Voor het weekend

Pompoensoep met kaasblokjes en croutons

Speciaal voor het weekend een verwarmende pompoensoep. Het recept komt uit het kookboek ‘Dagelijkse kost’ van de Vlaamse TV-kok Jeroen Meus. Jeroen kookt erg genereus dus ik heb de hoeveelheden wat aangepast. De zoutige kaasbrokjes en knapperige croutons smaken heerlijk in de lichtzoete kruidige soep. Je kunt hem als voorgerecht serveren of bijvoorbeeld met een broodje erbij als makkelijke maaltijd in het weekend. 

Welke wijn bij pompoensoep met kaasblokjes en croutons?

Deze prachtige oranje soep smaakt zacht en lichtzoet met een ‘warme’ kruidensmaak. Op smaak gebracht met stukjes lichtgesmolten kaas en croutons. Daar past een glas Viognier heel goed bij, vanwege de zachte zuren en het ronde mondgevoel. Maar ook een Chardonnay uit de Nieuwe Wereld met een licht houtlagering zal het goed doen. Cheers!

4 personen70 minuten

ingrediënten

  • 1 kleine pompoen (ca. 600 gram)
  • olijfolie
  • 2 uien, gesnipperd
  • 1 teentje knoflook, gekneusd
  • 1½ l groente- of kippenbouillon
  • ½ eetlepel korianderzaadjes
  • 5 kardemompeulen
  • 2 laurierblaadjes
  • 2 takjes tijm
  • 1 klein takje rozemarijn
  • 75 gram oude brokkelkaas
  • 2 dikke sneden (zuurdesem)brood
  • zout en peper

stap 1

Snijd de pompoen in stukken, samen met schil, draad en pitten. Verhit een scheutje olijfolie in een soeppan. Bak de uien tot ze lichtgekleurd zijn. Voeg de knoflook en pompoen toe en bak alles ca. 5 minuten. Schenk de bouillon erover en breng aan de kook. Kneus de korianderzaden en kardemompeulen in de vijzel en rooster ze al schuddend in een anti-aanbakpan tot ze gaan geuren. Doe alle kruiden en specerijen in de soep en laat hem met deksel ca. 45 minuten zachtjes koken.

stap 2

Snijd of verbrokkel de kaas in kleine stukjes. Snijd het brood in blokjes. Verhit een scheutje olijfolie in een koekenpan en bak de blokjes brood tot goudbruine croutons.

stap 3

Verwijder het kruidentuiltje uit de soep. Pureer de soep met de staafmixer. Schenk de soep door een zeef en wrijf de pulp er zoveel mogelijk door. Breng de soep op smaak met zout en peper. Serveer de soep met de kaas en croutons erbij zodat iedereen ze naar eigen smaak kan toevoegen.

Kookboek: Dagelijkse kost

Cover Dagelijkse kostKookboek met 100 recepten voor gevarieerde, toegankelijke en ongecompliceerde dagelijkse gerechten. De schrijver geeft ook kooktips en informatie over ingrediënten.

 

 

 

Bestellen? Dat kan hier:

Titel: Dagelijkse kost. Koken met gezond verstand.
Auteur: Jeroen Meus
Uitgever: Manteau
ISNB: 9789022333112
Prijs: € 24,99

 

Op de hoogte blijven van de nieuwste kookboeken? meld je aan voor mijn nieuwsbrief.

Pin dit pompoensoep recept
Wil je dit recept niet kwijtraken? Bewaar dan deze foto op een van je Pinterest borden! Zo kun je iedereen inspireren, maar ook je recept makkelijk terugvinden.