Oost versus West

Hummus lijkt de nieuwe sushi

Toen ik twintig jaar geleden nog in Nederland woonde was Hummus enkel iets voor geitenwollensokken. (Voor jongeren: dit was de naam voor milieu en gezondheids bewuste mensen in de jaren tachtig en negentig) Het werd verkocht in wat we toen reformwinkels noemde en het zat in saaie glazen potjes. Het zag eruit als modder en zo smaakte het ook. Ik at het wel eens bij een vegetarische vriendin, maar ik was niet bepaald een liefhebber. Eenmaal verhuisd naar Jordanië heb ik hummus leren kennen zoals het hoort te smaken en nu kan ik geen dag meer zonder!

Mireille in Salt KitchenOnlangs was ik in Nederland voor vakantie en de enorme populariteit van deze kikkererwtenpasta viel me op. Hummus is overal, het lijkt de nieuwe sushi te zijn. Het past natuurlijk perfect in het huidige gezonde eetklimaat, dus ik snap het succes. In het hippe Zeeheldenkwartier in Den Haag telde ik maar liefst vier gezellige Hummus restaurantjes en Albert Heijn online biedt zevenentwintig verschillende soorten hummus aan! Enkele voorbeelden uit de selectie: hummus met groene curry, met doperwten, met pesto, met pompoen, met avocado, met mango en zelfs met chocolade!

Zo goedkoop; niemand maakt hummus zelf

In het Midden Oosten zouden deze varianten niet aanslaan. Hummus is hier zonder poespas want het is goed zoals het is. Het is simpel voedsel en de plekken waar het verkocht wordt zijn schoon, maar zonder sfeer. Zo maken ze hummus in AmmanEr is een toonbank met mannen in witte pakken die vanuit grote potten de beige pasta in lelijke bakjes lepelen, maar je kunt ook je eigen bord of schaal van thuis meenemen. Iedere buurt heeft wel een of twee buurt-hummus-winkels en er zijn een paar populaire merken. Lelijke bakjes hummusMen eet het dagelijks maar bijna niemand maakt het zelf aangezien het maar een paar kwartjes kost in de winkel.

 

Restaurants maken vaak wel hun eigen hummus en meestal staan er drie versies op de menu kaart: met olijfolie, met pijnboompitten,en met stukjes rundvlees. Bij restaurant ‘Shams al Balad’ (vrij vertaald ‘Zon van de Oude Stad’), een hip tentje in het centrum van Amman, zijn ze wel creatief. Hier maken ze o.a. hummus met bieten, maar dat vinden de meeste mensen maar raar hier in het Midden Oosten.

Restaurant Shams al Balad
Interieur van restaurant Shams al Balad in Amman

Meer innovatie in Jordanië?

Traditie tegenover innovatie; het Oosten wil vaak behouden, het Westen wil steeds iets nieuws. (Voor beiden is veel te zeggen, niet alleen in de keuken!) In de Nederlandse supermarkten word ik bedolven onder keuzes; steeds zijn er weer nieuwe producten, ik zie vaak door de bomen het bos niet meer en raak ontmoedigd. Het Westen zou, wat mij betreft, wat meer terug naar de basis moeten, maar in Jordanië zou ik  juist wat meer variatie op prijs stellen. Doe eens gek, ben eens avontuurlijk. Eens een keer een ander gerecht met aubergines, eens geen rijst met lamsvlees. Graag iets nieuws met mini courgettes, niet steeds weer gevuld. Groene bonen eens een keer niet in tomatensaus, de bloemkool eens niet gefrituurd en spliterwten eens niet enkel als soep. Maar in het geval van hummus ben ik het met de Arabieren eens; ze behoeft geen franje. Ze is simpel en eerlijk en ik hou van haar zoals ze is!

Hummus van Pixabay

Mijn homemade hummus

Zo maak je een klassieke hummus zonder poespas.

Ingredienten
 

  • 1 blik kikkererwten uitgelekt en schoongespoeld
  • 1 teen knoflook
  • 2-3 eetlepels tahini sesampasta
  • 2 eetlepels citroensap
  • 3 eetlepels olijfolie
  • 1/2 eetlepel komijnzaad
  • snufje zout en peper
  • 50/75 ml water
  • handje fijngesneden peterselie
  • snufje paprikapoeder

Extra nodig

  • blender

Bereiding
 

  • Gooi de kikkererwten, de knoflook, tahini, citroensap, olijfolie, komijn, zout en peper allen tezamen in de blender. Pureer tot een zachte pasta. Schenk er water bij totdat het de dikte heeft die u fijn vindt.
  • Serveer met wat fijngesneden peterselie en wat paprikapoeder, of met een scheutje olijfolie en wat losse kikkererwten.

Notities

Bron: recept van allrecipes.nl

Hummus van Pixabay

Benieuwd naar nieuwe culinaire avonturen uit Jordanië. Meld je aan voor de nieuwsbrief en volg de columns van Mireille.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept