Voor het weekend

Thaise gehaktballetjes met kokosrijst

Heel in de verte doen deze Thaise gehaktballetjes denken aan de klassieke Zweedse gehaktballetjes, maar dan met heel andere kruiden en verschillende soorten gehakt.  Ik maak er gele kokosrijst bij. Dit is een heerlijk soft-sticky rijstgerecht, dat een klein beetje zoetig smaakt. Het recept heb ik onderaan toegevoegd. Echt; een overheerlijke combinatie! Je waant je in Thailand.

Welke wijn bij Thaise gehaktballetjes?

Gekruide gehaktballetjes met een licht zoete kokosrijst. Drink hier een rosé bij die ook niet al te droog is (vanwege de lichtzoete kokosrijst), zoals bijvoorbeeld de Chiaretto uit Italie. Maar ook een Grüner Veltliner uit Oostenrijk of een Gewürztraminer uit Alto Adige zijn heel goede begeleiders van de Thaise keuken.

Perfecte Wijn & Spijs combinatie: Gastronomische rosé uit Alentejo

€ 23,04

Dit is een ongekend mooie Portugese rosé van Herdade da Rocha. Gemaakt van het meest bekende inheemse druivenras Touriga Nacional. Dat resulteert in een lichte zalmkleurige rosé. De smaak is vol, rond en romig met fijne rijpe fruitaroma’s. Maar ook goede zuren en wat mineraliteit. Heel fijn om als aperitief te drinken, maar ook in combinatie met gekruid eten, zoals deze Thaise gehaktballetjes met kokosrijst, doet ie het super goed.

Thaise gehaktballetjes

Thaise gehaktballetjes

Bereiding: 35 minuten
Heerlijke gekruide gehaktballetjes. Vooral fantastisch in combinatie met de gele kokosrijst. Makkelijk om te maken. 
Aantal 4 personen

Ingredienten
 

  • 3 sjalotjes fijngesnipperd
  • 2 stengels citroengras gekneusd en fijngesneden
  • 6 limoenblaadjes in reepjes
  • 1 teentje knoflook
  • 2 eetlepels olie
  • 2 eetlepels vissaus
  • 1 ei
  • 3 eetlepels Thaise basilicum
  • 500 gram half-om-half gehakt
  • 50 gram boter

Bereiding
 

  • Vijzel of maal sjalot, citroengras, limoenblaadjes en knoflook tot een kruidenpasta (gebruik de kleine hakmolen van een staafmixer of keukenmachine). Verhit de olie in een kleine koekenpan en bak de kruidenpasta op matig vuur in ca. 5 minuten al roerende lichtbruin. Haal van het vuur. Meng de kruidenpasta samen met de vissaus, het ei en de basilicum door het gehakt. Meng tot een smeuïge massa. Draai 20 ronde balletjes ter grootte van een pingpongbal.
  • Verhit de boter in een koekenpan. Bak de gehaktballetjes op matig vuur in ongeveer 10 minuten rondom gaar. Serveer met de kokos-kurkumarijst (zie hieronder) of gewone basmatirijst en Thaise wokgroente.

Kokos-kurkumarijst

  • 200 gram pandanrijst
  • 1 theelepel gedroogde kurkuma
  • 200 ml kokosmelk
  • 30 gram palmsuiker (of ruwe rietsuiker)
  • 2 eetlepels vissaus
  1. Kook de rijst (zonder zout) met kurkuma volgens gebruiksaanwijzing. Verwarm in een steelpan kokosmelk, palmsuiker en vissaus. Laat iets afkoelen. Meng de gekookte rijst met de kokossaus. Roer voorzichtig door elkaar zodat het geen smurrie wordt (de rijstkorrels moeten heel blijven).

 

Het kookboek: Thai

portret Tove Nillson
portret Tove Nillson

Deze recepten zijn afkomstig uit het kookboek Thai van Tove Nilsson. Tove is een Zweedse  culinaire alleskunner. Ze is kok, sommelier, receptenschrijver en schreef diverse kookboeken. Thai is een zeer toegankelijk en handzaam kookboek voor wie thuis Thais wil koken. Geen ingewikkelde recepten en moeilijke ingrediënten. Wel echt Thais eten, soms gecombineerd met invloeden uit andere keukens. Met dit kookboek leer je de balans kennen tussen het gebruik van zout, zoet, pittig en zuur die de Thaise keuken kenmerkt. Met uitgebreide uitleg over keukengerei en kooktechnieken.

Bestellen kun je hier:

cover Thai van Tove Nilsson Titel : Thai
Auteur : Tove Nilsson
Uitgever : Uitgeverij Good Cook
ISBN : 978 94 6143 235 3
Prijs : € 20,95

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

Een exemplaar van het kookboek is ter beschikking gesteld door de uitgever. Lees hier ook mijn disclaimer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept