Weekmenu #9

5x Hollandse kost van Nederlandse bodem

Hollandse kost: waar denk jij dan aan? Zuurkool, hutspot of boerenkoolstamppot? Maar in Nederland hebben we veel meer mooie producten waar we trots op moeten zijn. Zeeuwse mosselen, Hollandse garnalen, verse groenten, geitenkaas of Hollands weiderund. Deze week zetten we Nederland in de schijnwerpers, en dat betekent veel afwisseling met een knipoog naar duurzaamheid.

Natuurlijk altijd met een bijpassende wijn (zie elk recept). Want daar gaat het om: mooie wijn-spijscombinaties zorgen voor nog meer mooie momenten aan tafel. 

MAANDAG

Op Meatless Monday starten we met een ouderwetse stamppot rauwe andijvie. Je maakt eerst aardappelpuree en dan roer je daar de zeer dungesneden rauwe andijvie doorheen. Van oudsher eet je dit met een gehaktbal. Maar op Meatless Monday trakteren we onszelf op blokjes Hollandse geitenkaas en mooie rijpe kerstomaatjes uit het Westland. Simpel, gezond en eerlijk!

Andijviestamppot met kerstomaat Inge
Andijviestamppot met kerstomaat

DINSDAG

‘Zeg ken jij de mosselman?’ Nee, die mosselen komt niet uit Scheveningen, de mooiste mosselen komen Zeeland. Maak met die prachtige Zeeuwse mosselen dit gerecht van Hugh Fearnley-Whittingstall: mosselen met prei en spek. Lekker met brood of patat frites. Let op: recept voor 2 personen!

Mosselen met spek en cider
Gekookte mosselen met spekjes en prei

WOENSDAG

Hou je niet zo van zuurkool? Maar dit gerecht lust iedereen: romige zuurkool met kip. Hier in huis is het een van onze favorieten. Aanrader met HOOFDLETTERS.

Romige zuurkool met kip
Romige zuurkool met kip

DONDERDAG

Op donderdag gaan we voor een echt Hollands visje uit onze Noordzee: gebakken schar. Klein van formaat, maar groots in smaak. En aangevuld met Hollandse garnalen wordt het een dubbel feest.  Bovendien slank en koolhydraatarm. Staat in 20 minuten op tafel.

gebakken schar met Hollandse garnalen
Schar met Hollandse garnalen

VRIJDAG

Voor het weekend maken we Hollandse biefstuk met kruidenboter! Ga naar je allerbeste slager in de buurt en kies Hollands weiderund. Of bestel het online! Mijn voorkeur gaat ook uit naar echte Hollandse boerenboter. Met verse kruiden erdoor…, je likt je vingers erbij af. Serveer met krokante patatjes en verse groenten. Smullen maar…

Hollandse biefstuk met kruidenboter
Hollandse biefstuk met kruidenboter

 

KLIK OP DE LINKJES VOOR HET BIJBEHORENDE RECEPT!

Weekmenu 46 Hollandse kostNog meer Hollandse kost nodig? Hier vind je er nog vijf. 

 

 

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.