Voor het weekend

Butter chicken van Mascha

Direct aan de slag in de keuken met dit recept? Scroll naar het recept

Aziatische keuken én klassiekers; dat zijn twee onderwerpen die mij na aan het hart liggen. Je kunt mij er ’s nachts voor wakker maken. Butter Chicken is ook zo’n voorbeeld. Deze klassieker uit de Indiase keuken stond al heel lang op mijn favorietenlijst om op I Love Food & Wine te publiceren. Et voilà; daar is ie dan. Deze butter chicken komt uit ‘De wereld thuis’, en hij is vanaf nu mijn absolute favoriet.

‘De Wereld Thuis’ is een geweldig kookboek! Gemaakt door romanschrijver Ronald Giphart en zijn eega Mascha Lammes. Al eerder publiceerde ik een gerecht uit hun boek; de Tom Kha Kung. Deze Thaise garnalen soep, maar ook dit toppertje (butter chicken) proefde ik tijdens de lunch bij hun thuis. Ik was meteen verliefd. Inmiddels heb ik deze hartverwarmende kipcurry al meerdere malen gekookt voor de lekkerbekken bij mij in huis. Een aanrader dus.

Klein probleempje tijdens mijn kookmoment: er was geen chilipoeder meer te koop in de supermarkt. Dus toen heb ik mijn eigen chilimengsel gemaakt van 3 eetlepels paprikapoeder, 3 eetlepels gedroogde oregano, 1 eetlepel komijnzaad en 1 theelepel cayennepeper. Dus als dit jou ook overkomt, dan weet je nu hoe je dit kunt oplossen.

Welke wijn bij butter chicken?

Ronald en Mascha schonken er tijdens de perslunch een natuurwijn bij; een blend uit de Rhône van Domaine Rapatel. En inderdaad rode Rhône is een goede wijn-spijscombi. Dat deden we thuis nog even dunnetjes over met de Côtes de Rhône van Cabotte. Tegelijkertijd combineerden we het gerecht met een Zuid-Afrikaanse Chenin Blanc van Jordan. Wat is het verschil? De rode Rhône maakt het geheel warmer, de witte Chenin verfrist. Allebei uitstekend, maar een ander effect. Ook aanraders zijn: Beaujolais Villages (verfrist ook), of een Sauvignon Blanc uit Nieuw-Zeeland (die accentueert de kruidigheid).

4 personen60 minuten

Ingrediënten

  • 600 gram kippendijfilet, in stukken
  • Stukje verse gember (5 cm), geschild en fijngeraspt
  • 3 teentjes knoflook, geperst
  • 1 eetlepel kerriepoeder
  • 1 eetlepel chilipoeder
  • 2 eetlepels (rijst)olie
  • 80 gram roomboter
  • 2 uien, fijngesnipperd
  • 1 blik tomatenblokjes à 400 gram
  • 1 eetlepel azijn
  • 1 eetlepel garam masala
  • 1 theelepel gemberpoeder
  • 1 eetlepel paprikapoeder (mild)
  • 50 gram bruine suiker
  • 1 eetlepel sambal badjak
  • 100 ml kippenbouillon
  • 60 gram crème fraîche
  • zout
  • 50 gram gezouten cashewnoten, grofgehakt
  • 1 eetlepel fijngehakt bladpeterselie

Stap 1

Meng in een ruime kom de stukjes kip met de gember, knoflook, kerrie en chilipoeder. Laat minimaal 20 minuten marineren.

Stap 2

Verhit de olie in een braadpan, en bak op half hoog vuur de kip in ca. 8 minuten rondom aan en schep uit pan. Smelt in dezelfde pan de boter en fruit de uien ongeveer 3 minuten. Voeg toe: tomaten, azijn, garam masala, gemberpoeder, paprikapoeder, bruine suiker en sambal. Roer even door en schenk de kippenbouillon erbij. Doe de kip terug in de pan en laat, met deksel op de pan, op laag vuur ca. 30 minuten zachtjes stoven.

Stap 3

Voeg als laatste de crème fraîche en cashewnoten toe. Breng op smaak met zout. Garneer met wat peterselie. Serveer met rijst en/of naanbrood, plus wat raita (komkommerssalsa). Zie recept hieronder.

 

Raita van komkommer

  • ½ komkommer
  • 250 gram Griekse yoghurt
  • ½ groene chilipeper, fijngesneden
  • 2 eetlepels fijngehakte muntblaadjes
  • zout, versgemalen peper
  • citroensap

Halveer de komkommer in de lengte. Schraap met een theelepeltje de zaadjes eruit. Meng in een kom: komkommer, Griekse yoghurt, groene chili en fijngehakte munt. Breng op smaak met zout, peper en citroensap.

 

Bestellen kun je hier:

Cover De Wereld ThuisTitel : De Wereld Thuis
Auteur : Ronald Giphart en Mascha Lammes
Uitgever : Uitgeverij Thomas Rap
ISBN : 978 94 004 0580 6
Prijs : € 24,99

 

 

 

Zin in meer klassiekers uit de Wereldkeuken? Hier vind je nog 5 recepten

Een exemplaar van het kookboek is ter beschikking gesteld door de uitgever. Lees hier ook mijn disclaimer.

 

Geef je waardering
recipe image
Naam recept
Butter Chicken
Geplaatst op
Totale kooktijd

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *