Voor het weekend

Tom kha kung; Thaise garnalensoep

De Wereld Thuis; zo heet het nieuwe kookboek van schrijver Ronald Giphart en zijn vrouw Mascha Lammes. En het recept van deze Thaise maaltijdsoep ‘Tom Kha Kung’ is een van hun toppers. Die MOET je absoluut proeven. Ik zeg: ‘Maken dit weekend…’

Portret Ronald Giphart en Mascha Lammes
Portret Ronald Giphart en Mascha Lammes in eigen tuin

Begin maart (net voordat de Corona-crisis van start ging) mocht ik komen lunchen bij Ronald en Mascha ter ere van de verschijning van dit kookboek. Nou, zo’n uitnodiging sla je natuurlijk niet af. Van te voren was ik al enthousiast. Maar het hartelijke ontvangst, de heerlijke ontspannen sfeer, de vijftal smaakvolle gerechten (begeleid door natuurwijnen van wijnimporteur Vleck) en het prachtige boek deden de rest. Dit is een kookboek naar mijn hart, hier word ik helemaal blij van. Voor mij is dit nu al ‘kookboek van het jaar 2020’! Waarom?

Het is een mooie afwisseling tussen maakbare recepten (van Mascha) en mooie verhalen (van Ronald). Invalshoek: klassiekers uit de hele wereld (mijn idee), maar dan makkelijk en toegankelijk met ingrediënten die je gewoon in de supermarkt kunt kopen. Verder een prettige vormgeving, hapklare foodfoto’s in huiselijke sfeer en compacte illustraties. Kortom: een kookboek boordevol passie en met een ziel!

Eettafel van Mascha en Ronald
De eettafel staat klaar voor de perslunch

Wat betekent tom kha kung?

Het intro boven het recept vertelt ook een paar leuke weetjes: ‘We hebben zelf altijd moeite met het uit elkaar houden van de vele Thaise soepen, daar de namen voor onze oren en ogen nogal op elkaar lijken. Het woord TOM betekent ‘het koken van een bouillon’ en het woord KHA  staat voor de galangawortel (laoswortel). Verder gaat er in de TOM KHA kokosmelk en daarin onderscheidt de soep zich van de TOM YAM. De KUNG in deze soep staat voor garnaal, niet te verwarren met de TOM KHA KAI (zie hier mijn recept!) waarin kip zit…’

Welke wijn bij Tom Kha Kung?

Gebruik je kokosmelk in een gerecht, dan is de beste keus vaak een pinot gris uit de Elzas. Bij Mascha en Ronald stond er een fles NATURE van Julien Meyer op tafel; biologisch-dynamisch. Ook een meer dan perfecte keus. Verfrissend, maar toch rond en kruidig. Gemaakt van pinot gris en silvaner.

4 personen1 uur

Ingrediënten

  • rijstolie
  • ½ rode ui, in halve ringen gesneden
  • 2 teentjes knoflook, geperst
  • ½ rode peper, fijngesneden
  • stukje galangawortel van 4 cm (toko) (= 25 gram)*
  • 2 stengels citroengras , gekneusd
  • 2 theelepels rode currypasta
  • 1 liter kippenbouillon
  • 4 limoenblaadjes (toko)
  • 400 ml kokosmelk
  • 200 gram rauwe grote garnalen, gepeld
  • 300 gram champignons, in plakjes
  • 2 eetlepels bruine suiker
  • 2 eetlepels vissaus
  • 3 eetlepels limoensap
  • 2 lente-uitjes, in schuine ringen
  • ½ bosje koriander, grof gesneden

Stap 1

Zet alle ingrediënten klaar. Verhit de olie in een soeppan en fruit hierin de uit, knoflook, chilipeper, galanga, citroengras en de rode currypasta ongeveer 5 minuten. Voeg de kippenbouillon en de limoenblaadjes toe en kook alles op laag vuur ca. 30 minuten met de deksel op de pan.

Stap 2

Voeg vervolgens de kokosmelk, de garnalen en de champignons toe en laat nog 5 minuten koken. Als laatste mogen de bruine suiker de vissaus en het limoensap erbij. Laat de soep nog 2 minuten pruttelen. Schenk de soep in vier kommen en garneer met de lente-ui en de koriander.

*Laoswortel kun je eventueel vervangen door gemberwortel.

Bestellen kun je hier:

Cover De Wereld Thuis Titel : De Wereld Thuis
Auteur : Ronald Giphart en Mascha Lammes
Uitgever : Uitgeverij Thomas Rap
ISBN : 978 94 004 0580 6
Prijs : € 24,99

 

 

 

Zin in meer klassiekers uit de Wereldkeuken? Hier vind je nog 5 recepten

Een exemplaar van het kookboek is ter beschikking gesteld door de uitgever. Lees hier ook mijn disclaimer.

 

BEWAAR DIT RECEPT OP PINTEREST!
Wil je dit recept opslaan zodat je ‘m later makkelijk terug kunt vinden? Klik dan op de foto hieronder en bewaar het recept op een van je Pinterest borden.

Tom kha kung; Thaise garnalensoep uit het nieuwe kookboek van schrijver Ronald Giphart en zijn vrouw Mascha Lammes. Dit recept voor Thaise maaltijdsoep ‘Tom Kha Kung’ is een van hun toppers. Die MOET je absoluut proeven. Ik zeg: ‘Maken dit weekend…’ Heerlijk recept voor het avondeten of lekker als tussendoor in het weekend. Met o.a. rode curry, citroengras, champignons galangawortel, vissaus etc. Lees dit heerlijke soep recept op mijn website.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *