Butter chicken is, net als kip korma, een klassieker uit de Indiase keuken. Het is een smeuïg stoofgerecht van kip en allerlei specerijen. Heel makkelijk om te maken.
Stukje verse gember5 cm (20 gram), geschild en fijngeraspt
3teentjes knoflookgeperst
1eetlepelkerriepoeder
1eetlepelchilipoeder
2eetlepelsrijstolie
80gramroomboter
2uienfijngesnipperd
1blik tomatenblokjes à 400 gram
1eetlepelazijn
1eetlepelgaram masala
1theelepelgemberpoeder
1eetlepelpaprikapoedermild
50grambruine suiker
1eetlepelsambal badjak
100mlkippenbouillon
60gramcrème fraîche
zout
50gramgezouten cashewnotengrofgehakt
1eetlepelfijngehakt bladpeterselie
Instructies
Meng in een ruime kom de stukjes kip met de gember, knoflook, kerrie en chilipoeder. Laat minimaal 20 minuten marineren.
Verhit de olie in een braadpan, en bak op half hoog vuur de kip in ca. 8 minuten rondom aan en schep uit pan. Smelt in dezelfde pan de boter en fruit de uien ongeveer 3 minuten. Voeg toe: tomaten, azijn, garam masala, gemberpoeder, paprikapoeder, bruine suiker en sambal. Roer even door en schenk de kippenbouillon erbij. Doe de kip terug in de pan en laat, met deksel op de pan, op laag vuur ca. 30 minuten zachtjes stoven.
Voeg als laatste de crème fraîche en cashewnoten toe. Breng op smaak met zout. Garneer met wat peterselie.
Notities
Serveer met rijst en/of naanbrood, plus wat raita (komkommersalsa). Zie recept hieronder.