Kerst met Sarah

Kwartels in sinaasappelsaus

Direct aan de slag in de keuken met dit recept? Scroll naar het recept

Sarah Puozzo bereidt voor de kerst heerlijke kwartels in lekkere sinaasappelsaus met gember. En daarbij lekkere krokante polentafrietjes en zacht gegaarde venkel. Dat wordt smullen. Hier vind je het volledige menu!

Welke wijn bij kwartels in sinaasappelsaus?

Bij deze kwartels in sinaasappelsaus kiezen we voor de Chenin Blanc van Rijks. Door de sinaasappel, gember en honing is de saus redelijk zoet, wat goed past bij het zoetje van de wijn.  De lichte houttoets echter zorgt voor de ‘bite’ die de kwartel nodig heeft. Het romige mondgevoel van de polenta past goed bij het ronde van de wijn. Ook het sinaasappelbittertje in de wijn combineert mooi met de sinaasappel van de saus.

6 personen1 uur en 45 minuten

Ingrediënten

  • Voor de polentafrietjes
  • 250 g polenta
  • snufje zout
  • 5 takjes verse rozemarijn
  • 3 el olijfolie
  • Voor de kwartel met sinaasappelsaus
  • 6  perssinaasappels
  • ½ cm gemberwortel
  • 3 el honing
  • 2 tl maïzena
  • 2 el water
  • 12  kwartels
  • zout, versgemalen zwarte peper
  • 6 el olijfolie
  • Voor de venkel
  • 3  venkelknollen
  • snufje  zout
  • 1 el extra vierge olijfolie

Stap 1

Maak eerst de polenta klaar. Breng in een grote pan 1 liter water de kook. Zet de pan op een laag vuurtje. Voeg de polenta en een snufje zout toe. Laat de polenta ca. 30 minuten koken, terwijl je af en toe roert. Stort daarna de polenta uit in een bakslee met antiaanbaklaag en zet 1 uur lang in de koelkast.

Stap 2

Ga verder met het bereiden van de kwartels. Verwarm de oven voor op 180 °C. Boen een sinaasappel goed schoon en trek met een citrustrekker (zesteur) dunne reepjes van de schil. Schil de gember en snijd in kleine dobbelsteentjes. Pers alle sinaasappels uit en giet het sap in een steelpan. Voeg toe: honing, gember en de sinaasappelschilletjes. Los de maïzena op in 2 eetlepels koud water en voeg deze toe aan de warme sinaasappelsaus. Meng alles goed door elkaar en laat de saus ca. 5 minuten op een laag vuurtje verder inkoken.

Stap 3

Bestrooi de kwartels met wat peper en zout. Verhit 6 eetlepels olijfolie in een pan met anitaanbaklaag op hoog vuur en bak daarin de kwartels rondom bruin. Eerst op de borst, daarna op de rug. Neem een ovenschaal en leg daarin de kwartels. Giet de sinaasappelsaus erover en zet de ovenschaal ca. 25 minuten in het midden van de oven op 180 °C . Bedruip de kwartels af en toe met de saus.

Stap 4

Maak ondertussen de venkel klaar. Snijd de stelen van de venkel en spoel de groente goed onder stromend water. Halveer de venkel en verwijder de harde kern. Snijd de venkel in dunne plakken. Stoom daarna in ca. 15 minuten gaar. Breng op smaak met wat zout en een beetje extra vierge olijfolie.

Stap 5

Haal intussen de polenta uit de koelkast en snijd in dunne repen die je vervolgens nog eens halveert.
Beetrooi de polentarepen met wat peper en voeg er de naaldjes van de rozemarijn aan toe.
Verhit in een koekenpan met antiaanbaklaag 3 eetlepels olijfolie. Bak de polentarepen kort op hoog vuur rondom bruin.

Stap 6

Dresseer het bord met de gegaarde venkel, de polentafrietjes en twee kwartels. Giet nog wat sinaasappelsaus over de kwartels en serveer meteen!

 

INTERESSE GEWEKT?

Volg mij dan op Instagram, Facebook of Pinterest en blijf op de hoogte van mijn laatste culinaire avonturen.

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor mijn nieuwsbrief.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *