Chocolade-kersen tiramisu

Anti-Stress Kerstmenu
Chocolade-kersen tiramisu

Herken je dit? Kerstboom optuigen, mooie kersttafel dekken, huis opruimen, borrelhapjes maken, champagne klaarzetten, nog even alles stofzuigen, en dan ook nog een onvergetelijk kerstmenu bereiden. Je krijgt het al benauwd voordat je begonnen bent. Daarom bij I Love Food & Wine een kerstmenu zonder zorgen. Makkelijk te maken, helemaal voor te bereiden en piekfijn van smaak. Want wij hebben dit menu al vele malen uitgeprobeerd. Met andere woorden: het is een NIET-TE-MISLUKKEN-kerstmenu op klassieke basis. Wat gaan we eten? Deze week elke dag een andere gang op I Love Food & Wine. Afgelopen dagen publiceerden we het voor- en tussengerecht, hoofdgerecht met bijgerechten. Vandaag het sluitstuk: een fenomenaal lekker dessert!

Twee klassiekers in één: de smaken van Schwarzwälder kirschtorte in een tiramisu. Heel gemakkelijk te maken en absoluut een groot succes!

Welke wijn bij Chocolade-kersen tiramisu?

Zo’n combinatie van rood fruit met chocolade, daar past een Ruby Port bij. Frisse frambozensaus en kersen accentueren het fruit in de port. Met name wanneer de port een aantal jaren gerijpt is op houten vaten past hij ook goed bij chocolade. Een ander goed idee is de sweet Banyuls uit de Languedoc; een chocoladewijn bij uitstek.

Welke thee bij Chocolade-kersen tiramisu?

Theesommelier Kiona Malinka adviseert: “Ik zou hierbij het kersenblad serveren! De krachtige kruidenthee past mooi bij de chocolade, de kersen in het gerecht maken de fruitige kersentonen in de infusie alleen nog maar krachtiger! Deze kan zo worden geserveerd in een wijnglas, maar kan ook worden gegarneerd met zoethout in het glas om de kruidigheid nog verder naar voren te laten komen!”

8 personen20 minuten + 4 uur wachttijd

Ingrediënten

  • 500 g kersen (diepvries)
  • 250 gram frambozen (diepvries)
  • 65 gram witte basterdsuiker
  • 3 eieren, gesplitst
  • 1 bakje mascarpone (250 gram)
  • 3 eetlepels bruine basterdsuiker
  • 1 theelepel vanille-extract
  • 250 gram chocoladecake, in blokjes
  • ¼ l slagroom
  • 2 eetlepels suiker
  • 2 eetlepels cacaopoeder

Stap 1

Laat de kersen en frambozen ontdooien. Doe de frambozen in een pan met de basterdsuiker en 1 eetlepel water. Breng aan de kook. Haal de pan van het vuur en druk de frambozen door een zeef om de pitjes te verwijderen  (frambozensiroop).

Stap 2

Klop de eiwitten tot ze zachte pieken hebben. Zet even apart. Doe de eidooiers, mascarpone, basterdsuiker en vanille in een kom en klop (dezelfde gardes, zonder af te wassen!) ca. 3 minuten met de mixer tot het dik en romig is. Schep door de stijfgeslagen eiwitten.

Stap 3

Leg 1/3 deel van de cakeblokjes op de bodem van een glazen schaal. Besprenkel met 1/3 van de frambozensiroop. Verdeel daar de helft van de mascarponemix over en vervolgens de helft van de kersen. Verdeel hierover nog 1/3 deel van de cake, 1/3 deel frambozensiroop en de rest van de mascarpone. Verdeel hier de rest van de kersen over, de laatste cakeblokjes en tot slot de laatste frambozensiroop. Dek af en zet minstens 4 uur in de koelkast.

Stap 4

Klop de slagroom met de suiker vlak voor het serveren tot zachte pieken. Verdeel over de tiramisu. Zeef de cacao erover heen.

Meer kerstrecepten nodig? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

Makkelijke Anti Stress Kerstmenu kerstdessert:  Chocolade-kersen tiramisu. Twee klassiekers in één: de smaken van Schwarzwälder kirschtorte in een tiramisu. Heel gemakkelijk te maken en absoluut een groot succes!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *