Meatless Monday

De lekkerste broccolirijst ever! (koolhydraatarm)

Maandag 24 januari: dag 24 in het thema ‘Lekker Gezond’. We gaan nog even door en maken vandaag ‘de lekkerste broccolirijst ever’. Een overheerlijk recept uit de Koolhydraatarme bijbel van Janneke Vreugdenhil. En hierover is niets gelogen. Ook wij vinden dit een MEER DAN UITSTEKEND vegetarisch broccoli gerecht. Misschien wat aan de krappe kant. Dus een extra salade erbij en dan is dat probleem ook weer opgelost.

Janneke: ‘Het geheim van dit gerecht zit hem in de stukjes knapperige knoflook en gember die je erover strooit. Samen met het gebakken ei geeft dat een ongelofelijk bevredigende smaak én een heel fijn mondgevoel’.

 

Welke wijn bij Aziatische broccolirijst met ei?

Beetgaar Aziatisch ‘rijst’-gerecht van broccoli met een heerlijk knapperige topping van knoflook en gember. Doet denken aan nasi goreng. Drink hier een kruidige rosé bij uit de Provence.

 

Broccolirijst met ei uit het kookboek Koolhydraatarme Bijbel van Janneke Vreugdenhil

Aziatische broccolirijst met ei

Voorbereiding: 15 minuten
Verrassend koolhydraatarm ‘rijst’-gerecht met als basis broccolirijst. Bovendien vegetarisch!
Aantal 2 personen

Ingredienten
 

  • 1 bosje lente-uitjes of salade-uitjes ca. 5 stuks
  • 400 gram broccolirijst fijngemalen of diepvries
  • 3 teentjes knoflook fijngesneden
  • 5 cm verse gemberwortel in luciferreepjes (15 gram)
  • 5 eetlepels rijstolie
  • 2 eieren
  • 1 -2 theelepels geroosterde sesamolie
  • 1 -2 eetlepels Japanse sojasaus
  • 30 gram gezouten of ongezouten pinda’s, grof gehakt
  • 2 eetlepels koriander grof gehakt

Bereiding
 

  • Begin met alle groenten, knoflook en gember fijn te snijden.
  • Verhit 4 eetlepels olie in een wok (of hapjespan) op hoog vuur. Voeg de knoflook, gember en zout toe. Roerbak ca. 1 minuut totdat de knoflook goudbruin en knapperig is. Schep alles met een schuimspaan uit de pan. Laat knoflook en gember op een stuk keukenpapier uitlekken.
  • Verhit 1 eetlepel olie in een koekenpan. Bak hierin 2 spiegeleieren. (Zorg dat de dooier vloeibaar blijft)
  • Zet de wok (of hapjespan) met de achtergebleven olie weer op het vuur. Fruit de lente-ui ca. 1 minuut. Voeg de broccolirijst toe en roerbak in 2 tot 3 minuten (diepvries: 7 minuten) beetgaar. Zet het vuur uit. Roer de sesamolie en sojasaus erdoor.
  • Verdeel de gebakken broccolirijst over 2 diepe borden. Leg er een spiegelei op. Bestrooi met de knapperige knoflook en gember, pinda’s en koriander.

Het kookboek

Caldo verde, boerenkoolsoep met chorizo uit het kookboek Koolhydraatarme bijbel van Janneke Vreugdenhil
Caldo verde; boerenkoolsoep uit Portugal

Duimendik kookboek met 250 koolhydraatarme recepten van de culinair journalist Janneke Vreugdenhil. Inmiddels zijn er al 15 kookboeken van haar hand verschenen, zoals Comfort Food, I love groente, Altijd Feest en de bijbel van de Nederlandse keuken. Deze koolhydraatarme bijbel is een mooi naslagwerk voor iedereen die minder koolhydraten wil eten.

Al eerder publiceerde ik een recept uit dit boek: Portugese Caldo Verde.

Bestellen kun je hier:

Cover koolhydraatarme bijbelTitel : Koolhydraatarme bijbel
Auteur : Janneke Vreugenhil
Uitgever : Uitgeverij Carrera
ISBN : 978 90 488 5977 1
Prijs : € 33,99

 

 

 

Een exemplaar van het kookboek is ter beschikking gesteld door de uitgever. Lees hier ook mijn disclaimer.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept