Voor het weekend

Warm gerookte zalm van de BBQ

Direct aan de slag in de keuken met dit recept? Scroll naar het recept

‘Makkelijker, simpeler en lekkerder dan deze warm gerookte zalm met citroen-peper wordt barbecueën gewoon niet. Slechts twee ingrediënten, een goede dosis rookhout en een uurtje geduld is alles wat je nodig hebt om een bijzonder verrassend eindresultaat op tafel te zetten waar nog lang over wordt nagepraat’, dat vertelt BBQ-king Jord Althuizen in het intro van dit recept.

Smokey Goodness is hét BBQ-boek van Jord Althuizen. In feite is dit kookboek al een regelrechte klassieker, want het is inmiddels meer dan 100.000 maal verkocht. In dit boek leer je barbecueën zoals het bedoeld is. Met gouden tips over vuur en temperatuur. In 2016 is dit boek zelfs uitgeroepen tot Kookboek van het Jaar! Dit feestelijke zalmrecept is een van z’n beroemde toppertjes.

Alternatief kruidenmengsel

Kruidenmengsel VerstegenDesalniettemin, er is wel een klein probleempje. Jord gebruikt voor deze zalm van de BBQ een kruidenmengsel van het merk Verstegen, namelijk het mengsel ‘Fruit Pepper Lemon’. Deze mix is alleen te koop voor professionals, o.a. verkrijgbaar bij de Sligro. Maar niet getreurd; ik heb een alternatief bedacht. Je kunt dit probleem oplossen door het zelf te maken. Maak een mix van 1 eetlepel geraspte  verse sinaasappelschil, 1 theelepel verse citroenschil (of gebruik de schil van een gekonfijte citroen en snijd dit in piepkleine stukjes), 2 theelepels grofgemalen zwarte peper en 2 theelepels korianderzaad uit de vijzel.

Welke wijn bij warm gerookte zalm van de BBQ?

Zodra je de zalm gaat bakken of roosteren, veranderen smaak en structuur. Het visvlees wordt wat vaster, iets droger en het knapperige korstje zorgt voor extra hartigheid en bite. Het kruidenmengsel veroorzaakt extra smaak op de achtergrond. Dat mag de wijn dan ook hebben, bijvoorbeeld in de vorm van toasty tonen van een korte lagering in vaten van eikenhout. Chardonnay met een beetje houtrijping en deze geroosterde zalm houden elkaar lekker in balans.

Warm gerookte zalm met citroen en peper van de bbq uit het kookboek Smokey Goodness van Jord Althuizen
Warm gerookte zalm van de BBQ
Voorbereiding: 5 min
griltijd 1 uur
Gerookte zalm zoals je hem nog nooit hebt geproefd! Met indirect grillen bereik je een fabuleus resultaat, zowel in smaak als presentatie.
Aantal 6 personen

Ingredienten
  

  • 1 zalmzijde met huid van ca. 1200 gram
  • 3 eetlepels fruit-pepper-lemon kruidenmengsel Verstegen

Garnering

  • 2 citroenen in schijfjes gesneden
  • 4 takjes tijm blaadjes gerist

Extra nodig

  • BBQ voor indirect grillen (zoals kamado)
  • 2 handjes houtsnippers, geweekt
  • 2 grote spatels

Bereiding
 

  • Bereid een grote BBQ met deksel (of kamado) voor op indirect grillen en verhit deze tot een temperatuur van ca. 90 °C.
  • Strooi de geweekte rookhoutsnippers op de kolen en rooster eerst de schijfjes citroen. Haal ze van de BBQ en zet apart.
  • Leg de hele zalm met de huidzijde op het rooster. Besprenkel royaal met het kruidenmengsel en sluit de deksel. Gaar de zalm in ca. 1 uur totdat hij stevig aanvoelt en de segmenten bij het indrukken met een duim loskomen. Gaar hem niet te ver door, want dan wordt de zalm droog en ontstaan er witte eiwitdruppels boven op de zalm.
  • Schuif voorzichtig twee grote spatels onder zalm en leg hem van de BBQ op een serveerplank.
  • Garneer met de grilde citroenschijfjes en de tijm.
  • Serveer bij een zomerse salade of als onderdeel van een BBQ-buffet.

Bestellen kun je hier:

Cover Smokey Goodness Titel : Smokey Goodness
Auteur : Jord Althuizen
Uitgever : Uitgeverij Kosmos
ISBN : 978 90 2156 2292
Prijs : € 27,50

 

 

 

Een exemplaar van het kookboek is ter beschikking gesteld door de uitgever. Lees hier ook mijn disclaimer.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept