Oliebollen en appelbeignets, de klassiekers voor Oud & Nieuw, wie houdt er niet van? Ik dus!!! Ze staan ook niet op I Love Food & Wine. Ik vind het te veel werk, en ze smaken saai en zijn meestal te vet. Nee, doe mij maar deze elegante ricotta beignets. Die worden niet gefrituurd, maar gebakken in de oven. Heerlijk compact, licht verteerbaar en niet te zoet. Makkelijker te maken en veel gezonder!
Dit recept is afkomstig uit het kookboek ‘Vers uit de oven’ van de in Londen geboren Ajda Mehmet. Zij is foodstylist en recept ontwikkelaar. In 2012 besloot ze haar baan op te zeggen en een creatievere invulling aan haar carrière te geven. Inmiddels werkt en woont ze in Nederland. Dit is haar eerste kookboek met een verzameling succesrecepten die makkelijk te maken zijn en waarin de oven een belangrijke rol speelt. Kortom een boek met veel verrassende recepten voor snelle doordeweekse maaltijden.
Welke wijn bij ricotta beignets met kaneelsuiker?
Ook bij deze beignets (evenals bij oliebollen!) schenk je geen champagne (of het moet een demi-sec zijn!). Kies voor een Prosecco (niet de droge variant!) of een Moscato d’Asti. Allebei ook mousserend, maar net wat zoeter dan champagne.
20 stuks | 20 minuten + 15 minuten rusten + 30 minuten oventijd |
Ingrediënten
- ½ vanillestokje
- 500 gram ricotta
- 2 eieren
- 100 gram fijne kristalsuiker
- Geraspte schil van 1 sinaasappel
- 175 gram bloem
- 2 theelepels bakpoeder (ca. 5 gram)
- ½ eetlepel kaneel
- Extra: 2 minimuffinvormpjes met 12 holten, ingevet met olie*
- Ijsbolletjestang, kwastje
Stap 1
Snijd het vanillestokje open en schraap het merg eruit. Meng het merg met de ricotta, eieren, 50 gram kristalsuiker en sinaasappelrasp in een kom. Klop met een garde tot de ricotta glad is.
Stap 2
Zeef de bloem en het bakpoeder boven de kom met ricotta en spatel dit er voorzichtig doorheen. Zodra het beslag samenhangt zou het stevig maar nog steeds zacht moeten zijn, net als aardappelpuree. Laat het beslag ca. 15 minuten rusten in de koelkast.
Stap 3
Roer intussen in een klein kommetje de kaneel door 50 gram kristalsuiker. Zet apart.
Stap 4
Verwarm de oven voor op 180 °C. Smelt de boter in een klein pannetje (of in de magnetron). Schep met een ijsbolletjestang kleine bolletjes ricottabeslag in de ingevette muffinvorm. Bestrijk met een kwastje de beignets met de gesmolten boter. Bak de beignets in ca. 30 minuten tot ze goudbruin zijn.
Stap 5
Haal de beignets uit de oven en haal de muffins voorzichtig uit de vorm. Rol ze gelijk door de kaneelsuiker totdat ze helemaal bedekt zijn met een laagje kaneelsuiker. Lekker bij de thee of bij een glas prosecco. Of als een dessert met slagroom of ijs ernaast.
*Gebruik bij voorkeur een siliconenvorm, want dan komen de beignets mooier uit de vorm.
Bestellen kun je hier:
Titel : Vers uit de oven
Auteur : Ajda Mehmet
Uitgever : Uitgeverij Good Cook
ISBN : 978 94 6143 222 3
Prijs : € 20,95
Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.
BEWAAR DIT RECEPT OP PINTEREST
GRATIS E-BOOK
Welke wijn past bij welk gerecht?
Ben je liefhebber van wijn én lekker eten? Maar je weet niet precies hoe je een wijn kiest die bij jet gerecht past? Dan is dit dé perfecte gids die je helpt om de juiste wijn-spijs combinatieste vinden. Hoe?
- Door mijn stapsgewijze methode toe te passen
- Met inspirerende voorbeelden om meteen uit te proberen