Fruitboek van Jane Grigson: boordevol informatie

Het fruitboek van Jane Grigson is een kookboek dat anders is dan anders!  Het is namelijk een dik boek met 465 pagina’s dat vooral opvalt door het gemis aan foto’s. Het oogt meer als een soort encyclopedie. In grote lijnen klopt dat inhoudelijk misschien ook wel. In alfabetische volgorde worden 46 fruitsoorten uitgebreid besproken; van aardbeien tot zwarte bessen. Ze beschrijft de herkomst en geschiedenis van het fruit, vertelt anekdotes, geeft aankoopinformatie en tips voor in de keuken. Elke fruitsoort wordt vervolgens afgesloten met een aantal eenvoudige recepten.

Wie is Jane Grigson?
Deze Britse kookboekenschrijfster leefde van 1929 tot 1990. Ze schreef jarenlang voor de Observer Magazine. In 1970 werd ze uitgeroepen tot Cookery Writer of the Year en in 1981 schreef ze dit Fruitboek (dat nu vertaald is). Ze overleed in het voorjaar van 1990, maar haar boeken zijn tot op de dag van vandaag nog steeds actueel.

Historisch naslagwerk
Wellicht actueel, maar eerlijk gezegd ben ik toch erg benieuwd naar het publiek dat valt voor een boek als dit. Inspirerende foto’s ontbreken; mijn inziens een gemiste kans.  Voor de achtergrondinformatie heb je zo’n boek eigenlijk ook niet echt nodig, want op internet is ook veel te vinden.  De vormgeving nodigt ook niet echt uit: buiten de zuurstokroze omslag is het boek dodelijk saai om in te kijken. En zou je uit het boek willen koken? Dat is eigenlijk niet te doen: het boek blijft niet open liggen en de recepten zijn niet praktisch beschreven.
Voor wie is dit dan wel een goede aankoop? Al met al: voor diegenen die houden van het lezen van culinaire verhalen. Voor hen is dit boek een leuk historisch naslagwerk met een vleugje nostalgie uit de tweede helft van de vorige eeuw.

Titel:                     Fruit Boek
Auteur:                Jane Grigson
Uitgever:            Terra Lannoo
ISBN:                    978 90 898 9618 6
Prijs:                     € 27,99

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *