Meatless Monday

Crushed potatoes: overheerlijk bijgerecht

Crushed potatoes, oftewel smashed potatoes, is een heerlijk aardappelgerecht. Ze zijn een gezond en lekker alternatief voor friet. Serveer ze met gegrilde kip, hamburgers, biefstuk en meer. Dit wordt je nieuwe favoriete manier om aardappelen te maken.   In feite een bijgerecht dat makkelijk voor te bereiden is. We love it! 

Dit recept is afkomstig van mijn vriendin Liesbeth. Zij zegt het volgende:

Ik ben een echt aardappelmens. Als ik een keer even geen zin heb in friet of aardappelpuree bij een feestelijk etentje maak ik altijd deze aardappelen uit de oven: lekker krokant van boven en smeuïg van binnen, altijd een succes!’ 

Wat zijn crushed potatoes?

 Crushed potatoes, oftewel smashed potatoes, zijn geplette aardappels uit de oven. Door het pletten (uitdrukken) van beetgare aardappels ontstaat er een groter oppervlakte. Hierdoor worden de aardappelen extra knapperig aan de buitenkant, terwijl de binnenzijde zacht blijft.

Zin in extra knapperig resultaat, bestrooi de aardappels dan met wat panko (Japans paneermeel).

Welke aardappelen zijn geschikt?

De meeste aardappelrassen zullen goed werken voor dit recept, mits ze iets kruimig zijn. Ook krieltjes en rode aardappelen zijn geschikt. Gebruik in ieder geval geen vastkokende aardappelen.

Het is essentieel om aardappelen te kiezen die relatief gelijkmatig van vorm zijn en dezelfde grootte hebben. Dit resulteert in gelijkmatig geplette aardappelen.

Crushed potatoes , oftewel smashed potatoes. Bijgerecht. Oven baked whole crushed and crusty potato with coarse sea salt, olive oil, garlic, pepper and thyme in metallic tray. Roasted smashed potatoes. Australian cuisine dish. Selective focus

Crushed potatoes: overheerlijk bijgerecht

Bereiding: 45 minuten
Crushed potatoes, oftewel smashed potatoes, is een heerlijk aardappelgerecht. In feite een bijgerecht dat makkelijk voor te bereiden is. We love it!
Aantal 4 pesonen

Ingredienten
 

  • 1 kg iets kruimige biologische aardappelen, ongeschild
  • zout
  • 100 ml olijfolie
  • 1 eetlepel grof zeezout
  • blaadjes van 5 takjes rozemarijn fijngehakt
  • versgemalen zwarte peper

Extra nodig

  • pureestamper

Bereiding
 

  • Was de aardappelen (schil ze niet!) en kook ze in 20 minuten net gaar in water met zout.
  • Verwarm de oven voor op 225℃. Leg een vel bakpapier op een bakplaat en bestrijk het met olijfolie. Verdeel de gare aardappelen erover en plet ze enigszins met een pureestamper. Besprenkel met de rest van de olijfolie. Bestrooi met zeezout en rozemarijn.
  • Bak de aardappelen in ca. 25 minuten bruin en krokant. Neem uit de oven en maal er peper over.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept