Voor het weekend

Varkensvlees op z’n Portugees (Carne de porco à alentejana)

Carne de porco à alentejana is het meest bekende gerecht in de Portugese provincie Alentejo. Hierin combineren de Portugezen varkensvlees met schelpdieren, zoals clams, venusschelpen of kokkels. In Nederland is dit heel ongebruikelijk, maar het is echt een supercombinatie. Het zoutige vocht van de schelpdiertjes (ik gebruikte kokkels) geeft het vlees een verrukkelijk extra aroma. Makkelijk om te maken, maar kost even tijd vanwege het marineren.

Welke wijn bij Carne de porco à alentejana?

Bij een Portugees gerecht drink je natuurlijk Portugese wijn. Wij dronken er een witte Bulas Branco Reserve bij. De zilte zuren in deze wijn dempen het zilte van de schelpdiertjes. En dat zorgt voor een fijne balans. Andere suggestie: kies voor een Oostenrijkse  Grüner Veltliner. De ideale wijn als je een gerecht eet waarbij zowel vlees als schelpdieren worden gecombineerd.

Perfecte Wijn & Spijs combinatie: Portugese blend uit de Douro

€ 16,54

De Bulas Reserve is een witte wijn die is gemaakt van vier inheemse Portugese druiven: Viosinho, Côdega de Larinho, Rabigato en Malvasia. Dat zorgt voor een mooie complexe wijn. Hij is frisdroog en elegant met aroma’s van ananas en citrus. Heerlijk mineraal in de afdronk en een lichte houttoets. Past als een huis bij de Carne de porco à alentejana.

Muziek: bij dit Portugese verhaal van wijn en spijs hoort ook een stukje Portugese muziek. Dit is mijn lievelingsnummer van Dulce Pontes. Luister je even mee.

Heb jij misschien ook een favoriet stukje Portugese muziek? Zo ja, laat dan even weten in de comments onderaan dit recept.

Varkensvlees met clams Carne de porco à alentejana

Carne de porco à alentejana

Voorbereiding: 15 minuten
Bereiding: 2 uur
Dit is het meest bekende gerecht van Alentejo: gemarineerd varkensvlees met schelpdiertjes en verse koriander. Heerlijk met stokbrood om al het vocht mee op te deppen.
Aantal 2 personen

Ingredienten
 

  • 2 eetlepels reuzel slager
  • 1 grote varkenshaas in blokjes (ca. 350 gram)
  • 2 laurierblaadjes
  • 1 teentje knoflook fijngeperst
  • 70 ml witte wijn
  • ¼ theelepel gerookt paprikapoeder
  • zout versgemalen peper
  • 300 gram clams venusschelpen of kokkels
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 50 ml vers sinaasappelsap
  • 15 gram verse koriander fijngehakt

Bereiding
 

  • Bak de blokjes reuzel zachtjes uit in een klein steelpannetje. Meng in een kom blokjes varkenshaas, reuzel,  knoflook, witte wijn, paprikapoeder, zout en peper. Dek de kom af en laat het vlees minimaal 2 uur, maar liefst een nacht, marineren in de koelkast.
  • Spoel de schelpdiertjes af onder koud stromend water en gooi de open schelpen weg. Zeef het varkensvlees en bewaar de marinade. Dep het vlees droog met keukenpapier. Verhit de olijfolie in een grote hapjespan op halfhoog vuur en bak het varkensvlees een paar minuten onder regelmatig keren, zodat het aan alle kanten is dichtgeschroeid. Voeg na ca. 5 minuten de schelpdieren toe, de marinade en het sinaasappelsap toe. Dek de pan af en stoom de schelpdieren ca. 3 - 5 minuten mee totdat ze open zijn. (Gooi de exemplaren die nog dicht zijn weg).
  • Neem de pan van het vuur en hussel de verse koriander erdoor. Breng op smaak en besprenkel met wat extra vergine olijfolie. Serveer het gerecht uit de pan met wat partjes citroen. Lekker met stokbrood, (oven)frietjes en een salade met avocado en pijnboompitten.

Het kookboek: Lisboeta

Mooi kookboek over de keuken van Portugal. Boordevol culinaire verhalen uit Lissabon. Geschreven door de Portugese kok Nuno Mendes die geboren en getogen is in deze prachtige lichtstad. Hij had een restaurant in Londen Taberna do Mercado, maar dat is helaas gesloten.

Smaakt dit recept naar meer? Bestel het kookboek hier:

cover LisboetaTitel : Lisboeta
Auteur : Nuno Mendes
Uitgever : Uitgeverij Veltman
ISBN : 978 90 483 1612 0
Prijs : € 15,-

 

 

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

Een exemplaar van het kookboek is ter beschikking gesteld door de uitgever. Lees hier ook mijn disclaimer.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept