Worldwide Wednesday
Poule au pot

oule au pot: dat is hét ultieme comfortfood-gerecht in Franse families. Je neemt een supergrote (soep)pan (pot), een blije kip (of een parelhoen zoals hier), groente en nog meer groente, water en niet veel meer…  Ja, je zou het kippensoep kunnen noemen of waterzooi, maar hier is het ‘La Poule au Pot’. Als halfbakken 😉 Française geloof ik dat het de perfecte remedie is tegen griep, liefdesverdriet en Oud&Nieuw indigesties… Wat drinken we erbij? Kijk op Wijn van de Dag.

6 personen1 uur + 20 minuten

Ingrediënten

  • 1 parelhoen of 1 boerenkip, grondig gewassen met koud water en ingewreven met grof zeezout en citroen*
  • 1 bouquet garni (peterselie, selderij, laurier blad, tijm)
  • ½ biologische citroen (rasp en sap)
  • 2 hele teentjes knoflook (in vlies)
  • 1 ui, gepeld
  • 3 kruidnagels
  • 1 theelepel peperkorrels,
  • zeezout naar smaak
  • 2 preien, grondig gewassen
  • 2 winterpeen, geschild en in dikke repen gesneden
  • ½ Chinese kool, goed gewassen
  • 600 g vastkokende aardappelen, geschild en gehalveerd (optioneel)
  • 2 pastinaken, geschild en in dikke repen gesneden

Voor erbij:

  • Brood
  • Augurken en pickles
  • Dijon mosterd
  • Zeezout en peper
  • Citroenpartjes

Stap 1

Doe de parelhoen in een grote gietijzerpan samen met de bouquet garni, citroenrasp, knoflook, de ui geprikt met de kruidnagels, peperkorrels en zeezout naar smaak. Voeg koud water toe tot dat de kip of parelhoen onder staat. Zet op middel tot hoge vuur zonder deksel en breng aan de kook. Schuim alle onzuiverheden af met een schuimspaan.  Zet de vuur daarna omlaag (zet eventueel op een vlamverdeler) en laat ca. 25 minuten zachtjes pruttelen (trekken).

Stap 2

Voeg de prei, peen, Chinese kool en aardappelen toe. Laat met deksel  op pan ca. 10 minuten pruttelen.Voeg uiteindelijk de pastinaken en laat nog ca. 15 minuten zachtjes pruttelen totdat de groenten net gaar zijn maar niet uit elkaar vallen.

Stap 3

Breng de bouillon op smaak met de citroensap en eventueel zout. Snij de parelhoen in stukken. Verdeel de groenten en parelhoen over 6 warme diepe borden. Serveer de bouillon apart. Serveer met brood, augurken, mosterd en citroenpartjes.

 

*Dit is onze speciale ‘Marokkaanse kippen Spa’-behandeling. De vogel wordt er lekker schoon en mals van.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *