Groentestoof met venkel

Meatless Monday
Stoof met venkel, aardappel en tomaat

Uit het nieuwste kookboek Heel Veel Veg van de Britse tvkok Hugh Fearnley-Whittingstall komt deze groente-stoofpot met venkel. Door de pittige harissa en de zoute ingemaakte citroen krijgt deze stoofschotel een verleidelijk Marokkaans tintje. Makkelijk te maken, want de oven doet het werk! Heb je toch zin in vlees? Serveer er dan gebraden lamsworstjes bij.

Welke wijn bij groentestoofpot met venkel?

De groente-stoofpot smaakt gekruid met een lichtzuur accent van de tomaten en de citroenschil. Zin in wit, kies dan voor bijvoorbeeld aromatische Grüner Veltliner die pakt alle smaken goed op. Maar ook een frisse rode wijn combineert goed, zoals een Beaujolais Village of een Pinot Noir.

Beaujolais Villages

4 personen1 uur en 45 minuten

Ingrediënten

  • 2 venkelknollen (ca. 700 gram)
  • 500 gram nieuwe of vastkokende aardappels
  • 2 uien
  • 2 teentjes knoflook
  • 250 gram kerstomaten
  • 2 takjes rozemarijn
  • 2 eetlepels olijfolie
  • zeezout en versgemalen peper
  • 500 ml passata
  • 1 eetlepel harissa
  • 1 potje kikkererwten (350 gram)
  • 50 gram zwarte olijven zonder pit
  • 1-2 theelepels suiker
  • 1 eetlepel ingemaakte citroenschil

Stap 1

Verwarm de oven voor op 200°C. Snijd de stelen en het loof van de venkel. Bewaar het loof. Snijd de knollen in vieren en elk kwart in 2 of 3 parten. Schrob de aardappels schoon en snijd ze in stukjes van 2 cm. Pel  de uien en snijd ze grof. Snijd de knoflook in plakjes.

Stap 2

Doe de venkel, aardappel, ui, kerstomaten, knoflook en rozemarijn in een braadslede. Besprenkel met de olie en bestrooi met zout en peper. Schep door elkaar. Zet de braadslede 45 minuten in de oven, schep na 30 minuten alles goed om.

Stap 3

Roer de passata, harissa en 100 ml water door elkaar. Verdeel het mengsel over de groenten. Voeg de kikkererwten en olijven toe en schep goed door elkaar. Zet de braadslede nog 30 minuten in de oven. Snijd de ingemaakte citroenschil in kleine stukjes. Haal het gerecht uit de oven en breng op smaak met zout, peper en zonodig suiker. Verwijder de takjes rozemarijn. Bestrooi de stoof met de citroen en het venkelgroen.

 

Het Kookboek

Opnieuw laat de Britse kookboekschrijver Hugh Fearnley-Whittingstall zien hoeveel hij van groenten houdt en hoe lekker het is om hiermee te koken. Hugh is presentator van River Cottage op Channel Four, en een enthousiast aanhanger van biologische seizoensproducten. Hij heeft al acht andere River Cottage boeken geschreven, maar met dit kookboek Heel Veel Veg! gaat hij nog een stapje verder. Met pure en onbewerkte ingrediënten maakt hij de heerlijkste vegetarische gerechten.

 

Bestellen? Dat kan hier:

Cover Heel veel vegTitel: Heel Veel Veg. River Cottage
Auteur: Hugh Fearnley-Whittingstall
Uitgever: J.H. Gottmer/H.J. W. Becht
Prijs: € 24,95

 

 

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties ontvangen? Meld je aan voor de nieuwsbrief. Een ander recept uit het boek is de Groentesoep met quinoa. Ook een aanrader.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *