Meatless Monday

Maaltijdsalade met limabonen, tomaten en burrata

Uit het kookboek Salad Days van de Turkse Ajda Mehmet komt deze zomerse lauwwarme salade van zoete geroosterde tomaten met boterzachte limabonen (dit zijn grote witte bonen) en romige burrata. Extra spannend wordt deze salade door de knapperige radijs. In dit nieuwe kookboek wil Ajda laten zien dat je van elke ‘saaie’ salade, ook een geweldige salade kunt maken.

Als je aandacht besteedt aan zowel smaak als textuur wordt elke salade spannend, vindt Ajda Mehmet. Houd haar volgende ‘regels’ in je achterhoofd als je zelf iets bedenkt: ‘Voeg iets zachts toe aan een knapperige salade voor contrast. Gebruik je iets zoets als fruit in een salade, voeg dan iets zouts of bitters toe als tegenwicht.’  In deze overheerlijke salade zorgen de radijsjes voor de spanning. Wil je deze salade als hoofdgerecht serveren, dan is deze hoeveelheid wat aan de krappe kant voor 4 personen. Zorg dan voor een extra soepje vooraf, zoals deze heerlijke courgettesoep , slasoep of gele paprikasoep. 

Welke wijn bij salade met limabonen, tomaten en burrata?

Deze salade kan best wat tegenwicht gebruiken. Hij is fris, lichtgeroosterd door de tomaten, maar ook romig door de limabonen en burrata. Kies hier voor een witte wijn die zowel iets rond als fris is, bijvoorbeeld een Grüner Veltliner of een  sappige Chenin blanc uit Zuid-Afrika.

3 - 4 personen45 minuten

Ingrediënten

  • 1 biologische citroen 
  • 500 gram cherrytomaten
  • 3 tenen knoflook, gepeld en gehalveerd
  • 3 takjes tijm
  • zeezout en versgemalen peper
  • 175 ml extra vergine olijfolie
  • 50 ml rode wijnazijn
  • 1 theelepel fijne kristalsuiker
  • 75 gram (lange) radijsjes
  • 1 blik limabonen (400 gram), uitgelekt
  • 2 bollen burrata (of mozzarella)
  • (1 theelepel nigellazaad)

Stap 1

Verwarm de oven voor op 200℃. Rasp de schil van de citroen en pers de citroen uit. Leg de tomaatjes in een ovenschaal met de knoflook, citroenrasp en tijm. Bestrooi met zout en peper en schenk de olie er overheen. Rooster ze 30 minuten in de oven tot ze iets geblakerd zijn. 

Stap 2

Maak een snelle pickle door de azijn te mengen met het citroensap, een scheutje water, suiker en zout. Snijd de radijsjes met een scherp mes of met een mandoline in heel dunne plakjes. Leg de plakjes radijs in het azijnmengsel en laat tenminste 20 minuten staan. 

Stap 3

Haal de tomaten uit de oven en schep de limabonen erdoor. Laat 5 minuten staan zodat de bonen warm kunnen worden. Schep de bonen en tomaten met een schuimspaan in een schaal. Geen zorgen: de overgebleven olie wordt een geweldige dressing. 

Stap 4

Scheur de burrata in stukjes en verdeel ze over de schaal, samen met de ingemaakte radijs. Schep wat van de achtergehouden dressing over het gerecht. Bestrooi met zout en peper (en nigellazaad). Lekker met knapperig (olijven)brood. 

Het kookboek

Dit recept is afkomstig uit het kookboek Salad Days van de in Londen geboren Ajda Mehmet. Zij is foodstylist en recept ontwikkelaar. In 2012 besloot ze haar baan op te zeggen en een creatievere invulling aan haar carrière te geven. Inmiddels werkt en woont ze in Nederland. Dit is haar tweede kookboek met een verzameling creatieve salade recepten waar je eindeloos van wilt blijven dooreten.

Al eerder publiceerden we 3 heerlijke gerechten van deze creatieve dame uit haar eerder verschenen kookboek ‘Vers uit de oven’: heek met chorizo uit de oven, ricotta beignets en maaltijdsoep van geroosterde witlof en bonen.

Bestellen kun je hier:

Cover Salad days Titel : Salad Days
Auteur : Ajda Mehmet
Uitgever : Uitgeverij Good Cook
ISBN : 978 94 6143 230 8
Prijs : € 20,95

 

 

 

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

Een exemplaar van het kookboek is ter beschikking gesteld door de uitgever. Lees hier ook mijn disclaimer.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *