Doordeweeks

Spaghetti met pittige gehaktballetjes

Favoriet pastarecept in bij ons in huis: spaghetti met pittige gehaktballetjes! Ik maak het al jaren. Maar het recept ontbrak nog op mijn website, tot grote verbazing van mijn kinderen (die nu ook voor zichzelf koken) en deze pasta graag (voor hun vrienden) op tafel willen zetten. Toen de kinderen nog klein waren, gebruikte ik maar een halve rode peper. Maar ben je dol op pittige gerechten dan kun je zelfs 1 tot 2 rode pepertjes gebruiken.

Het basisrecept voor dit gerecht komt uit het kookboek ‘Man in de keuken’ van Bill Granger.  Een kookboek uit 2003. Toen was Bill eigenlijk nog onbekend in Nederland. Ik kocht het indertijd voor mijn man. Maar uiteindelijk werd het MIJN favoriete kookboek. Intussen zit het kookboek volgeplakt met ‘markers’ die erboven uitsteken. Eigenlijk zijn alle recepten heerlijk én toegankelijk. Echt een pluim voor Bill! Het kookboek is nog steeds te koop.

Welke wijn bij spaghetti met pittige gehaktballetjes?

In essentie is dit pastagerecht vergelijkbaar met een pasta bolognese. Drink dus een Toscaanse Chianti Classico van de Sangiovese-druif. Dit ras heeft voldoende zuren om de strijd met de tomaat goed te kunnen weerstaan. Ze vormen een klassieke foodpairing.

Maar er zijn natuurlijk ook andere mogelijkheden: ook een Côtes du Rhône of een Valpolicella is een goede keuze.

4 personen45 minuten

Ingrediënten

  • 80 ml melk
  • 1 snee brood zonder korst
  • 500 gram (runder)gehakt
  • 1 kleine ui, heel fijn gesnipperd
  • 2 eetlepels fijngehakte peterselie
  • 1 theelepel fijngehakte verse tijm
  • 1 ei
  • 25 gram Parmezaanse kaas, geraspt
  • 2 teentjes knoflook, fijngesnipperd
  • 1 rode peper, fijngehakt
  • zout, versgemalen peper
  • 4 eetlepels olijfolie
  • 2 blikken tomatenblokjes
  • 30 gram basilicumblaadjes, gescheurd
  • 400 gram spaghetti

Stap 1

Zet melk en brood in een kleine steelpan op een laag vuur. Haal de pan van het vuur als het brood de melk heeft opgenomen en prak het met een vork tot pulp. Laat afkoelen.

Stap 2

Doe in een ruime kom: gehakt, ui, peterselie, tijm, ei , Parmezaanse kaas, knoflook, de helft van de rode peper, broodmengsel , 1 theelepel zout en versgemalen peper. Maak je handen nat met water en kneed het gehakt tot een deegachtig mengsel. Maar er ca. 24 balletjes ter grootte van een golfbal van.

Stap 3

Verhit de olie in een grote koekenpan op een matig  vuur. Leg de gehaktballen in de olie en bak ze aan alle kanten bruin. Schep de ballen uit het vet en giet de overtollige olie weg. Voeg toe: tomaten met sap, helft van de rode peper, 15 gram basilicum, zout en peper.  Breng aan de kook en leg de gehaktballetjes in de saus. Sudder in ca. 20 minuten gaar.

Stap 4

Breng intussen in een ruime pan water met zout aan de kook. Kook de spaghetti volgens gebruiksaanwijzing al dente. Giet af in een vergiet. Verdeel over 4 warme pastaborden. Schep de gehaktballetjes met saus erop. Garneer met basilicum en geraspte Parmezaanse kaas.

 

Bestellen kun je hier:

Cover Man in de keukenTitel : Man in de Keuken
Auteur : Bill Granger
Uitgever : Uitgeverij Terra
ISBN : 978 90 89895899
Prijs : € 15,99

 

 

 

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *