Snel & Simpel

Heek met chorizo uit de oven

Supersimpel, snel en toch bijzonder; dat is deze heek met chorizo. Een zeer makkelijke ovenschotel uit het kookboek ‘Vers uit de oven’ van Ajda Mehmet.

Heek (ook wel ‘mooie meid’ genoemd) is een vissoort die niet zo makkelijk verkrijgbaar is. En als hij te koop is, dan is het mondjesmaat. Waarom? Meestal is het een zogenaamde ‘bijvangst’ van de kabeljauw. Vraag ernaar bij je visboer. Maar andere witvis voldoet ook prima in dit recept. We hebben overigens de hoeveelheden wat aangepast, zodat het recept nog praktischer wordt!

portret Ajda MehmetIn het intro van het recept zegt Ajda het volgende: ‘Dit gerecht krijgt zijn smaak door het kookvocht van de vis, de cherrytomaten en het vet uit de chorizo die allemaal samenkomen in één bakblik. Een makkelijk eenpansgerecht, ideaal voor doordeweekse avonden.’

Welke wijn bij heek met chorizo?

Dit visgerecht is smeuïg met wat pittige chorizo in een kruidige tomatensaus. Chorizo en bonen zorgen voor body en bite. Ingelegde citroen proef je op de achtergrond. Hier past een frisse witte wijn bij. Wij dronken een Gavi van Gall & Gall. Die sluit heel goed aan op de citroen. Maar ook een Grüner Veltliner, Vermentino of Soave passen uitstekend. Andere optie is een kruidige rosé. Liever rood? Kies dan voor een Rioja Crianza, die sluit qua kruidigheid weer goed aan bij de chorizo en bonen.

4 personen25 minuten

Ingrediënten

  • 4 heekfilets, ieder ongeveer 125 g (of een andere witvis)
  • 125 g goede kwaliteit chorizo, in blokjes van 2 cm
  • 250 g cherrytomaten, gehalveerd
  • 1 blik bruine linzen, uitgelekt (uitlekgewicht 265 gram)
  • 1 blik cannellinibonen of kikkererwten, uitgelekt (uitlekgewicht 265 gram)
  • 1 blikje groene olijven met citroen (Merza, uitlekgewicht 85 gram)
  • zeezout, versgemalen zwarte peper
  • 100 ml extra vierge olijfolie
  • ½ ingelegde citroen, fijngehakt
  • 1 handvol verse koriander, fijngehakt
  • Extra: ovenschaal met hoge rand ca. 20 x 30 cm

Stap 1

Verwarm de oven voor tot 220 °C. Haal het velletje van de chorizo en snijd het worstvlees in kleine stukjes. Doe in de ovenschaal: chorizo, cherrytomaatjes, linzen, cannellinibonen (of kikkererwten) en olijven. Schep door elkaar. Bestrooi de vis met zout en peper. Leg op het mengsel in de ovenschaal. Verdeel de ingelegde citroenstukjes erover.

Stap 2

Bak de visschotel in ca. 10 tot 15 minuten tot de vis gaar is en goudbruin is (dit is afhankelijk van de dikte van de visfilets). Haal de schaal uit de oven. Bestrooi met versgehakte koriander.

Lekker met een groene salade met avocado, lente-uitjes en haricots verts.

Het kookboek

Dit recept is afkomstig uit het kookboek ‘Vers uit de oven’ van de in Londen geboren Ajda Mehmet. Zij is foodstylist en recept ontwikkelaar. In 2012 besloot ze haar baan op te zeggen en een creatievere invulling aan haar carrière te geven. Inmiddels werkt en woont ze in Nederland. Dit is haar eerste kookboek met een verzameling succesrecepten die makkelijk te maken zijn en waarin de oven een belangrijke rol speelt. Kortom een boek met veel verrassende recepten voor snelle doordeweekse maaltijden.

Bestellen kun je hier:

cover Uit de oven van Diana HenryTitel : Vers uit de oven
Auteur : Ajda Mehmet
Uitgever : Uitgeverij Good Cook
ISBN : 978 94 6143 222 3
Prijs : € 20,95

 

 

 

We publiceerden al eerder een recept uit dit boek: ricotta beignets en maaltijdsoep van geroosterde witlof en bonen.

 

BEWAAR DIT RECEPT OP PINTEREST

Recept: heek met chorizo uit de oven. Simpel recept met vis dat je kunt maken met elke witvis die je lekker vindt. Eenvoudig, makkelijk en smaakvol. Lees het hele recept op de website! Welke wijn past hier nog meer bij dan een Italiaanse Gavi di Gavi? #wijn-spijscombinatie #makkelijk #ovengerecht #eenpansgerecht
Heek met chorizo uit de oven

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *