Taylor’s Select Reserve

7,5 pnt: Ruby port

Je hebt wijn en je hebt port. Evenals sherry behoort port tot de groep ‘versterkte wijn’. Er wordt namelijk extra wijnalcohol toegevoegd om het gistingsproces stop te zetten waardoor niet alle suiker worden omgezet in alcohol. In grote lijnen zijn er twee grote groepen rode port: Ruby & Tawny. In het proefpanel beoordeelden we Taylor’s Select Reserve port. Het is niet direct duidelijk welke stijl hier in de fles zit. Is het Ruby of Tawny?

De naam van deze port is wat onduidelijk: Taylor’s Select Reserve. Je weet niet meteen of het om een Ruby of Tawny port gaat. Maar tijdens de proefsessie bij I Love Food & Wine verraadt de robijnrode kleur en de gekonfijte kersen in de smaak om welke soort het gaat: het is de Ruby variant.

Bij nader onderzoek blijkt dat deze port minimaal twee jaar heeft gerijpt in grote oude vaten. Het is dus  een jonge Ruby Reserve met een fruitig karakter in een betaalbare klasse die direct op dronk is.

Rijping in ‘Vila Nova de Gaia’

Taylor’s is een begrip in de portwereld, het is een kwaliteitshuis. Het bedrijf werd opgericht in 1692 door John Bearsley. Pas in het begin van de 19e eeuw werd het huis overgenomen door het driemansschap van Joseph Taylor, John Fladgate en Morgan Yeatman.
Ruby port is een blend van verschillende portwijnen uit diverse jaargangen. De druiven komen uit de regio’s Baixo Corgo en Cima Corgo in het noorden van de Dourovallei. De wijn rijpt in grote houten vaten en wordt gebotteld in Vila Nova de Gaia, een speciale wijk in de stad Porto waar alle Port wordt bewaard.

Wat eet je bij Ruby port?

Deze port, Taylors’s Select Reserve,  is wat te licht om pittige blauwschimmelkazen te verdragen. Wèl is deze fruitige ruby reserve port erg lekker bij de wat rijpere kazen en chocolade-desserts.  Houd je juist wel van blauwaderkazen, kies dan liever een Late Bottled Vintage port , Crusted port of Vintage port.

Let even op: na het openen van een Ruby port is het belangrijk om de wijn binnen enkele weken op te maken, omdat onder invloed van zuurstof het fruitige karakter verloren zal gaan.

Deze tekst is geschreven door Martine van den Bos/Jolande Vos

Op de hoogte blijven van wijn die door ons wordt beoordeeld? Geef je op voor de nieuwsbrief.