Easy Tuesday

Romige kip-stoofpot met wortel

Kan je niet wachten met koken? Scroll direct naar het recept

Stoven heeft het imago van uren lang sudderen op een plaatje. Maar als je kip gebruikt, dan ben je toch lekker snel klaar. En kies dan voor kippendijvlees, dat is net even malser dan kipfilet. In 35 minuten op tafel! Zo ontstaat er een Franse stoofpot met kip die zijn weerga niet kent. Dat wordt absoluut genieten.

Welke wijn bij Stoofpot met kip en wortel?

Drink er een glas Barrel Fermented Chenin Blanc bij uit Zuid Afrika van wijnmaker Jordan. Die smaakt fris en soepel. Het volle karakter met tropische fruit en een tikkeltje honing sluit prefect aan op de romige van de stoofschotel met het zoetje van de wortel. Ook een uitstekende begeleider is een Chardonnay (zonder hloutlagering of de grüner veltliner van Vinoblesse.

Muziek: in het kader van de inzamelingsactie voor de Filippijnen was vanmorgen Mathilde Santing op televisie met het nummer God’s song. Ik werd direct geraakt; héél erg mooi. Luister maar… (muziek wordt even ingeleid door Astrid Joosten). Oorspronkelijk is het een nummer van Randy Newman.

 

Kip-stoofpot met wortel

Stoofpot met kip en wortel

Bereiding: 35 minuten
Totaal: 35 minuten
Heerlijke romige stoofschotel met kippendijfilet. Dat betekent lekker snel klaar en onwaarschijnlijk lekker. Dit komt op je favorietenlijst.
Aantal 4 personen

Ingredienten
 

  • 25 gram boter
  • 1 rode ui fijngesnipperd
  • 125 gram biologische spekreepjes
  • 250 kastanjechampignons in vieren gesneden
  • 400 gram kipdijfilet
  • 2 winterwortels geschild en in reepjes
  • ½ kippenbouillontablet
  • 125 ml crème fraîche
  • 1 eetlepel gehakte platte peterselie

Bereiding
 

  • Verhit de boter in een braadpan en bak de ui, spekreepjes en champignons ca. 5 minuten op halfhoog vuur.
  • Snijd intussen elke kipdijfilet in 4 stukken. Voeg aan het uimengsel de kip en wortel toe en bak op hoog vuur ca. 3 minuten mee.
  • Voeg al roerende 200 ml water, bouillontablet en crème fraîche toe. Breng aan de kook. Laat zonder deksel (op laag vuur) ca. 20 minuten stoven.
  • Schep de peterselie erdoor. Lekker met aardappelpuree of rijst.

Nog meer Franse stoofpotten…

Franse stoofpot; ik kan er eigenlijk niet genoeg van krijgen. Ze smaken eigenlijk altijd lekker, zowel in de zomer als in de winter. Niet zo gek dus dat er nog veel meer van deze klassiekers staan op I Love Food & Wine. Ontdek hier nog 5  populaire Franse stoofpotten; van klassieke Boeuf Bourguignon tot vegetarische cassoulet, de mogelijkheden zijn oneindig.

  1. Boeuf Bourguignon: een klassieke stoofpot gemaakt van rundvlees gestoofd in rode wijn met wortelen, uien, champignons en spek.
  2. Coq au Vin: een andere klassieke Franse stoofpot, gemaakt van kip gestoofd in rode wijn met spek, ui, champignons en knoflook.
  3. Cassoulet: een stevige stoofpot uit Zuid-Frankrijk, gemaakt van witte bonen, verschillende soorten vlees (zoals varkensvlees, eend en worst), en een mengsel van kruiden en verslavend.
  4. Pot-au-Feu: een eenvoudige, maar smaakvolle Franse stoofpot gemaakt van rundvlees, wortelen, prei, selderij en ui, gekookt in bouillon.
  5. Bouillabaisse: een traditionele visstoofpot (eigenlijk meer een soort soep) uit de Provence, gemaakt van verschillende vissoorten, zoals zeebaars, mul, en garnalen, samen met aardappelen, tomaten en kruiden.
  6. Blanquette de Veau: misschien iets minder bekend, maar deze stoofpot maak je met kalfsvlees. Heerlijk romig van smaak!

 

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

Bewaar nu op Pinterest en maak het recept later

Makkelijke en snel recept met kip: romige kip stoofpot met wortel. Met o.a. kippendijen, wortel, spek, crème fraîche. In 30 minuten op tafel! Lees het recept op de site.

Ontdek de perfecte wijn bij elk gerecht met ons GRATIS e-book!

Download 'm nu!

Ben jij ook een liefhebber van wijn en lekker eten, maar weet je niet altijd welke wijn het beste bij je gerecht past? Dan hebben wij iets speciaals voor jou! Ons gratis e-book “Welke wijn bij welk gerecht?” is jouw ultieme gids voor het vinden van de perfecte wijn-spijs combinaties.

Download 'm direct!

Over Jolande Vos

Eigenaar en auteur ilovefoodwine.nl

Jolande is een echte foodie, en iemand die alles weet over Wijn & Spijs. Of anders gezegd: ‘Welke wijn past bij welk gerecht’? Zij is in feite de sommelier voor thuis. Sinds jaar en dag is zij bezig met de lekkerste recepten, kookboeken, wijnen en de beste restaurants te selecteren. Deze gastronomische info deelt ze hier. Haar website is uitgegroeid van een receptenblog naar een culinair platform. En via de receptenfilter kom je vast iets tegen dat past bij jouw smaak. Heb je vragen? Mail me!

Reacties

  1. Jolande Vos Jolande Vos 13 oktober 2015 om 19:34 uur

    Heerlijk

  2. Tobias Kraan 2 november 2015 om 17:12 uur

    Enorm lekker gerecht en makkelijk te maken! Zeker een aanrader om keer te proberen!

  3. Janita 30 september 2019 om 17:07 uur

    Uhm.. crème fraiche gaat toch schiften als je het meteen meekookt lijkt me. Kun je die niet beter aan het eind toevoegen?

    • Jolande Vos Jolande Vos 22 januari 2024 om 13:33 uur

      Dit gaat prima. Zure room met minder vet gaat wel schiften.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept