Voor het weekend

Mosselen met chorizo van Sergio Herman

Mosselen met chorizo; dit is een mosselrecept om nooit meer te vergeten! Door niemand anders bedacht dan onze nationale culiheld Sergio Herman. Echt URRG LEKKER! Bovendien binnen een half uur op tafel. Stokbroodje erbij, en de avond kan niet meer stuk. Je kunt dit gerecht als voor-, tussen- of hoofdgerecht serveren. Respectievelijk dan voldoende voor vier, vier of drie personen.

Dit recept van mosselen met chorizo komt uit het kookboek ‘Sobremesa’. Sergio Herman noemt het ‘mosselen met chorizo en amandelen’, alleen die amandelen zijn nergens te bekennen. Geen probleem, of het nu er wel of niet hoort, het is sowieso een toppertje.

In het intro zegt Sergio het volgende:

Portret Sergio Herman op Ibiza
Sergio op Ibiza

Deze soepachtige rijstbereiding met mosseltjes is een van mijn favorieten uit dit boek (voor ons ook!). Het is lekker smeuïge en dankzij de chorizo enorm krachtig van smaak. Omdat dit soort smaaksensaties voor mij typerend voor Ibiza azijn, maak ik dit gerecht ook vaak als ik in Nederland ben en het vakantiegevoel even wil oproepen.’

Welke wijn bij mosselen met chorizo van Sergio Herman?

De soepachtige saus smaakt licht pittig door de chorizo. In eerste instantie proefden we dit gerecht met een Picpoul de Pinet, maar die witte wijn uit de Languedoc is iets te strak en fris bij dit mosselgerecht. Kies liever voor een Sauvignon Blanc uit Nieuw Zeeland, of een Oostenrijkse Grüner Veltliner. Maar ook een Viognier is een goede keus. Kijk voor meer ideeën ook naar mijn verhaal: welke wijn bij mosselen.

4 personen30 minuten

Ingrediënten

  • 2 sjalotten, fijngesneden
  • 4 teentjes knoflook, fijngesneden
  • 1 zoete ui, in halve ringen
  • 4 takjes bladselderij, grof gesneden (incl. steeltjes)
  • 100 gram chorizo, grof gesneden
  • 1 tomaat, ontveld en in kleine blokjes
  • 3 eetlepels olijfolie
  • 100 gram risottorijst
  • 200 ml witte wijn
  • 300 ml kippenbouillon
  • 5 takjes tijm
  • 1 kg mosselen, schoongemaakt
  • versgemalen zwarte peper
  • 2 eetlepels gezouten boter
  • 1 eetlepel slagroom
  • 1 limoen, rasp en sap
  • 4 takjes platte peterselie, grof gesneden

Stap 1

Snijd alle ingrediënten fijn, zoals beschreven in de ingrediëntenlijst. Verhit 1 eetlepel olie in een kleine pan. Fruit de sjalotten met 3 fijngesneden teentjes knoflook ca. 3 minuten lichtbruin. Voeg de risottorijst toe en bak even mee. Voeg 100 ml witte wijn toe en laat inkoken tot een kwart van het volume. Roer de kippenbouillon erdoor. Kook de rijst in ca. 15 minuten beetgaar en houd apart.

Stap 2

Verhit 2 eetlepels olie in een grote lage hapjespan. Bak de ui, bladselderij, chorizo, 1 teentje knoflook en de tijm. Voeg de mosselen, tomatenblokjes en zwarte peper toe. Bak de mosselen goed aan. Voeg de overige witte wijn toe (100 ml). Doe de deksel op de pan en kook de mosselen op hoog vuur tot ze open zijn (ca. 2 tot 5 minuten).

Stap 3

Voeg de boter, slagroom en de rijst toe aan de mosselen. Schep om tot de boter is gesmolten. Breng op smaak met de limoenrasp en ca. 1 eetlepel limoensap. Garneer met de peterselie. Serveren met stokbrood om de saus mee te dopen.

Het kookboek

Sobremesa is een boek om verliefd op te worden. Zo mooi gemaakt; je voelt de liefde voor het eiland en je wilt meteen een vlucht boeken. Sobremesa betekent ‘natafelen’ met die momenten waarop de mooiste herinneringen worden gemaakt, de beste gesprekken worden gevoerd en het leven volop wordt gevierd’. Behalve recepten en fantastische foto’s, vind je in het boek ook een lijst van adressen met restaurants en tips voor foodies. In ieder geval mijn zin is aangewakkerd en de plannen liggen al klaar.

Bestellen kun je hier:

Cover SobremesaTitel : Sobremesa
Auteur : Sergio Herman
Fotograaf: Kris Vlegels
Uitgever : Uitgeverij Carrera Culinair
ISBN : 978 904 884 438 8
Prijs : € 34,99

 

 

Al eerder publiceerden we gerechten uit het boek: Strozzapreti met lamsragù en Moorse kip! Ook zo’n toppertje. Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

2 reacties op “Mosselen met chorizo van Sergio Herman”

  1. Ik snap het recept niet, rijst moet ik toevoegen bij de bouillon en vervolgens moet ik de rijst 15 minuten gaan koken vlg de verpakking en apart houden. welke rijst want de rijst zit in de pan? Is dit een fout en hoe moet het wel?

    Jan

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *