Yoko & Christel

Japanse pokébowl met avocado

Wil je de Japanse keuken leren begrijpen zonder dat het al te moeilijk wordt, dan moet je echt kennismaken met Yoko Inagaki; een goedlachse Japanse foodie uit Osaka. Samen met de Nederlandse Christel van Bree schreef zij het prachtige kookboek Yoko. Dit zeer eenvoudige recept van haar hand, gemaakt van verse tonijn met romige avocado is de ultieme basis voor een zogenaamde Japanse pokébowl.

Let op: je kunt het geweldige kookboek ook winnen!!! Zie onderaan dit recept.

Tijdens een persbijeenkomst in de Japans-Koreaanse supermarkt Shilla in Amsterdam ontmoet ik beide auteurs: Christel is ter plekke aanwezig en met Yoko kunnen we praten via een Zoom-verbinding. Daar vertellen de dames hun bijzondere verhaal over het maken van een kookboek in Corona-tijd, terwijl ze elkaar niet kunt ontmoeten.

 

Aziatische supermarkt Shilla in Amsterdam
Je kijkt je ogen uit bij de Aziatische supermarkt Shilla

 

Uitleg over Japanse ingrediënten

We krijgen uitgebreid uitleg over de Japanse keuken en veel Japanse ingrediënten die al uitgestald staan bij binnenkomst. Van miso en mirin in verschillende soorten tot Shanso peper, zeewier en nato bonen.

Tafel met Japanse ingrediënten
Tafel met Japanse ingrediënten staat klaar

In het boek zelf leidt Yoko je door de Japanse eetcultuur. Ze vertelt persoonlijke (toegankelijke) verhalen over sojabrouwerijen, theevelden, vismarkten en koji-boerderijen. (Koji-kin is de schimmel die al eeuwenlang verantwoordelijk is voor de umami-smaak in gefermenteerde Japanse smaakmakers als miso, sake, mirin of sojasaus.)

Al met al is het boek een aanstekelijke ontdekkingsreis door Japan aan de hand van een toegewijde foodie. Verhalen worden afgewisseld door toegankelijke recepten die door Yoko zelf zijn gefotografeerd.

Yoko en Christel; auteurs van het kookboek Yoko
Japanse Yoko schreef het kookboek samen met de Nederlandse Christel

Avocado lijkt op vette tonijn

In het intro van dit Poké met avocado-recept vertelt Yoko het volgende:

Avocado’s bestonden niet in mijn jeugd. Japan begon pas in 2002 met het importeren van grote hoeveelheden avocado’s, want tot die tijd was het een onbekende en vooral erg dure vrucht. Ik at voor het eerst een avocado in de keuken van een goede vriendin. Ze sneed het vruchtvlees in schijfjes, druppelde er wat sojasaus over en verzekerde me dat het voelt en smaakt als verse, vette tonijn. Ik geloofde het eigenlijk niet, maar na de eerste hap kon ik niet anders dan het beamen. Het voelt inderdaad zoals vette tonijn die smelt in je mond. Wat is dit toch ongelooflijk lekker!’

 

Wat is een pokébowl?

Pokébowl met tonijn uit het kookboek Foolproof VisPokébowl (spreek uit ‘poh-kee-bowl’) is een gerecht dat oorspronkelijk afkomstig is uit Hawaï. Het woord ‘poké’ verwijst naar de manier van snijden ‘dwars in stukjes snijden’. Japanse immigranten namen deze poké mee naar Hawaii en mengden het daar met zeevruchten uit de Hawaiiaanse oceaan. Pokébowl wordt altijd geserveerd in één kom. Onderin ligt de aangemaakte rijst, daarbovenop de afzonderlijke componenten die netjes naast elkaar gedrapeerd zijn voor een prachtig kleurrijk en visueel effect.

 

Welke wijn bij pokébowl met avocado?

Bij een Japans gerecht drink je natuurlijk Japanse saké. Die doet het zeker goed. Eet je deze Japanse pokébowl met alleen de tonijn, avocado en gestoomde rijst, zoals in dit recept van  Yoko, dan past een romige witte wijn het beste. Denk aan een Pinot gris. Maar voeg je er meer ingrediënten aan toe, zoals radijs, edamame-boontjes en pickles, kies dan voor een Sauvignon blanc uit de Nieuwe Wereld.

Recept Poké met avocado uit het kookboek Yoko van Yoko en Christel

Japanse poké met tonijn en avocado

Bereiding: 15 minuten
Totaal: 15 minuten
Zeer eenvoudige poké die in 15 minuten op tafel staat. Serveer dit als een voorgerecht. Geef je er gestoomde rijst bij, dan wordt het een Jpanse pokébowl uit een kommetje.
Aantal 2 personen

Ingredienten
 

  • 250 gram verse tonijn in blokjes van 2 x 2 cm
  • 1 avocado in blokjes van 2 x 2 cm

Dressing

  • 3 eetlepels sojasaus
  • 3 eetlepels mirin
  • 1 theelepel geraspte verse gember

Garnering

  • 1 eetlepel fijngesneden shisoblaadjes of verse basilicum of pittige kiemgroenten
  • 1 theelepel geroosterde sesamzaadjes
  • 1 theelepel nori-vlokken

Bereiding
 

  • Meng de ingrediënten voor de dressing in een kom. Snijd tonijn en avocado in blokjes van 2x2 cm. Voeg de tonijn en avocado toe aan de dressing en laat minimaal 10 minuten marineren.
  • Schik de poké op een bord en garneer met de shisoblaadjes, sesamzaad en de nori.

Notities

TIP
Wil je poké verder aanvullen tot een pokébowl? Kijk dan even naar dit recept pokébowl met tonijn.
KOOKBOEK YOKO WINNEN?
Ben jij ook een fan van sushi’s en de Japanse keuken? Wil je hier meer over weten? Dan is dit prachtige kookboek YOKO echt iets voor jou. Ik mag van de uitgever één exemplaar weggeven. Wil je meedoen aan deze winactie? Laat mij weten wat jouw favoriete Japanse gerecht is en waar je het liefst Japans gaat eten. Stuur een e-mail met je antwoord naar jolande@ilovefoodwine.nl
Je hebt de tijd tot 1 april 2023. Daarna ga ik een winnaar uitkiezen. Je krijgt bericht via e-mail. Ook maak ik de winnaar bekend op mijn instagram-account @ilovefoodwine.

 

Het kookboek Yoko

Yoko schreef dit boek samen met Christel van Bree uit Utrecht. Via haar reisorganisatie Dimsum Reizen laat Christel Japan liefhebbers kennismaken met de Japanse cultuur door ze te koppelen aan locals. Zo ook aan Yoko. De klik tussen beiden was er meteen en het maken van dit bijzondere boek was een groot feest. Die klik is helemaal voelbaar in dit prachtig uitgegeven kookboek; een kleurrijk boek waarin je op toegankelijke manier kennismaakt met de Japanse eetcultuur.

Smaakt dit recept naar meer? Bestel het kookboek hieronder:

Titel : Yoko
Auteur : Yoko Inagaki en Christel van Bree
Uitgever : Uitgeverij Gottmer
ISBN : 978 90 2301 702 8
Prijs : € 34,99

 

 

 

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

Een exemplaar van het kookboek is ter beschikking gesteld door de uitgever. Lees hier ook mijn disclaimer

 

BEWAAR DIT RECEPT OP PINTEREST!
Wil je het dit recept opslaan zodat je ‘m later makkelijk terug kunt vinden? Bewaar deze foto dan op een van je Pinterest borden.

 

Recept: Japanse pokébowl met tonijn en avocado. Serveer met rijst. Extra toppings kun je zelf toevoegen als radijs, pickles en shiso. Een poké geïnspireerd op de keuken van Hawaiï. Afkomstig uit het kookboek van Yoko. Makkelijk om te maken en heel snel op tafel. Lees het hele recept op de website! Welke wijn past hier bij? Kijk op I Love Food & wine. #wijn-spijscombinatie #rijst #misodressing #makkelijk

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept