Voor het weekend

Thaise gehaktballetjes met kokosrijst

Direct aan de slag in de keuken met dit recept? Scroll naar het recept

Heel in de verte doen deze Thaise gehaktballetjes denken aan de klassieke Zweedse gehaktballetjes, maar dan met heel andere kruiden en verschillende soorten gehakt.  Ik maak er gele kokosrijst bij. Dit is een heerlijk soft-sticky rijstgerecht, dat een klein beetje zoetig smaakt. Het recept heb ik onderaan toegevoegd. Echt; een overheerlijke combinatie! Je waant je in Thailand.

Welke wijn bij Thaise gehaktballetjes?

Gekruide gehaktballetjes met een licht zoete kokosrijst. Drink hier een rosé bij die ook niet al te droog is (vanwege de lichtzoete kokosrijst), zoals bijvoorbeeld de Chiaretto uit Italie. Maar ook een Grüner Veltliner uit Oostenrijk of een Gewürztraminer uit Alto Adige zijn heel goede begeleiders van de Thaise keuken.

4 personen55 minuten

Ingrediënten

  • 3 sjalotjes, fijngesnipperd
  • 2 stengels citroengras, gekneusd en fijngesneden
  • 6 limoenblaadjes, in reepjes
  • 1 teentje knoflook
  • 2 eetlepels olie
  • 2 eetlepels vissaus
  • 1 ei
  • 3 eetlepels (Thaise) basilicum
  • 500 gram half-om-half gehakt
  • 50 gram boter

Stap 1

Vijzel of maal sjalot, citroengras, limoenblaadjes en knoflook tot een kruidenpasta (gebruik de kleine hakmolen van een staafmixer of keukenmachine). Verhit de olie in een kleine koekenpan en bak de kruidenpasta op matig vuur in ca. 5 minuten al roerende lichtbruin. Haal van het vuur. Meng de kruidenpasta samen met de vissaus, het ei en de basilicum door het gehakt. Meng tot een smeuïge massa. Draai 20 ronde balletjes ter grootte van een pingpongbal.

Stap 2

Verhit de boter in een koekenpan. Bak de gehaktballetjes op matig vuur in ongeveer 10 minuten rondom gaar. Serveer met de kokos-kurkumarijst (zie hieronder) of gewone basmatirijst en Thaise wokgroente.

 

Kokos-kurkumarijst

  • 200 gram pandanrijst
  • 1 theelepel gedroogde kurkuma
  • 200 ml kokosmelk
  • 30 gram palmsuiker (of ruwe rietsuiker)
  • 2 eetlepels vissaus

Stap 1

Kook de rijst (zonder zout) met kurkuma volgens gebruiksaanwijzing. Verwarm in een steelpan kokosmelk, palmsuiker en vissaus. Laat iets afkoelen. Meng de gekookte rijst met de kokossaus. Roer voorzichtig door elkaar zodat het geen smurrie wordt (de rijstkorrels moeten heel blijven).

Het kookboek

portret Tove Nillson
portret Tove Nillson

Deze recepten zijn afkomstig uit het kookboek Thai van Tove Nilsson. Tove is een Zweedse  culinaire alleskunner. Ze is kok, sommelier, receptenschrijver en schreef diverse kookboeken. Thai is een zeer toegankelijk en handzaam kookboek voor wie thuis Thais wil koken. Geen ingewikkelde recepten en moeilijke ingrediënten. Wel echt Thais eten, soms gecombineerd met invloeden uit andere keukens. Met dit kookboek leer je de balans kennen tussen het gebruik van zout, zoet, pittig en zuur die de Thaise keuken kenmerkt. Met uitgebreide uitleg over keukengerei en kooktechnieken.

Bestellen kun je hier:

cover Thai van Tove Nilsson Titel : Thai
Auteur : Tove Nilsson
Uitgever : Uitgeverij Good Cook
ISBN : 978 94 6143 235 3
Prijs : € 20,95

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

Een exemplaar van het kookboek is ter beschikking gesteld door de uitgever. Lees hier ook mijn disclaimer.

Geef je waardering
recipe image
Naam recept
Thaise gehaktballetjes met kokosrijst
Auteur
Geplaatst op
Totale kooktijd
Waardering
41star1star1star1stargray Based on 1 Review(s)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *