Snel & Simpel

Lauwwarme zalmsalade met komkommer

Direct aan de slag in de keuken met dit recept? Scroll naar het recept

Buiten eten vanavond? Ja, het kan nog. Nog eenmaal een zomerse dag met 30 graden of meer voordat de herfst zijn intrede doet. Dus tijd voor een lauwwarme zalmsalade. En dan eentje die je lekker snel op tafel zet, want het blijft een doordeweekse dag. Let op: recept voor 2 personen!

Deze maaltijdsalade met gebakken zalm is afkomstig uit het kookboek ‘Zonder Fratsen’ van Anita Witzier. We publiceerden al eerder uit dit boek boordevol lekkere en gezonde maaltijden. Kijk ook naar: Spaanse vissoep, Nacho’s uit de oven en Etos mess.

Welke wijn bij lauwwarme zalmsalade met komkommer?

De zalmsalade is fris door de limoen en komkommer. Kies hier voor een witte wijn, gemaakt van chenin blanc, zoals de Vouvray uit de Loire die ik onlangs heb geplaatst. Die wijn sluit, door z’n frisheid, mooi aan bij de komkommer, maar tegelijkertijd is het een fijne tegenhanger voor de vette, machtige  zalm. Het benadrukt de sappigheid en malsheid van deze vis. Maar ook een witte wijn uit Bordeaux, gemaakt van sauvignon blanc en sémillon zal het hier goed doen. Of kijk ook even naar mijn verhaal ‘Welke wijn bij zalm‘.

2 personen20 minuten

Ingrediënten

  • ½ komkommer
  • 1 limoen
  • 1 eetlepel sesamolie
  • ½ rode chilipeper
  • 1 teentje knoflook
  • 2 cm verse gember
  • 2 bosuitjes
  • enkele takjes koriander
  • 1 bosje groene asperges
  • 2 zalmfilets met vel
  • 1 zakje groene thee
  • zout, peper
  • 2 eetlepels arachide- of zonnebloemolie
  • 1 eetlepel Japanse sojasaus

Stap 1

Ontdoe de komkommer van de zaadlijst (met een lepel gaat dat heel makkelijk) en snijd in boogjes. Pers de limoen uit. Besprenkel de komkommer met de sesamolie en 1 eetlepel limoensap. Hak de chilipeper en knoflook fijn en rasp de gember. Snijd de bosuitjes in ringetjes en hak de koriander grof.

Stap 2

Snijd het houtachtige uiteinde van de asperges en kook de asperges in 5 minuten in gezouten water beetgaar. Laat uitlekken in een vergiet.

Stap 3

Wrijf de zalmfilet in met de inhoud van het zakje groene thee, zout en peper. Laat in een kleine koekenpan, waar de filetjes mooi in passen, 2 eetlepels arachide- of zonnebloemolie loeiheet worden. Leg de zalm er op de velkant in en bak 2 minuten. Keer om en bak de andere kant ook nog een minuut of 2. Een exacte tijd is moeilijk aan te geven, dat heeft te maken met de dikte van de vis. Als-ie nog een beetje rauw is vanbinnen is hij eigenlijk het lekkerst. Schep de zalm uit de pan en snijd in stukken.

Stap 4

Voeg de chilipeper, knoflook, gember en bosui toe aan de bakolie van de zalm en bak nog 1 minuut. Roer er de rest van het limoensap en de sojasaus door. Verdeel de komkommer, zalm en koriander over 2 borden. Leg de asperges ernaast. Besprenkel met de soja-dressing.

Lekker met noedels.

 

Nog een paar extra tips

Met de thee kun je overigens leuk variëren, ik had groene thee met jasmijn liggen. In plaats van asperges kun je ook boontjes, gewokte courgetteblokjes of bimi gebruiken.

Het kookboek

Energiek kookboek van tv-persoonlijkheid Anita Witzier. Presentratrice van programma’s als ‘De Reünie, ‘Anita wordt opgenomen’ en ‘Memories’. Ze werd meerdere malen genomineerd voor de Zilveren TeleVizier-ster, die ze uiteindelijk in 2007 heeft gewonnen. Ze is een gepassioneerde thuiskok die niet gelooft in diëten, wel in elke dag lekker en gezond eten. Zonder je blind te hoeven staren op trends, hypes en superfoods. Haar motto is: ‘Niet te veel van alles, niet meer, niet minder.’

Bestellen kun je hier:

cover Anita Witzier zonder fratsenTitel : Zonder Fratsen
Auteur : Anita Witzier
Uitgever : Uitgeverij Carrera Culinair
ISBN : 978 904 884 6177
Prijs : € 27,50

 

 

Benieuwd naar meer recepten van Anita? Kijk dan naar haar Eton Mess en de Nacho’s uit de oven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *