Meatless Monday

Geroosterde aubergine met burrata van Yvette

Direct aan de slag in de keuken met dit recept? Scroll naar het recept

Ben jij ook zo’n fan van Yvette van Boven? Nou, ik wel. Er staan al heel wat recepten van haar op mijn site (uiensoep, shepherd’s pie, mincemeat, risotto met worst, kerstporchetta). Allemaal even lekker. Behalve dat zij kookboeken schrijft, bedenkt ze ook wekelijks recepten voor het Volkskrant Magazine. Die recepten zijn nu gebundeld in een nieuw boek: De grote oven van Van Boven, met daarin 100 oermakkelijke recepten voor de heerlijkste ovengerechten. Het boek is voorzien van mooie tekeningen met korte instructies die ze ook helemaal zelf maakt. Weinig foto’s dus, eigenlijk alleen een kleintje die ze zelf heeft gemaakt met haar Iphone. Uit dit boek komt dus dit OERMAKKELIJKE recept van geroosterde aubergine.

Welke wijn bij geroosterde aubergine met burrata?

Yvette vindt dit gerecht hemels, en dat vinden wij ook!!! Inderdaad hemels. Romig-zachte geroosterde aubergine met romige kaas. Duidelijke knoflooksmaak en kleine beetje pittigheid van de chilipeper. Serveer je dit gerecht als voorgerecht, dan is een witte wijn voor de hand liggend. Maar kies dan wel een witte zonder houtrijping, zoals de Soave van Monte Ronca. Maar een glas rood doet het ook uitstekend, kies dan voor een zwoele Italiaan als Primitivo. Maar ook andere Italiaanse rode wijnen als Valpolicella Ripasso, Siciliaanse nero d’Avola combineren uitstekend.

4 personen1 uur

Ingrediënten

  • 2 aubergines
  • zeezout & versgemalen zwarte peper
  • lekkere, peperige olijfolie
  • 2 flinke tenen knoflook, in dunne schijfjes
  • 1 bol burrata van 250 g
  • (chili)peper
  • (zoutflakes)

Stap 1

Verwarm de oven voor tot 225 °C. Halveer de aubergines. Kerf ze langs de zijkant een paar keer diep in. Niet zo dat je ze doorsnijdt, maar maak inkepingen. Bestrooi alles licht met zout en peper. Bestrijk al het opengesneden vruchtvlees met olijfolie. Druk schijfjes knoflook in alle inkepingen.

Stap 2

Leg de auberginehelften op een bakplaat in de oven, met de gesneden kant naar boven. Bak ze 45 minuten tot ze gaar zijn, maar nog net niet in elkaar zakken en de bovenkant mooi geroosterd is. Bestrijk halverwege de baktijd met nog een scheutje olie.

Stap 3

Laat ze na het bakken 10 minuten rusten. Snijd de burrata door. Verdeel over de auberginehelften en druppel er olijfolie over. Bestrooi met (chili!)peper en zout of zoutflakes en serveer meteen.

 

Doe mee aan de wedstrijd!

Win een oven met Van Boven

Voor iedereen die zelf ook een ovenprins of –prinses wil worden heeft de uitgeverij Nijgh Cuisine in samenwerking met Smeg een wedstrijd bedacht. Wat moet je doen? Zet jouw foto van je favoriete Van Boven ovengerecht op Instagram en maak kans op een Smeg Portofino-formuis t.w.v. € 3129,-. Plaats je foto vóór 31 december 2018 op Instagram met #degroteoven en tag @nijghenvanditmar. Er worden 10 finalisten uitgekozen om een vakjury hun gerecht te laten proeven. Kijk op www.degroteoven.nl voor meer informatie en de actievoorwaarden.

Bestellen kun je hier:

Cover De grote oven van Van BovenTitel : De grote oven van Van Boven
Auteur : Yvette van Boven
Uitgever : Uitgeverij Nijgh & Van Ditmar
ISBN : 978 90 388 0596 2
Prijs : € 20,-

 

 

 

 

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *