Dry January

5x de lekkerste alcoholvrije cocktails: zo klaar!

Zo af en toe een cocktail (ter afwisseling van een mooi glas wijn); ik ben er dol op! Afgelopen december was ik in Malaga en dan is een cocktail op een van de dakterrassen echt goddelijk. Maar in januari doe ik mee aan de dry january (eigenlijk voor het eerst). Dus tijd voor mocktails, oftewel alcoholvrije cocktails! Ik heb er diverse gemaakt. En deze 5 kan ik zeker aanbevelen.

Gin Mandarin bij Hotel Batik
Gin Mandarin bij Hotel Batik in Malaga

Allereerst was er de inspiratie van het kleurrijke boekje Mocktails met 60 alcoholvrije cocktails, geschreven door Jassy Davis. Hieruit heb ik er drie gekozen die makkelijk te maken zijn met ingrediënten die je gewoon in supermarkt kan kopen. Het leuke van het handzame boekje zijn de inspirerende inleidingen van de schrijfster. De andere twee cocktails zijn klassiekers, maar dan alcoholvrij. Welke? Daiquiri en Gin-Tonic natuurlijk. Kijk maar mee.

 

Spritz Laguna

Spritz Laguna illustatie alcoholvrije cocktailTijdens een vakantie in Florence een paar jaar geleden kwam ik terug in mijn appartement na een lange dag gevuld met het bekijken van kerken en musea en voelde ik mij warm en plakkerig. Ik plofte neer op een stoel op het kleine balkon, wuifde mijzelf koelte toe met museumfolders en klaagde over hoe onmogelijk het was om af te koelen vanwege de warmte van de stad. Het was verbazingwekkend dat mijn reisgenoot Nicola mij geen knal voor mijn kop gaf omdat ik een ondankbare Jammerde Jenny (personage uit Harry Potter) was. In plaats daarvan maakte ze voor ons alle twee een Aperol Spritz. Ze schepte echter geen gemalen ijs of ijklontjes maar citroensorbetijs (!) in de glazen. Het was een opbaring. De bittere likeur en de zoete sorbet bruisten samen en werden het vloeibare equivalent van airconditioning. Dit is mijn alcoholvrije versie van die magische drank.

Smaak

Deze mocktail smaakt friszoet met een klein bittertje. Heerlijk verfrissend.

Spritz Laguna liggend alcoholvrije cocktail
Spritz Laguna met een bolletje citroenijs

SPRITZ LAGUNA: ZO MAAK JE ‘M

15

ingrediënten

 • 50 ml vers (rose) grapefruitsap
 • 1 flesje Crodino (of Sanbittèr Rosso), gekoeld
 • 50 ml bruiswater, gekoeld
 • 1 bolletje citroensorbetijs (AH)
 • Extra: ijsbolletjestang

Pers de halve grapefruit. Schenk de gekoelde Crodino in een copa- (Gin-Tonicglas) of wijnglas. Voeg het grapefruitsap en bruiswater toe. Roer om te mengen.
Laat een bolletje citroensorbetijs in het glas glijden. Serveer meteen.

 

Spritz di Birra

Spritz di BirraDeze verfrissende langdrink is gemaakt van alcoholvrij IPA bier en Crodino. Crodino (of Sanbittèr Rosso) is een niet-alcoholisch Italiaans drankje met een zoete kruidensmaak. Hij past uitstekend bij de hopachtige bitterheid van een alcoholvrij IPA-biertje. Samen vormen ze een geweldig alternatief voor de standaard Italiaanse spritzen. Serveer deze cocktail samen met ham, salami of een met tomaat belegde bruschetta.

Smaak

Deze mocktail heeft een klein bittertje en zeer dorstlessend. Ik gebruikte het alcoholarme Van de Streek IPA-bier. Zo’n citroenkrul maak je met een zogenaamde channel knife. Kijk hier hoe je dat doet. Maar ook een zogenaamde zesteur kan van pas komen hiervoor.

SPRITZ DI BIRRA: ZO MAAK JE ‘M

11 minuut

Ingrediënten

 • ½ flesje Crodino (of Sanbittèr Rosso), gekoeld (50 ml)
 • 120 ml alcoholvrije of alcoholarme IPA bier, gekoeld
 • krul van de schil van een biologische citroen, ter garnering

Vul een collinsglas (of longdrinkglas) met ijsklontjes en schenk hier de Crodino in. Vul het glas langzaam met het IPA-bier. Laat hem even tot rust komen. Roer voorzichtig en laat ter garnering een citroenkrul in het glas glijden.

Spritz di Birra alcoholvrije cocktail uit boekje Mocktails
Spritz di Birra met Crodino

Mountain Breeze

Mointain Breeze illustratie alcoholvrije cocktail uit boekje MocktailsIk heb altijd pech wat tripjes naar de bergen betreft. Op dezelfde manier als dat het plannen van een picknick gegarandeerd voor regen zorgt, hangt er altijd mist iedere keer als ik een toch een tripje in de bergen regel. Ik heb bergwandelingen gemaakt, de tandradbaan en de kabelbaan genomen en ik krijg altijd hetzelfde uitzicht: een nevel van bevroren waterdruppels in de lucht, die de dalen bedekt als een laag van fijne, witte watten. Door het roeren van deze wolkenkleurige drank in een copa-glas moest ik denken aan die wazige uitzichten en de koele frisse lucht die bergen zo verkwikkend maken.

Smaak

Het is een licht bruisende drank, met een bescheiden citrusfruitsmaak die een bloemige twist krijgt door de vlierbloesem-siroop. Ik heb 0% bitter lemon gebruikt, maar wel net ietsje minder dan in het originele recept.

MOUNTAIN BREEZE: ZO MAAK JE ‘M

11 minuut
 • 45 ml alcoholvrije gin (Loari of Undone)
 • 20 ml vlierbloesemsiroop
 • 125 ml bitter lemon
 • 30 ml bruiswater, gekoeld
 • ijsklontjes
 • limoenpartje en munttakje ter garnering

Vul een copa-glas (of Gin-Tonic-glas) of wijnglas met ijsklontjes. Schenk de alcoholvrije gin erover. Vul aan met de vlierbloesemsiroop en bitter lemon. Roer 1 minuut met een barlepel om te koelen. Vul dan af met het gekoelde bruiswater. Garneer met het limoenpartje en de munt.

 

Lyre’s Daiquiri

Deze alcoholvrije cocktail is onze favoriet! Maar wat is een daiquiri voor cocktail? En hoe spreek je het uit? In het Spaans of Italiaans klinkt deze cocktail het meest aantrekkelijk: (spreek uit) dai-kie-rie). Maar in het Amerikaans gaat het anders dan klinkt het als volgt: da-kuh-ree.

Anyway; het is een klassieke Cubaanse cocktail die wordt gemaakt van limoensap, rum en suikersiroop. Deze alcoholvrije versie maak je met Lyre’s White Cane Spirit. Lyre’s is het alcoholvrije spirit merk met de meeste gewonnen medailles wereldwijd. Deze White Cane Spirit is hun alternatief voor witte rum. Maar ook hun andere 10 alcoholvrije klassiekers zijn zeer de moeite waard. Met name de American Malt kan ik ook zeer aanbevelen. Momenteel in de aanbieding bij Gall & Gall. Prijs: van 24,99 voor 14,99

Smaak

Weinig onderscheid met een echte daiquiri. Lekker zoet-zuur met pit.

Lyre's daiquiri alcoholvrije cocktail
Lyre’s daiquiri is onze favoriet

LYRE’S DAIQUIRI: ZO MAAK JE ‘M

15 minuten
 • 1 limoen
 • 75 ml Lyre’s White Cane Spirit
 • 20 ml suikersiroop
 • limoenpartje

Pers de limoen uit. Vul een martini-glas (copa-glas) of wijnglas met ijsklontjes. Gebruik een cocktailshaker en vul die met veel ijs. Voeg toe: 75 ml Lyre’s White Cane Spirit, 20 ml suikersiroop en 20 ml vers limoensap. Dan krachtig shaken tot je een frostlaagje aan de buitenkant van je shaker krijgt. Uitschenken in het glas zonder het ijs. Garneer met een limoenpartje of limoenkrul.

 

Alcoholvrije Gin-Tonic

Gin-Tonic alcoholvrij Gin-Tonic oftewel GT zoals de fans deze cocktail noemen; ik ben er dol op. En dan vooral die met Hendrick’s gin en komkommer. Er zijn heel veel soorten alcoholvrije gin (wettelijk mag je dit geen gin noemen!), allemaal net anders van smaak door het verschil in kruidenmengsels die zijn gebruikt. Mijn voorkeur gaat uit naar Laori.

Smaak

Minstens zo lekker als een gewone Gin-Tonic!

ALCOHOLVRIJE GIN-TONIC: ZO MAAK JE ‘M

13 minuten

 

 • 50 ml alcoholvrije gin (Loari of Undone)
 • 100 – 125 ml tonic
 • komkommerslierten voor garnering

Vul een copa-glas of wijnglas met ijsklontjes. Roer, waardoor het glas goed gekoeld is. Giet het vrijgekomen water uit het glas. Giet de alcoholvrije gin over het ijs. Vul aan met de gekoelde tonic. Roer voorzichtig met een lange lepel. Garneer met de komkommerslierten.

 

Boek bestellen kun je hier:

Cover MocktailsTitel : Mocktails, 60 alcoholvrije cocktails
Auteur : Jassy Davis
Uitgever : Uitgeverij Good Cook
ISBN : 978 94 6143 257 5
Prijs : € 13,50

 

 

 

Een exemplaar van het kookboek is ter beschikking gesteld door de uitgever. Lees hier ook mijn disclaimer.