Ga terug
+ servings
Butter chicken uit de Wereld Thuis van Ronald Giphart en Mascha Lammes
Butter chicken
Butter chicken is, net als kip korma,  een klassieker uit de Indiase keuken. Het is een smeuïg stoofgerecht van kip en allerlei specerijen. Heel makkelijk om te maken. 
Aantal 4 personen
Kook tijd 1 uur
1 uur

Ingrediënten
  

  • 600 gram kippendijfilet in stukken
  • Stukje verse gember 5 cm (20 gram), geschild en fijngeraspt
  • 3 teentjes knoflook geperst
  • 1 eetlepel kerriepoeder
  • 1 eetlepel chilipoeder
  • 2 eetlepels rijstolie
  • 80 gram roomboter
  • 2 uien fijngesnipperd
  • 1 blik tomatenblokjes à 400 gram
  • 1 eetlepel azijn
  • 1 eetlepel garam masala
  • 1 theelepel gemberpoeder
  • 1 eetlepel paprikapoeder mild
  • 50 gram bruine suiker
  • 1 eetlepel sambal badjak
  • 100 ml kippenbouillon
  • 60 gram crème fraîche
  • zout
  • 50 gram gezouten cashewnoten grofgehakt
  • 1 eetlepel fijngehakt bladpeterselie

Instructies
 

  • Meng in een ruime kom de stukjes kip met de gember, knoflook, kerrie en chilipoeder. Laat minimaal 20 minuten marineren.
  • Verhit de olie in een braadpan, en bak op half hoog vuur de kip in ca. 8 minuten rondom aan en schep uit pan. Smelt in dezelfde pan de boter en fruit de uien ongeveer 3 minuten. Voeg toe: tomaten, azijn, garam masala, gemberpoeder, paprikapoeder, bruine suiker en sambal. Roer even door en schenk de kippenbouillon erbij. Doe de kip terug in de pan en laat, met deksel op de pan, op laag vuur ca. 30 minuten zachtjes stoven.
  • Voeg als laatste de crème fraîche en cashewnoten toe. Breng op smaak met zout. Garneer met wat peterselie.

Notities

Serveer met rijst en/of naanbrood, plus wat raita (komkommersalsa). Zie recept hieronder.

Voedingswaarde

Calorieën: 677kcal | koolhydraten: 31g | eiwit: 33g | vet: 48g | verzadigd vet: 19g | cholesterol: 156mg | vezels: 4g | suiker: 20g | vitamine C: 17mg