Voor het weekend

Stoofvlees met abdijbier

Kan je niet wachten met koken? Scroll direct naar het recept

Dit klassieke stoofvleesgerecht is afkomstig uit het leuke kookboek ‘Bier of Wijn’. Geschreven door twee specialisten uit ons buurland, Luc De Raedemaeker, de befaamde biersommelier en wijnjournalist Alain Bloeykens. In dit boek kruisen ze de degens. Zij willen allebei laten zien dat zowel bier als wijn mooie begeleiders zijn bij 26 typisch Belgische klassiekers. Welke gerechten kom je dan zoal tegen? Dat loopt van Brusselse mosselen naar Asperges op z’n Vlaams, Belgisch stoofvlees en Paling in het groen. Maar ook een aantal zoete gerechten komen aan bod, zoals broodpudding, rijstepap en pannenkoeken met bruine suiker.

Hoewel ik zelf helemaal geen bierdrinker ben (mijn man Peter gelukkig wel) vind ik het toch reuze interessant om uit te zoeken of bier nu beter past dan wijn. We zijn gestart met het recept van dit stoofvlees. De combinatie van dit stoofvlees met een wijn uit het Côtes de Rhône-gebied zoals wordt geadviseerd (lees hieronder), doet het prima. Maar kies dan wel voor eentje die net wat meer complexiteit en diepgang heeft, zoals die van Vinoblesse, of importeur Rhône Values Wines.

Biersommelier Luc adviseert bij dit gerecht hetzelfde bier als die je in het gerecht gebruikt: abdijbier of trappist. Een Belgisch biertje dat je zelfs in de supermarkt kunt kopen. Kijkend naar de combinatie met het stoofvlees is de uitkomst heel frappant: manlief vindt de combinatie met bier lekkerder dan die met wijn. Dus ik zou zeggen: kies wat jij lekker vindt. Met allebei de keuzes zit je sowieso goed!

Welke wijn bij Belgisch stoofvlees met abdijbier?

Bij elk recept uit dit kookboek staat een uitgebreid wijn- en bieradvies. Het wijnadvies uit het boek luidt als volgt:

‘Er mag dan wel flink wat bier aan het stoofvlees zijn toegevoegd, toch is stevige rode wijn met uitgesproken kruidige toetsen een prima bondgenoot om de extra, vaak kruidige ingrediënten in het stoofvlees te counteren. Gespierde wijn uit de zuidelijke Rhônevallei is een zekere keuze: op-en-top fruitig, breed smakend, flink kruidig en doortastende bittertonen op het einde. Op zoek naar een alternatief? Probeer dan eens een Spaanse Ribera del Duero op basis van goed rijpe tempranillo-druiven.’

Welk bier bij Belgisch stoofvlees met abdijbier?

Het bieradvies uit het kookboek luidt:

‘Oerklassiek en degelijk; kies het bier dat ook in het gerecht zit. Het bier in het gerecht en in het glas vormen een symbiose. De smaken zijn bijna hetzelfde. De licht zoete toets van het bier sluit naadloos aan bij het zacht gegaarde vlees en de zoete hint in de saus. De aangename bitterheid zorgt voor de nodige spanning. Het koolzuur ten slotte reinigt het gehemelte en doet ons verlangen naar de volgende hap en slok.’

Stoofvlees met abdijbier

Stoofvlees met Belgisch abdijbier

Totaal: 2 uur 30 minuten
Stoven in bruin bier zoals de Belgen doen, maakt je stoofvlees mals en sappig. Bovendien zorgt het voor een kruidig en zoetige ondertoon. Niet voor niets een Belgische klassieker.
Aantal 4 personen

Ingredienten
 

  • 800 gram sucadelappen in stukken gesneden
  • zout versgemalen peper
  • 1 snee witbrood
  • 2 eetlepels Franse mosterd
  • klontje boter
  • 1 grote ui fijngesnipperd
  • 1 eetlepel bloem
  • 1 flesje donker abdijbier of trappist 33cl
  • bouquet garni laurier, tijm, peterselie
  • 1 bakje tuinkers

Bereiding
 

  • Bestrooi het vlees met zout en peper. Besmeer het brood met de mosterd en snijd in blokjes.
  • Verhit de boter in een braadpan en bak het vlees in gedeelten rondom goudbruin. Schep uit pan. Voeg aan achtergebleven bakvet de ui toe en bak ca. 2 minuten. Doe het vlees terug in de pan. Roer de bloem erdoor en laat kort meebakken. Voeg daarna toe: witbrood, bier en bouquet garni. Breng aan de kook. Sudder op laag vuur in ca. 1 ½ tot 2 uur zachtjes gaar. Breng op smaak met zout en peper. Garneer met een toefje tuinkers.
  • Lekker met gekookte aardappelen en spruitjes.

Bestellen? Dat kan hier:

cover Bier of WijnTitelBier of Wijn; nooit meer kiezen
Auteur: Luc de Raedemaeker en Alain Bloeykens
Uitgever : Manteau
ISBN nummer:  978 90 223 3442 3
Prijs:  € 24,95

 

 

 

Op de hoogte blijven van de nieuwste kookboeken? Meld je aan voor de nieuwsbrief. En binnenkort komen de recepten Zuurkoolstamppot en Waterzooi online!

 

Zorgeloze kerst zonder stress? Dat kan! 🎄

Download 'm nu!

Ontdek ons Stressvrije Kerst e-book – jouw ultieme gids voor een ontspannen kerstdiner! Met 5 complete kerstmenu’s, handige werkplannen per dagdeel, wijnsuggesties en slimme tips om kerststress te vermijden.

Plus: 10% korting op de bijpassende wijnen van kwaliteitsimporteur QV Select! Mis deze kans niet om van jouw kerst een onvergetelijke en ontspannen feestdag te maken.

Bestel 'm direct!