Voor het weekend

Biefstuk met romige champignonsaus

Biefstuk met champignonsaus is een ware klassieker. Maar met deze romige champignon-whiskeysaus wordt het een echt toprecept. Je kunt hiervoor gewone kogelbiefstuk gebruiken, maar met een entrecôte en gemengde paddenstoelen wordt het nog lekkerder. Pep de romige champignonsaus op met 1 eetlepel whiskey en je waant je in de zevende hemel.

Welke wijn bij entrecôte met romige champignonsaus?

In het algemeen is het advies om in ieder geval een rode wijn bij biefstuk te drinken. Maar vervolgens welke rode wijn is helemaal afhankelijk van de bereidingswijze (bakken, grillen of roosteren) én de saus. Kies bij biefstuk met champignonsaus voor een Argentijse Malbec of een mooie Bordeaux, zoals een Saint-Emilion of Pomerol. Meer info nodig? Lees mijn verhaal: welke wijn bij biefstuk. Hier zetten we alles op een rijtje.

Welke pan voor biefstuk bakken?

Kies de juiste pan. Je kunt kiezen tussen een goede ijzeren of gietijzeren koekenpan met ovenvaste greep. Geen roestvrijstalen pan gebruiken, want dan plakt het vlees te veel aan de pan!. Of misschien nog beter de grillpan. In ieder geval een pan waarbij, dankzij de hoge temperatuur, het vlees snel dichtschroeit. Hierdoor blijven de vleessappen behouden en de biefstuk lekker mals.

Biefstuk met romige champignonsaus

Entrecôte met romige champignonsaus

Bereiding: 25 minuten
Met een handje verse kastanjechampignons, een scheutje whiskey en wat room maak je in een oogwenk een fantastische champignonsaus die barst van de smaak.
Aantal 4 personen

Ingredienten
 

Champignonsaus

  • 3 sjalotten gepeld
  • 300 gram kastanjechampignons in vieren gesneden
  • 2 teentjes knoflook gepeld
  • 25 gram roomboter
  • 150 ml bospaddenstoelenbouillon van tablet
  • 200 ml kookroom
  • zout versgemalen peper
  • 1 eetlepel whiskey

Biefstuk

  • 2 stukken entrecôte à 250 gram kamertemperatuur
  • 50 gram roomboter
  • zout versgemalen peper

Extra nodig

  • aluminiumfolie, keukenmachine of blender, staafmixer

Bereiding
 

  • Maak eerst de champignonsaus, zodat die klaar staat.
  • Doe sjalotjes, champignons en knoflook in de keukenmachine of blender en verwerk ze op een grove maalstand. Verhit de boter in een steelpan. Voeg je het gemalen champignonmengsel toe en bak al roerend ca. 3 minuten.
  • Voeg de bouillon toe en laat het een paar minuten koken. Voeg dan de kookroom toe. Blijf tussendoor roeren en wacht tot de saus begint te koken. De saus moet niet al te dun zijn, dus als dit wel het geval is, moet het nog wat langer koken om in te dikken. Haal van het vuur en pureer het mengsel met een staafmixer tot een gladde saus. Breng op smaak met zout en peper. Roer er eventueel whiskey door.
  • Laat eerst het vlees in ca. 30 minuten op kamertemperatuur komen. Kruid de stukken vlees aan één kant met versgemalen peper en zout. 
  • Zet de bakpan op een middelhoog vuur. Laat vervolgens de roomboter smelten in de pan en wacht tot het goudbruin van kleur is. Leg nu de entrecôtes in de pan, op de kant die je net gekruid hebt. Bak de entrecôtes om ze medium rare te krijgen ca. 3 minuten per kant op halfhoog vuur. Haal het vlees uit de pan en wikkel ze losjes in aluminiumfolie en laat ca. 5 minuten rusten.
  • Halveer het vlees en verdeel de entrecôtes over 4 warme borden. Schep zonodig wat champignonsaus ernaast. Lekker met gebakken krieltjes met tijm en een groene salade.

Tip: Lees dit artikel voor meer tips over de perfecte biefstuk bakken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept