Poule au pot: dat is hét ultieme comfortfood-gerecht in Franse families. Je neemt een supergrote (soep)pan (pot), een blije kip (of een parelhoen zoals hier), groente en nog meer groente, water en niet veel meer… Ja, je zou het kippensoep kunnen noemen of waterzooi, maar hier is het ‘La Poule au Pot’. Als halfbakken 😉 Française geloof ik dat het de perfecte remedie is tegen griep, liefdesverdriet en Oud&Nieuw indigesties…
600 g vastkokende aardappelen, geschild en gehalveerd (optioneel)
2 pastinaken, geschild en in dikke repen gesneden
Voor erbij:
Brood
Augurken en pickles
Dijon mosterd
Zeezout en peper
Citroenpartjes
Stap 1
Doe de parelhoen in een grote gietijzerpan samen met de bouquet garni, citroenrasp, knoflook, de ui geprikt met de kruidnagels, peperkorrels en zeezout naar smaak. Voeg koud water toe tot dat de kip of parelhoen onder staat. Zet op middel tot hoog vuur zonder deksel en breng aan de kook. Schuim alle onzuiverheden af met een schuimspaan. Zet de vuur daarna omlaag (zet eventueel op een vlamverdeler) en laat ca. 25 minuten zachtjes pruttelen (trekken).
Stap 2
Voeg de prei, peen, Chinese kool en aardappelen toe. Laat met deksel op pan ca. 10 minuten pruttelen.Voeg uiteindelijk de pastinaken en laat nog ca. 15 minuten zachtjes pruttelen totdat de groenten net gaar zijn maar niet uit elkaar vallen.
Stap 3
Breng de bouillon op smaak met de citroensap en eventueel zout. Snij de parelhoen in stukken. Verdeel de groenten en parelhoen over 6 warme diepe borden. Serveer de bouillon apart. Serveer met brood, augurken, mosterd en citroenpartjes.
*Dit is onze speciale ‘Marokkaanse kippen Spa’-behandeling. De vogel wordt er lekker schoon en mals van.
Geef een reactie