Chocoladewijn

Sweet Banyuls

Zin in chocolademousse dit weekend? Ja toch, ik wel in ieder geval. Daar drinken we een dessertwijn bij; een Banyuls van wijnmaker Michel Chapoutier. Banyuls is een versterkte rode wijn uit Zuid-Frankrijk; een zogenaamde Vin Doux Naturel. Dit houdt in dat de gisting van de wijn wordt gestopt door toevoeging van alcohol. Michel Chapoutier is eigenlijk vooral bekend als topproducent in de Noord-Rhône. Met als parel op de kroon de rode Hermitage.  Ook zijn zij de grootste biologisch-dynamische producent ter wereld. En zeer bijzonder zijn hun etiketten met brailleschrift! Een bijzonder wijnmaker dus…

Intens rood fruit

De smaak van deze Banyuls is intens en de geur indrukwekkend. Naast mooi zwart geconfijt fruit, ook aroma’s van cacao en vanille. De smaak is vol en zacht, gestoofd rood fruit, krenten, maar ook mooie frisse zuren. De perfecte begeleider van chocoladedesserts.

Waarom bij chocolademousse?

Banyuls combineert door de cacaoaroma’s uitstekend bij chocolade. Voeg je er ook nog kersen aan toe (kijk bij het recept van Jody Mijts), dan sluiten ook de fruitaroma’s in de wijn nog eens perfect aan bij de zoete kersen op siroop. Dit is 1 + 1 = 3.

Wat past er nog meer bij?

Behalve chocoladedesserts, of – taart én kersentaart, past Banyuls ook heel goed bij blauwe kaas of oude kaas.