Voor het weekend

Bloemkool pizza bianca met artisjokken en oesterzwammen

Direct aan de slag in de keuken met dit recept? Scroll naar het recept

Vandaag is het Pizza Party Dag; een feestje overgewaaid uit de VS! Wij doen ook mee, dus moet er een pizza op tafel komen. Maar wat dacht je van deze healthy vegetarische bloemkool pizza? Belegd met artisjokkencrème en oesterzwammen. Anders dan anders, snel klaar en gezond.

Het idee is afkomstig uit het kookboek Extra Vierge van de Spaanse Sandra Alvarez. Al eerder publiceerden we een recept uit dit boek: kip uit de oven met aioli. Dit pizza bianca-recept van haar heb ik alleen een klein beetje ‘gezonder’ gemaakt. Geen normale kant-en-klare pizzabodem, maar eentje die voor een deel uit bloemkool bestaat (37%) . Dat maakt hem nog meer ‘bianca’, maar ook lekker licht verteerbaar.

Welke wijn bij bloemkool pizza bianca met artisjokken?

De pizza is zacht van smaak en heel licht zoetig. De bodem is niet echt krokant, maar heeft wel bite. Artisjokken zijn altijd wat moeilijker te combineren met wijn. Men noemt dit een ‘gamechanger’. Mijn (uitgetest) wijnadvies: kies voor een rosé met een klein zoetje. Zoals de Italiaanse rosé van Monte del Frà; de Bardolino Chiaretto. Hij verfrist, maar sluit tegelijkertijd goed aan.

Pizza Bianco met artisjokken en oesterzwammen
Bloemkool pizza bianca met artisjokkencrème
Voorbereiding: 25 min
Goed belegde pizza met groenten (artisjokken, rucola en oesterzwammen). Ei en mozzarella zorgen voor smeuïgheid.
Aantal 2 personen

Ingredienten
  

  • 2 bloemkool-pizzabodems koeling, Magioni
  • 1 potje gegrilde artisjok op olie uitlekgewicht 105 gram, uitgelekt
  • 3 eetlepels olijfolie
  • Zout versgemalen peper
  • 40 gram rucola
  • 150 gram oesterzwammen in dunne reepjes
  • 2 mozzarella’s à 125 gram in kleine stukjes
  • 2 eidooiers
  • pimentón gerookt paprikapoeder hot
  • ¼ theelepel chilivlokken

Bereiding
 

  • Verwarm de oven voor op 220 °C. Leg de 2 pizzabodems op een met bakpapier belegde bakplaat (past misschien niet helemaal, maar het is niet erg als een klein randje van de pizza over elkaar ligt). Bak de pizzabodems van bloemkool ca. 2 minuten voor volgens gebruiksaanwijzing.
  • Pureer de artisjokken met de 3 eetlepels olijfolie in een blender tot een gladde puree. Breng op smaak met zout en peper.
  • Haal de pizzabodem uit de oven. Bestrijk de pizzabodems met de artisjokkencrème. Verdeel de helft van de rucola, oesterzwammen en mozzarella erover. Bestrooi met versgemalen peper. Bak de pizza’s in ca. 8 tot 10 minuten. Haal de pizza’s uit de oven. Leg op elke pizza een eidooier en bestrooi die met een vleugje gerookte paprikapoeder, chilivlokken, zout en peper. Zet de pizza’s nog ca. 4 minuten in de oven tot het ei gaar, maar de dooier nog net vloeibaar is. Leg de pizza op een bord en garneer met de rest van de rucola.

Het kookboek

In dit kookboek deelt de Spaanse Sandra Alvarez haar liefde voor het koken met olijfolie. Dankzij de verrassende en gezonde recepten zorgt dit vloeibare goud steeds weer voor een onvergetelijke smaaksensatie. Al eerder publiceerden we heerlijkheden van haar hand: paella negro met gamba’s. en de Kip uit de oven met aioli. Allebei aanraders!

Bestellen kun je hier:

Cover Extra ViergeTitel : Extra Vierge
Auteur : Sandra Alvarez
Uitgever : Uitgeverij Terra
ISBN : 978 94014 8333
Prijs : € 29,99

 

 

 

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

Een exemplaar van het kookboek is ter beschikking gesteld door de uitgever. Lees hier ook mijn disclaimer.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept