Gele paprikasoep met groentechips

Tijdens de cursus ‘Culinaire Columns schrijven’ verklapte Onno Kleyn, een fervent liefhebber van de mediterrane keuken, zijn voorliefde voor ansjovis. Een van zijn toprecepten is een antipasto gemaakt van gele paprika’s met ansjovis. Beeldend en aanstekelijk vertelde hij over het smeuïge huwelijk tussen de zacht-zoute ansjovis met lichtzoete gele paprika’s. Voor mij de inspiratiebron voor het maken van deze zomerse gele paprikasoep.

Muziek: om in de franse sfeer te blijven een nummer van Carla Bruni; Quelqu’un m’a dit.

Gele paprikasoep
Bereiding: 1 uur 45 minuten
Totaal: 1 uur 45 minuten
Duik in deze zonnige, rijke gele paprikasoep, verrijkt met de knapperigheid van kleurrijke groentechips. Een smaakvolle ervaring die zowel visueel als culinair verleidt, ideaal voor zowel doordeweekse maaltijden als speciale diners.
Aantal 4 personen

Ingredienten
 

  • 5 eetlepels olijfolie
  • 2 tenen knoflook geplet
  • 5 stk ansjovisfilets
  • 2 eetlepels melk
  • 3 stk gele paprika’s
  • ½ bekertje crème fraîche
  • 2 eetlepels melk
  • 1 zakje groentechips
  • 1 handvol purpercress
  • 2 stk groentebouillontabletten

Bereiding
 

  • Verhit de olie en bak de knoflook heel even aan. Voeg dan de ansjovis toe en laat deze helemaal uit elkaar vallen. Roer de melk en paprika’s toe en schep alles om. Zet de pan op een vlamverdeler en laat de paprika ca. 1 ½ uur zachtjes stoven tot ze bijna uit elkaar zijn gevallen. Met de staafmixer pureren. Voeg 7 dl water toe en de bouillontabletten en laat de soep aan de kook komen. (Zonodig extra water toevoegen als gele paprikasoep nog iets te dik is.)
  • Klop de crème fraîche los met de melk tot een dikke saus. Soep over de borden verdelen. Garneer met een cirkel crème fraîche, wat groentechips en purpercress.

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.