijn met een scherp keukenmes.
De truc om goede scones te maken is om ze dik uit te steken. Dus zorg dat je sconedeeg een goede inch (2,5 cm) dik is. Als je het deeg te dun uitrolt, dan rijzen ze niet genoeg.
Op zoek naar méér verleidelijke suggesties voor Pasen?
Voor je paasontbijt, paasbrunch of paasbuffet heb ik tien heerlijke ideeën mét recepten die goed in de smaak zullen vallen bij je familie of vrienden. Uiteraard voorzien van een goed wijnadvies voor de perfecte wijn en spijs combinaties! Kijk hier naar:  Zó wordt je Paasbrunch een succes!
Paasbrunch met 11 ideeën (1)
10 ideeën voor Pasen

Klassieke scones

Je kunt de rozemarijn en lavendel weglaten, mocht je liever naturel scones willen maken. Gebruik voor een klassieke scone dan ook kristalsuiker in plaats van basterdsuiker.

Wat is het verschil tussen gist, baking soda en bakpoeder?

Om een deeg te laten rijzen gebruik je verse of instant-gist, bakpoeder of baking soda. De gluten in het deeg rijst dan door de productie van kooldioxyde die ontstaat.

Bakpoeder is een combinatie van natriumbicarbonaat en wijnsteenzuur. Droog reageert bakpoeder niet met bloem of meel. Maar zodra er vocht bijkomt, ontstaat er koolzuurgas, net als bij gist. Bakpoeder gebruik je alleen bij slappere deegsoorten zoals cake.

Baking soda (ook wel zuiveringszout genoemd) bestaat uit alleen uit natriumbicarbonaat, zonder dat een zuur aan is toegevoegd. Om een rijzend effect te laten ontstaan heeft baking soda een zuur element nodig (zoals bijvoorbeeld karnemelk of citroensap) om van start te kunnen gaan en kooldioxyde te produceren. Het rijzen gebeurt pas in de oven. Door de warmte gaat baking soda reageren op het zuur en zorgt zo voor de luchtigheid in je deeg.

Je kunt bakpoeder en baking soda door elkaar vervangen. Maar je moet wel de verhouding aanpassen, want baking soda is veel sterker. Vervang 1 theelepel baking soda door 3 theelepels bakpoeder.

Het kookboek: Elke dag Bakdag

Heerlijk en verleidelijk bakboek met ca. 60 recepten voor brood, koekjes, taarten en cakes, ingedeeld op seizoenen en bijzondere momenten van jaar (denk aan Pasen, moederdag, Wimbledon). Schrijfster Jayne Jubb met haar man Sjoerd bakken al sinds 2013 voor hun buren in Amsterdam Noord. Ze bakken één dag in de week (elke vrijdag) voor hun klanten die op hun email-lijst staan. (Kijk voor meer info op bakkenvoordeburen.nl). Je bestelt van te voren, dus dat weet het bakteam hoeveel ze precies moeten bakken. De bestelling kun je dan na 17.00 uur afhalen. Geweldig leuk concept, toch!

Smaakt dit recept naar meer? Bestel het kookboek hieronder:

Titel : Elke dag Bakdag
Auteur : Jane Jubb
Uitgever : Uitgeverij Becht
ISBN : 978 90 230 1706 6
Prijs : € 26,99

 

 

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

Een exemplaar van het kookboek is ter beschikking gesteld door de uitgever. Lees hier ook mijn disclaimer.

M

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept