Voor het weekend

Spaanse hele kip uit de oven met aioli

Ook dol op kip? Mij kun je ervoor wakker maken. Hele kip uit de oven is bovendien lekker makkelijk. Je vult hem met wat rozemarijn, knoflook en citroen en in een hand om draai heb je een verrukkelijke kip op tafel. Deze keer maak je hem extra lekker door de kip ook nog in te wrijven met aioli. Niet alleen aan de buitenkant, maar ook ónder de huid. Halverwege komen de krieltjes erbij. Supersimpel toch! Nu alleen nog een salade maken en klaar is Kees. Je waant je op een terras in de Spaanse zon!

Welke wijn bij hele kip uit de oven met aioli?

Heerlijke malse hele kip uit de oven heeft een romige knoflooksmaak. Schenk hier een chardonnay bij, dan zit je altijd goed. Kip en chardonnay zijn zeer goede maatjes. Lees mijn verhaal: welke wijn bij kip.

 

Mijn persoonlijke keukentip
Mijn Tefal Success braadslede is onmisbaar voor de perfecte braadrecepten. Hij geleidt warmte uitstekend, en dankzij de veilige anti-aanbaklaag bakt niets aan. Het schoonmaken is zo gepiept, en met de handgrepen verplaats ik hem moeiteloos. Een ware held in mijn keuken!

 


 

Hele kip uit de oven met aioli uit het kookboek Extra Vierge van Sandra Alvarez

Kip uit de oven met aioli

Voorbereiding: 20 minuten
Oventijd 1 uur 10 minuten
Totaal: 1 uur 30 minuten
Hele kip uit de oven op z’n Spaans. Gevuld met citroen, knoflook en citroen en ingewreven met aioli. Lekker makkelijk!
Aantal 4 personen

Ingredienten
 

 • 250 gram aioli zie hier het basisrecept
 • 1 hele biologische kip ca. 1400 gram
 • zout versgemalen peper
 • 1 citroen in plakjes
 • 2 teentjes knoflook geplet
 • 4 takjes rozemarijn
 • olijfolie om in te vetten
 • 500 gram krieltjes in de schil gehalveerd

Extra nodig

 • braadslede

Bereiding
 

 • Zorg dat de kip op kamertemperatuur is, dus haal hem ca. 1 uur eerder uit de koelkast (op warme dagen ca. 30 minuten van te voren).
 • Maak eerst de aioli. Doe de krieltjes in een kom en roer er 2 eetlepels aioli doorheen.
 • Verwarm de oven voor op 180 °C. Dep de kip van binnen en buiten droog met keukenpapier. Bestrooi de kip van binnen met wat zout en peper. Vul de kip met citroen, knoflook en 2 takjes rozemarijn. Bovenzijde van de kip dichtmaken met de 2 andere takjes rozemarijn of met een houten cocktailprikker. (prik eerst met een scherp mes gaatjes in het vel zodat je de takjes rozemarijn erdoorheen kunt halen.) Maak dan met je handen (gebruik plastic handschoenen) voorzichtig via de hals het vel los van de filets. Verdeel 2 eetlepels aioli per filet ónder de huid. Bestrijk de kip helemaal met de rest van de aioli.
 • Leg de kip met de borst naar beneden in de grote braadslede. Braad de kip ca. 40 minuten in het midden van de oven. Haal de braadslede uit de oven, kip keren en leg de krieltjes rondom de kip. Zet de kip terug in de oven en bak nog eens 30 minuten. (de kip is gaar als het sap helder is als je in het vlees (dijbeen) prikt. Of gebruik een vleesthermometer: de kip is gaar bij 72 °C op het dikste gedeelte van de poot.)
 • Neem de kip uit de oven. Laat ca. 15 rusten onder aluminiumfolie. Snijd kip in stukken en serveer. Lekker met sperziebonensalade met hazelnoten.

 

Groene bonensalade met hazelnoten
Serveer de kip met deze bonensalade met hazelnoten van Ottolenghi: heerlijk!

 

3 extra tips voor het klaarmaken van hele kip

Er zijn verschillende bereidingen om een hele kip perfect gebraden op tafel te krijgen. Wat kun je doen en waar moet je op letten?

Hele kip marineren

Kip is neutraal van smaak en daarom ideaal om te marineren. Je kunt hiermee alle kanten op. Je kunt een droge kruidenmix gebruiken, maar ook een zogenaamde ‘natte’ marinade kiezen. De inwerking van zuren in een natte marinade geeft het vlees extra smaak, maar houdt hem ook lekker sappig en mals. Denk aan ‘zuurmakers’ als: wijn, citroen, yoghurt of tomatenpuree.

Hele kip braden in de oven

De grootste fout die je kunt maken is een hele kip te lang te verhitten. De uitdaging is om de hem gelijkmatig gaar te laten worden. Dat is lastig omdat het borstvlees snel uitdroogt.  Dit kun je voorkomen door de borstfilets van de kip de eerste 20 minuten af te dekken met aluminiumfolie. Of, beleg de borst met reepjes vet spek.

Hoe lang hele kip in de (hetelucht)oven

In feite is dit afhankelijk van het gewicht van je kip. Bereidingstijden in een recept zijn een richtlijn. Of je kip gaar is kun je het beste controleren met een kernthermometer. Bij een kerntemperatuur van 72 – 75 °C zit je goed.

 

Het kookboek: Extra Vierge

In dit kookboek deelt de Spaanse Sandra Alvarez haar liefde voor het koken met olijfolie. Dankzij de verrassende en gezonde recepten zorgt dit vloeibare goud steeds weer voor een onvergetelijke smaaksensatie. Al eerder publiceerden we een recept van haar hand: paella negro met gamba’s. Net als deze hele kip uit de oven ook echt een aanrader!

Bestellen kun je hier:

Cover Extra ViergeTitel : Extra Vierge
Auteur : Sandra Alvarez
Uitgever : Uitgeverij Terra
ISBN : 978 94014 8333
Prijs : € 29,99

 

 

 

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

Een exemplaar van het kookboek is ter beschikking gesteld door de uitgever. Lees hier ook mijn disclaimer.