Easy Tuesday

Romige kip-stoofpot met wortel

Stoven heeft het imago van uren lang sudderen op een plaatje. Maar als je kip gebruikt, dan ben je toch lekker snel klaar. En kies dan voor kippendijvlees, dat is net even malser dan kipfilet. In 35 minuten op tafel! Zo ontstaat er een Franse stoofpot met kip die zijn weerga niet kent. Dat wordt absoluut genieten.

Welke wijn bij Stoofpot met kip en wortel?

Drink er een glas Barrel Fermented Chenin Blanc bij uit Zuid Afrika van wijnmaker Jordan. Die smaakt fris en soepel. Het volle karakter met tropische fruit en een tikkeltje honing sluit prefect aan op de romige van de stoofschotel met het zoetje van de wortel. Ook een uitstekende begeleider is een Chardonnay (zonder hloutlagering of de grüner veltliner van Vinoblesse.

Muziek: in het kader van de inzamelingsactie voor de Filippijnen was vanmorgen Mathilde Santing op televisie met het nummer God’s song. Ik werd direct geraakt; héél erg mooi. Luister maar… (muziek wordt even ingeleid door Astrid Joosten). Oorspronkelijk is het een nummer van Randy Newman.

 

Kip-stoofpot met wortel

Stoofpot met kip en wortel

Bereiding: 35 minuten
Totaal: 35 minuten
Heerlijke romige stoofschotel met kippendijfilet. Dat betekent lekker snel klaar en onwaarschijnlijk lekker. Dit komt op je favorietenlijst.
Aantal 4 personen

Ingredienten
 

  • 25 gram boter
  • 1 rode ui fijngesnipperd
  • 125 gram biologische spekreepjes
  • 250 kastanjechampignons in vieren gesneden
  • 400 gram kipdijfilet
  • 2 winterwortels geschild en in reepjes
  • ½ kippenbouillontablet
  • 125 ml crème fraîche
  • 1 eetlepel gehakte platte peterselie

Bereiding
 

  • Verhit de boter in een braadpan en bak de ui, spekreepjes en champignons ca. 5 minuten op halfhoog vuur.
  • Snijd intussen elke kipdijfilet in 4 stukken. Voeg aan het uimengsel de kip en wortel toe en bak op hoog vuur ca. 3 minuten mee.
  • Voeg al roerende 200 ml water, bouillontablet en crème fraîche toe. Breng aan de kook. Laat zonder deksel (op laag vuur) ca. 20 minuten stoven.
  • Schep de peterselie erdoor. Lekker met aardappelpuree of rijst.

Nog meer Franse stoofpotten…

Franse stoofpot; ik kan er eigenlijk niet genoeg van krijgen. Ze smaken eigenlijk altijd lekker, zowel in de zomer als in de winter. Niet zo gek dus dat er nog veel meer van deze klassiekers staan op I Love Food & Wine. Ontdek hier nog 5  populaire Franse stoofpotten; van klassieke Boeuf Bourguignon tot vegetarische cassoulet, de mogelijkheden zijn oneindig.

  1. Boeuf Bourguignon: een klassieke stoofpot gemaakt van rundvlees gestoofd in rode wijn met wortelen, uien, champignons en spek.
  2. Coq au Vin: een andere klassieke Franse stoofpot, gemaakt van kip gestoofd in rode wijn met spek, ui, champignons en knoflook.
  3. Cassoulet: een stevige stoofpot uit Zuid-Frankrijk, gemaakt van witte bonen, verschillende soorten vlees (zoals varkensvlees, eend en worst), en een mengsel van kruiden en verslavend.
  4. Pot-au-Feu: een eenvoudige, maar smaakvolle Franse stoofpot gemaakt van rundvlees, wortelen, prei, selderij en ui, gekookt in bouillon.
  5. Bouillabaisse: een traditionele visstoofpot (eigenlijk meer een soort soep) uit de Provence, gemaakt van verschillende vissoorten, zoals zeebaars, mul, en garnalen, samen met aardappelen, tomaten en kruiden.
  6. Blanquette de Veau: misschien iets minder bekend, maar deze stoofpot maak je met kalfsvlees. Heerlijk romig van smaak!

 

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

Bewaar nu op Pinterest en maak het recept later

Makkelijke en snel recept met kip: romige kip stoofpot met wortel. Met o.a. kippendijen, wortel, spek, crème fraîche. In 30 minuten op tafel! Lees het recept op de site.