Weekmenu #11

Makkelijk koken voor 2 personen: no waste

Wat gaan we eten deze week? Vandaag zetten we 2-persoons huishoudingen in het middelpunt. Dat betekent 5 verrassende recepten met kleinere hoeveelheden, zodat je geen restjes hoeft over te houden. Oftewel No Waste! Bovendien zijn alle recepten makkelijk om te maken, slank en staan ze binnen 20 minuten op tafel.

Ben je toch met z’n vieren. No problem. Je kunt de recepten ook heel makkelijk weer verdubbelen.

No Waste, maar wel gezellig

Maar, ook bij die drukke dagen waarop je snel aan wilt zitten, hoort ook gezelligheid. Dus steek een kaarsje aan, en schenk een lekker glas wijn  in als je er zin in hebt. Wijnadvies nodig? Ook daaraan is gedacht. Want bij deze heerlijke no waste recepten voor twee personen hoort ook een bijpassend wijnadvies (bekijk het advies bij elk recept).

Maandag Gestoofde groenten met ei

We starten de week vegetarisch met een zeer gezond eenpansgerecht uit de hapjespan. Je bakt aardappelen, sjalotjes, doperwten en spinazie in een roomsaus. Het ei gaart in het groentemengsel. Soort Hollandse variant op de Shakshuka. In 20 minuten klaar en nog slank ook!

Gestoofde groenten met ei
Gestoofde groenten met ei

 

Dinsdag Tagliatelle met grote garnalen

Vandaag ben je helemaal supersnel klaar. In 10 minuten tijd heb je dit pastagerecht met courgette en grote garnalen op tafel staan. In het recept staat 200 gram verse tagliatelle. Maar in het kader van no waste: de pakjes verse pasta in de koeling wegen 250 gram. Dus gebruik het hele pakje, dat kan natuurlijk ook. Serveer met een tomatensalade.

Pasta met garnalen en courgette
Verse pasta met garnalen en courgette: in 10 minuten op tafel

 

Woensdag Tortilla met gegrilde biefstuk

Gevulde tortilla’s met grilde biefstuk en paprika heten eigenlijk ‘fajita’s’. Het is een bakplaatrecept uit het kookboek De Makkelijke Bakplaat van mijn favoriete kookboekenschrijfster Rukmini Iyer. Toch heb je dit gerecht in 18 minuten op tafel staan. Per persoon twee medium opgerolde tortilla, opgefleurd met een zelfgemaakte friszure yoghurtsaus. Aanrader.

Tortilla met gegrilde biefstuk met paprika, chilipeper en ui uit het kookboek De Makkelijke Bakplaat van Rukmini Iyer
Tortilla met gegrilde biefstuk met paprika

 

Donderdag Pittige mosselen in kokosmelk

Mosselen koop je vacuümverpakt in de supermarkt, en die kunnen meteen de pan in. Voor groene chilipepers en curryblaadjes moet je misschien naar de toko. Maar als je deze ingrediënten invriest (zoals ik), heb je ze altijd bij de hand. Vervolgens stoom je de mosselen in een paar minuten gaar in een kruidige Indiase kokossaus. Naanbrood en komkommer erbij en klaar is Kees. Je zit binnen 20 minuten aan tafel. Op en top genieten!

Pittige mosselen met kokosmelk uit het kookboek The Curry Guy Easy
Pittige mosselen met kokosmelk

 

Vrijdag Piccata van kip

Piccata al limone is een Italiaanse klassieker met kalfsvlees. Maar met ongepaneerde kip schnitzels (kalkoen kan ook!) is het net zo lekker. Courgette en een sausje van citroensap, wijn, kappertjes, knoflook en mosterd erbij. Tot slot nog een paar eetlepels slagroom erdoor en er ontstaat een kipgerecht om je vingers bij af te likken. En wie had dat gedacht: in 15 minuten ben je klaar!

In het kader van no waste: gebruik de andere limoenhelft die je over hebt gehouden bij het Tortilla-recept.

Kip piccata met courgette en citroensaus uit het kookboek Tafel voor Twee van Bre Graham
Kip piccata met courgette en citroensaus

 

 

KLIK OP DE LINKJES VOOR HET BIJBEHORENDE RECEPT!

Benieuwd naar mijn e-book met wereldgerechten?
Wereldse Smaken, Wereldse Wijnen is een smaakvol e-book van 64 pagina’s. Met 18 wereldgerechten om nooit te vergeten, 19 icoonwijnen en 23 culinaire hotspots. Download voor slechts € 5,-
E-book Wereldse Smaken, Wereldse Wijnen
E-book Wereldse Smaken, Wereldse Wijnen